Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Gigantismul este o condiție rară care provoacă o creștere anormală la copii. Această schimbare este cea mai notabilă din punct de vedere al înălțimii, dar și circumferința este afectată. Apare atunci când glanda pituitară a copilului dumneavoastră face prea mult hormon de creștere, cunoscut și ca somatotropină. Diagnosticul precoce este important. Tratamentul prompt poate să înceteze sau să încetinească modificările care ar putea determina copilul să crească mai mult decât în mod normal. Cu toate acestea, condiția poate fi dificilă pentru părinți să detecteze. Simptomele gigantismului ar putea părea la început ca o creștere normală a copilăriei.
Dacă un copil are gigantism, puteți observa că sunt mult mai mari decât alți copii de aceeași vârstă. De asemenea, unele părți ale corpului pot fi mai mari proporțional cu alte părți. Simptomele frecvente includ:
In 90% din cazuri, acromegalia si gigantismul apar ca urmare a unui dezechilibru hormonal care se produce din cauza unei hipersecretii de hormon de crestere (somathormon, STH, GH), cauzata de un adenom hipofizar - tumora benigna a lobului anterior al hipofizei (glanda endocrina care indeplineste functia de reglare a actiunii celorlalte glande endocrine). Hipofiza este comandata de hipotalamus - regiune centrala a creierului, care regleaza secretia hipofizara si activitatea sistemului nervos.
Alte cauze de acromegalie / gigantism sunt:
- prezenta unor tumori care secreta hormon de crestere - tumori care se pot gasi oriunde (in intreg organismul)
- eliberarea excesiva si continua, de la nivel hipotalamic, a GHRH (hormonul eliberator al hormonului de crestere) care stimuleaza hipofiza sa produca si sa elibereze hormonul de crestere in torentul sanguin
Tratamentele posibile pentru acromegalie sunt urmatoarele:
1. Tratamentul chirurgical este cel mai indicat. Prin intermediul operatiei, acromegalia intra in remise la multe dintre persoanele afectate (de obicei, nu mai au nevoie de niciun tratament suplimentar). Interventia chirurgicala este cea de hipofizectomie trans-sfenoidala, ce consta in eliminarea tumorii prin intermediul sinusurilor nazale, cu incizie in interiorul nasului.
2. Tratamentul medicamentos consta in administarea de bromcriptina sau/si de octeotrid.
3. Tratamentul radioterapeutic este indicat la pacientii la care tratamentele medicamentoase si chirurgicale nu au dat rezultate, cand tumora este inoperabila, cand interventia chirurgicala este contraindicata, sau refuzata de pacient.
Tratamentul in gigantism consta in extirparea tumorii hipofizare, urmata de administrarea de hormoni sexuali, care grabesc inchiderea cartilajelor epifizare, oprind astfel porcesul de crestere. Baietilor li se va administra testosteron, iar fetelor hormoni estrogeni. Se vor reduce proteinele din alimentatie.
Gigantismul este o condiție extrem de rară, pe care majoritatea endocrinologilor le-ar putea întâlni doar de câteva ori în întreaga lor carieră. Numai aproximativ șase cazuri noi apar în fiecare an în Regatul Unit.
Gigantismul este o condiție extrem de rară, pe ca...