Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Activități STEAM în educația timpurie- exemple practice și condiții de organizare

CERC PEDAGOGIC NR. 3

Inspector Educație Timpurie:

Prof. CRISTINA MANGIUREA Moderator:Prof. Mărăndoiu Dorina

Prof. Ciocîrlan Nicoleta

Prof. Popa Cătălina Anca

Colegiul Național ,,Ana Aslan”

Grădinița cu P.P. ,,Armonia”, Brăila

17 ianuarie 2023

Introducere

Corpul meu

Toamna

INTRODUCERE

Curiozitatea naturală a copiilor se poate cultiva încă din primii ani de viață prin dezvoltarea interesului pentru știință (S), tehnologie (T), inginerie (E), arte și design (A) și matematică (M). Atât în cadrul rutinelor și tranzițiilor, cât și în cadrul activităților de învățare libere sau structurate, putem construi abilități și concepte din aceste domenii.

Din multitudinea de activități structurate de echipă și inițiate de copii, evenimente și oportunități de învățare, am selectat trei teme în care am introdus elemente STEAM, si anume:

Calatorie in jurul lumii

Corpul meu

CORPUL MEU

Titlul proiectului: ,,Corpul meu”

Scopul cercetării: Explorarea propriului corp și dezvoltarea deprinderilor de îngrijire și igienă personală

Obiectul cercetat: propriul corp

Obiectivele cercetării:

- observarea propriului corp și a celor din jur prin diverse tehnici grafice și artistice;

- formarea și dezvoltarea deprinderilor de îngrijire și igienă personală

Resurse necesare: timp – o săptămână

Spațiu: sala de grupă , cabinetul medical, curtea grădiniței

Materiale: oglindă, cântar, centimetru, calculator, video-proiector, periuță de dinți, pastă de dinți,perie de păr, planșe, puzzle, boxă, felii de lemn, materiale din natură, făină, mulaj de dinți, jetoane, capace de plastic, castron, balon, sare , seră, cutie,etc.2

Activități STEAM realizate în cadrul proiectului: ,,Corpul meu”

ȘTIINȚĂ

În mod natural copiii adresează întrebări și se simt bine în rolul omului de știință. Important este să le răspundem, să-i încurajăm și să descoperim lumea în pas cu ei exersând permanent abilități specifice acestuia: observarea, predicția, folosirea argumentelor pentru a susține răspunsul. Tema despre corpul omenesc le-a dezvăluit copiilor ființa umană, i-a ajutat să reflecteze asupra lor și să facă un pas mai departe în cunoașterea omului:

Umbre

Observarea

• Observarea și-a făcut loc în mod natural pe parcursul săptămânii, de la explorarea propriului corp în oglindă, la observarea celor din jur, copii și adulți, colegi mai mari sau mai mici de la alte grupe.

• Copiii își încep activitatea de explorare a propriului corp, cu ajutorul unei oglinzi . Unii copii se privesc timid, alții au deja în vocabular cuvinte precum : bărbie,obraji, sprincene .

O altă metodă abordată pentru observarea corpului este cea a proiecției pe perete cu ajutorul luminilor și al umbrelor , unde copiii și-au manifestat un interes deosebit. Această activitate i-a ajutat să verbalizeze cât mai multe din ce știu și din ce au învățat.

• Lumina a fost ținută în spatele capului unui copil , iar ceilalți au marcat nasul, ochii, gura, urechile și părul cu materiale din natură puse permanent la dispoziția lor, dobândind astfel caracteristicile dorite.

Lumini

Investigația

Investigația a avut loc pe tot parcursul săptămânii. Astfel, organele de simț au fost descoperite rând pe rând, prin joc și explorare.

Odată cu descoperirea fiecărui organ de simț, copiii au discutat despre modalitățile în care le îngrijim.

Regulile de igienă personală, discutate și repetate în cadrul activităților au fost aplicate și în cadrul rutinelor la inițiativa copiilor, precum spălarea pe dinți după servirea prânzului.

Îngrijirea corectă a dinților

Folosirea pastei și a periuței de dinți pe o suprafață laminată a fost un pretext pentru a discuta despre carii și îngrijirea corectă a dinților. Copiii au desenat cariile, pe dinți sau în spațiile interdentare folosind carioca, iar apoi le-au curățat folosind periuța de dinți și pasta.

Ei au povestit despre cum se periază dinții, care sunt mișcările corecte, cât de important este periajul seara și dimineața, au sortat alimentele sănătoase cele mai nocive pentru smalț, apoi le-au distribuit dintelui fericit, respectiv supărat.

Mărturii ale părinților

"Se spală pe dinţi doar singur, înainte era o activitate pe care o făcea când el, când mami."

"Acum ne spune că a crescut mare și se descurcă singur!"

***

  • Printr-un experiment simplu au descoperit că nu ne simțim bine dacă ascultăm muzica foarte tare și este important să ne protejăm auzul, așa cum pielea trebuie protejată de razele soarelui de vară.

Scopul: funcționarea și importanța urechii

Materiale necesare: boxă, telefon, pahar, balon, sare.

Desfășurarea experimentului: Am îmbrăcat gura unui castron cu un balon. Pe acesta am pus sare de bucătărie. Am folosit o boxă, întâi sonorul a fost încet iar sarea aproape nu s-a mișcat . La volum ridicat , sarea a început să sară. Balonul reprezintă timpanul, iar sarea are rolul de a arăta copiilor cum se mișcă timpanul când percepe sunete înalte.

Experimente

Un alt experiment în ceea ce privește igiena a fost cel de îndepărtare a microbilor de pe mâini,cu ajutorul săpunului.

Scopul: formarea și dezvoltarea deprinderilor de îngrijire și igienă personală

Materiale necesare : două boluri, apă, piper , săpun lichid

Desfășurarea experimentului: se pregătesc două boluri, unul cu apă și săpun lichid, altul cu apă și piper. Prima dată copilul introduce un deget în apa cu piper apoi în cea cu săpun lichid. Se poate observa cum piperul se ia pe deget apoi in apa cu săpun de detașează după acesta. Se încearcă și a doua variantă în care prima dată copilul introduce degetul în apa cu săpun, apoi în cea cu piper și observă cum piperul se dispersează, astfel degetul rămânând curat. Astflel copiii înțeleg importanța spălatului pe mâini cu apă și săpun ori de câte ori este nevoie.

EXPERIMENT 2

Copiii au luat contact cu tehnologia explorând instrumente și unelte existente în clasă pe parcursul săptămânii . De pildă, activitatea de măsurare și cântărire a copiilor a adus în clasă cântarul și centimetrul.

Copiii le-au putut folosi și după activitate. Aceste instrumente au rămas în clasă, astfel încât la un moment dat o fetiță și-a cântărit păpușa, iar alta a întrebat-o pe educatoare câte kilograme are.

TEHNOLOGIE

Copiii explorează conceptele din domeniul ingineriei în cadrul construcțiilor. O activitate inițiată de copii și care a avut un mare succes, a fost construcția plană a siluetei corpului omenesc din imaginație. Materialele clasice manipulative (cuburi, lego, etc.) au fost înlocuite cu materiale din natură pentru asemănarea cât mai fidelă cu realitatea.

INGINERIE

ARTE

Copiii au realizat chipul colegului prin diferite tehnici: desenul pe capac transparent și transpunerea chipului pe felii de lemn. Momentele de creție liberă au oferit spațiul conversației despre diferențele individuale , reflectate în tehnicile și materialele folosite. Astfel, procesul traversat de copii a încurajat originalitatea, creativitatea și contribuția personală a acestora, dându-le încredere în ideile lor și în posibilitățile de a le transpune în practică.

Fotografii din timpul activității

Preșcolarii și-au exersat abilitățile de a-și măsura înălțimea , dar și greutatea. Aceste concepte au fost, de asemenea, exersate și în contextele de joc cu rol: Ai realizat o construcție înaltă. Poți să o faci și mai înaltă? Mingea pe care ai ales-o este foarte grea. Poți să șutezi sau cauţi o minge mai ușoară?

MATEMATICĂ

O măsurătoare care le-a făcut mare plăcere copiilor și le-a incitat curiozitatea a fost a tălpilor picioarelor. Fiecare copil a primit o foaie A4 și singur sau împreună cu un coleg sau o colegă și-a realizat conturul tălpilor, a încercat să le măsoare și să le compare cu ale educatoarelor. Această activitate i-a ajutat să înțeleagă care este măsura pe care o poartă la încălțăminte!

MĂSURAREA TALPILOR PICIOARELOR

O altă măsurătoare a fost cea a mâinilor, prin tehnica amprentării palmelor în făină. Copiii și-au pudrat deasupra palmei făina, cu ajutorul unei site , apoi le-au măsurat , folosind concepte matematice diverse: mare/mic, lung/scurt.

MĂSURAREA MÂINILOR

CONCLUZIE

Una dintre abilitățile fundamentale de viață pe care este nevoie să o construim la copiii noştri este independența. Această săptămână a oferit prilejul împuternicirii copiilor în multiple situații. E bine de știut că acestea au fost doar momente de inițiere, căci independența se construiește zilnic, prin valorificarea fiecărei oportunități.

TOAMNA

Titlul proiectului: ,,Toamna”

Scopul cercetării:-cunoașterea specificului toamnei, conștientizarea transformărilor din natură și importanța acesteia;

- Stimularea interesului pentru păstrarea sănătății individuale, prin consumul de fructe și legume.

Obiectul cercetat: natura în anotimpul de toamnă

Obiectivele cercetări:- să-și consolideze cunoștințele despre anotimpul de toamnă, fructele și legumele ce se găsesc în acest sezon, cereale, plante aromatice și caracteristicile acestora (formă, culoare, gust, miros);

- Să-și formeze un stil de viață sănătos : alimentație echilibrată , consumul fructelor și legumelor ce se găsesc în acest sezon .

Resurse necesare: timp – 4 sătămâni

Spațiu: sala de grupă , curtea grădiniței

Materiale: video-proiector, lupe, frunze, ghinde, castane,crengi de copaci, cereale: seminţe de floarea soarelui, porumb, grâu, fasole, orez, mălai, făină,ulei din floarea soarelui, pahare din plastic, mojar, sticluţe , borcane, blender, folie alimentară, fructe și legume de sezon, plante aromatice,mașină de tocat,cuţite, linguri, tăvi, sare, zahăr, ceaun, ciocan, vopsea, trafaleți, ruletă, cuie, lăzi, fierăstrău electric şi clasic manual, şurubelniţă, autofiletantă,masa luminoasă.

Stiință

Orice idee are potențial de implementare , iar atunci când copilul este încurajat să creadă în idee și să cerceteze, apare MOTIVAȚIA! Astfel, printr-o plimbare în aer liber , într-o zi de toamnă, copiii au început să observe schimbările ce se petrec în natură , și încurajați de educatoare a început INVESTIGAȚIA.

Procesul de observare

Cu ajutorul lupelor, preșcolarii au început procesul de OBSERVARE a frunzelor şi transformările acestora. Explorarea în mijlocul naturii a oferit copiilor posibilitatea de a învăţa din experienţă directă, interesul pentru înţelegerea lumii înconjurătoare a crescut astfel semnificativ.

Acest proces a continuat și în sala de grupă. Astfel abilitățile și competențele asociate demersurilor de investigație științifică, i-au ajutat pe copii să descopere caracteristicile elementelor anotimpului de toamnă precum frunze, fructe, legume, flori, cereale .

Transformarea zahărului prin dizolvare în realizarea compotului, experiențele senzoriale cu textura piureului de mere și mălaiul, curățatul porumbului, au dus la dezvoltarea capacității de observare , ajutându-i să comunice impresii și idei, în urma acestora

Activităţile practic gospodăreşti sunt foarte îndrăgite de copii. În cadrul târgului de toamnă, desfăşurat în curtea grădiniţei, copii au avut ocazia să participe activ la prelucrarea legumelor şi fructelor cu scopul de a le conserva pentru iarnă.Procesul tehnologic de prelucrare a fost respectat întocmai de la spălarea legumelor şi fructelor până la depozitarea în cămară pentru iarnă.

În timpul activităţii educatoarele adresează întrebări copiilor - ,, Ce se întâmplă?, Ce ai observat despre…?, Ce ai încercat să faci?

În felul acesta copiii se gândesc la ce au observat, la acțiunile pe care

le-au efectuat, folosesc terminologia științifică și își sporesc vocabularul, dar mai ales le crește încrederea în sine, pentru că pot răspunde ca experții.

Aptitudinile științifice ca aptitudini speciale sunt exersate prin fiecare activitate din Centrul de Știință. În cadrul săptămânii, observarea sistematică și experimentul s-au repetat cu prilejul mai multor activități. Astfel, copiii au observat diferite plante aromatice/condimente în stare conservată și proaspătă, le-au analizat și le-au comparat folosind toate simțurile.

Copiii şi-au propus să găsească o utilitate practică a plantelor aromate. Au combinat în funcţie de preferinţa fiecăruia plante pe care le – au strivit în mojar, le- au amestecat cu ulei de măsline , realizând astfel propriul ulei aromatizat pe care îl vor folosi la salate sau pizza.Etichetarea propriei sticle a fost o sarcină independentă.

După activitatea de observare natural s-a ajuns la condiţiile propice pentru ca o plantă să se dezvolte. Copiii știau deja că plantele au nevoie de un sol

pregătit, lumină, umiditate şi căldură.

Pentru o observare mai atentă a dezvoltării unei plante, am propus plantarea unor seminţe în pahare de plastic, pe care copii să le îngrijească zilnic şi să noteze evoluţia.

Experimente

Investigarea fenomenelor simple ale naturii precum vântul de toamnă și influența acestuia asupra frunzelor uscate, a dus la realizarea experimentului în borcan. Copiii au rupt frunzele în bucăți mai mici, le-au pus apoi într-un borcan în care au așezat câte o crenguță ce seamănă cu un copac. Au turnat apă, au închis borcanul etanj cu un capac și au început să-lmiște în mai multe direcții. Astfel, au obținut efectul de vânt care mișcă frunzele în aer.

TEHNOLOGIE

Tehnologie

Pe parcursul acestui proiect tematic, copiii au folosit diverse tehnologii pentru a verifica ipotezele lansate asupra unor transformări ale elementelor de toamnă, apoi și-au împărtășit cu multă bucurie și încântare ceea ce au descoperit.

• Folosirea balanței pentru a descoperi cât de greu este un măr în comparație cu anumite materiale;

• Utilizarea blenderului pentru a obține piureul de mere ;

• Folosirea videoproiectorului în activitățile didactice;

• Utilizarea separatorului pentru a obţine sucul de roşii

• Utilizarea ceaunului la foc de lemne pentru fierberea preparatelor

• Folosirea instrumentelor de bucătărie pentru realizarea tocanei (tocător)

• Folosirea instrumentelor pentru tâmplărie

Fotografii din timpul activitatii

INGINERIE

Copiii au construit de-a lungul acestui proiect tematic, diverse lucruri utile precum rafturi, ghivece, lădițe, etc, și au învățat să identifice și să rezolve singuri problemele, dar și cum să lucreze în echipă, să comunice și să gasească soluții.

Construirea florilor de toamnă, folosind diverse materiale și utilizând penseta de lemn, i-a ajutat pe copii să-și dezvolte abilitățile motorii fine și să-și pună în antrenare mușchii mici ai mâinii .

Inginerie

Deoarece interesul copiilor pentru construcții este foarte mare,am propus construirea de rafturi pentru alimente. Pe lângă dezvoltarea abilităţilor practice activitatea a avut ca scop şi explorarea conceptului de echilibru şi a orientării în spaţiu.

Pentru realizarea raftului, am folosit lădiţe din lemn, pe care copiii le-au vopsit, apoi le-au măsurat pentru a stabili modul în care le vor

asambla. Măsurarea s- a făcut prin diferite metode – cu ajutorul ruletei, a echerului, dar şi prin suprapunere si alăturare.

Pentru asamblare au folosit instrumente de lucru reale – ciocan, autofiletantă, cuie, şurubelniţă, cleşte.

Raftul a fost construit în afara clasei. Copii au măsurat spaţiul de intrare şi au stabilit modul în care acesta va fi dus în interior.

Această activitate a avut ca scop realizarea de predicţii, ipoteze şi verificarea lor, stimularea motricităţii grosiere şi fine,construirea autonomiei, dezvoltarea abilităţii de lucru în echipă.

În cadrul activităţii de explorare în natură, copiii au adunat lemne și le-au așezat pentru a construi o structură în formă de piramidă. Au înteles care este rolul folosirii focului în natură , dar şi daunele pe care acesta le poate produce în cazul în care arderea nu este controlată. Au învățat despre modul în care putem face focul în pădure, câteva noțiuni de supraviețuire în anumite contexte, și despre cum trebuie controlat focul.

ARTĂ

Arta le permite copiilor să privească lumea din jurul lor și să-i ofere interpretări într-un mod creativ .

Astfel , copii au experimentat o tehnică nouă de pictură și anume pictură prin tehnica zdrobirii. Cu ajutorul unui ciocan, au zdrobit fructe pentru a picta cu zeama rezultată, mărul.

Artă

Jucându-se cu lumina și umbra, copilul interiorizează o serie de concepte fără ca noi să fim nevoiți să le nominalizăm sau să le concepem.

Cu ajutorul videoproiectorului care a reflectat umbra crizantemei pe peretele îmbrăcat cu foi albe, copiii au desenat conturul florilor de toamnă.

Oservarea în mijlocul naturii, multitudinea de materiale naturale pe care aceasta le oferă, au dat frâu imaginaţiei şi creativităţii.

Copiii au dorit să aducă natura în clasă, creând în mijlocul acesteia copaci sub diferite forme.

Au pictat pe mălai, şi au observat cum fuzionează culorile.

Au realizat tablouri din seminţe de diferite tipuri.

MATEMATICĂ

Matematică

Multitudinea de materiale oferite de natură, au creat oportunitatea desfăşurării activităţilor matematice în mod natural, sub forma unor jocuri.

Le-au sortat şi clasificat în funcţie de culoare, formă, mărime,utilitate, au exersat principalele operații matematice- numerație (numărare, citire și scriere de numere) , cifrele și scrierea lor au fost exersate într-o varietate de forme neconvenționale, precum - producerea urmelor în tăvi cu făină, mălai, nisip, cât și în cadrul activităților de învățare libere sau structurate. Astfel, echipa de educatoare folosește limbajul matematic, operează cu concepte și îi încurajează pe copii să facă acest lucru: mărul este mai greu decât frunza, roşia este rotundă, ghinda este mai lungă decât castana, etc.

Fotografii din timpul activitatii

Concluzii

Această temă le-a oferit copiilor posibilitatea de a învăța din experiență directă, atât în clasă, în explorare, jocuri sau activități de gătit, de construit, dar și în afara clasei. Nevoia de materiale se schimbă de la o zi la alta, de la ingrediente la uneltele și instrumentele folosite. E important de reținut pentru orice echipă de educatoare că, fiecare experiență de învățare trebuie să susțină și să se susțină cu alta!

CĂLĂTORIE ÎN JURUL LUMII

CĂLĂTORIE ÎN JURUL LUMII

Scopul cercetării- Dezvoltarea independenței copiilor în zone foarte diverse, de la exersarea autoservirii în toate contextele posibile, la participare și pregătirea unor gustări și a unor rețete, până la activități independente de scriere sau de citire.

Obiectivele cercetării - explorarea culturii și a specificului culinar al altor țări,

- dezvoltarea gândirii logice și capacitatea de rezolvare de probleme

Obiectul cercetat - specificului culinar al altor țări

Resurse necesare timp – o săpămână

Spațiu sala de grupă

Materiale necesare lupă, cântar de bucătărie, castroane, mixer, maşină de frământat pâine,maşină de tăiat paste, recipient pentru fiert/ încălzit,tigaie, plită, tăvi, sucitor, ustensile de bucătărie, făină, zahăr,ulei, paste,ouă,drojdie, sare,legume proaspete,miere de albine, sticluțe pentru sirop, pliculețe cu ceai, lupă,video proiector, materiale din natură, costume, instrumente muzicale,cărți de bucate, reviste,pliante de prezentare, atlas, hartă, glob pământesc, steaguri, ş.a.

INVESTIGAȚA

În Centrul de Știință copiii au avut la dispoziție harta lumii, astfel încât să poată localiza fiecare dintre țările pe care le-au vizitat imaginar, precum și steagurile unor țări, enciclopedii, iar în completare la centrul Bibliotecă cărți și reviste culinare, pliante de turism din diverse țări și broșuri.

ȘTIINȚĂ

OBSERVAREA

OBSERVAREA În funcție de rețetele realizate în timpul săptămânii, copiii au putut observa transformări și reacții chimice diverse:

Rezistența pastelor- Copii au preparat aluatul pentru paste din ou și făină, l-au frământat, l-au tăiat cu ajutorul unei mașini speciale și l-au pus la uscat.

Au observat că pastele pe care le-au produs la grădiniță au un aspect făinos, sunt moi, ușoare și nu seamănă cu spaghetele rezistente pe care le-au văzut la raioanele specializate. Astfel, au aflat că, pentru a fi rezistente, spaghetele se frământă sub vid, adică într-o cuvă cu un capac etanș, ceea ce face ca aluatul să fie mai compact, iar consistența lui să se apropie de cea a bobului de grâu după uscare.

OBSERVAREA

Dizolvarea ceaiului - pregătirea ceaiului pentru masa festivă

DIZOLVAREA CEAIULUI

În mod obișnuit mamele pregătesc ceaiul într-o cană, iar cei mici îl servesc. În cadrul călătoriei culinare au put observa cum se colorează apa în mod natural.

Într-un recipient transparent am pus apă fierbinte, apoi copii au introdus pliculețe cu ceai.

La scurt timp după intrarea conținutului plicului în contact cu apa fierbinte au observat apariția culorilor ce au fuzionat cu lichidul.

Copiii au învățat că amestecând diferite plante cu apă fierbinte se produce o reacție chimică ce are ca efect dizolvarea culorii. Fiind plante diferite, și culorile obținute vor fi diferite.

Dizolvarea mierii de albine

Într-un recipient de plastic am pus apă caldă și apoi am adaugat miere dupa care am amestecat. Copiii au observat că în apa caldă mierea s-a topit, apoi au adăugat în apa rece o linguriță de miere observând că mierea nu s-a topit deloc și s-a ridicat la suprafață.

Copiii și-au dat seama că mierea se omogenizează doar în contact cu apa caldă. În apa rece, își păstrează forma.

Dizolvarea mierii de albine

Sirop din miere şi fructe uscate

Copiii au amestecat mierea cu fructe uscate, apă caldă şi suc de lămâie. Au obţinut astfel un sirop colorat.

Scopul activităţii - familiarizarea preșcolarilor cu unele substanțe folosite de noi, modul în care acestea se dizolvă sau nu, în contact cu alte lichide, dezvoltarea spiritului de observare, investigare, a capacităţii de a înţelege esenţa obiectelor şi fenomenelor, de prelucrare şi interpretare a datelor experimentului.

Dospirea drojdiei (rețeta de blat pentru pizza)

Dospirea drojdiei

În călătoria culinară am ajuns inevitabil la pregătirea aluatului pentru pizza.

Cu această ocazie copii au putut observa din ce este făcut şi ce anume îl face să fie pufos.

În maşina de frământat pâine copii au amestecat apă căldă,sare, făină şi drojdie.

Chiar dacă aceste produse le sunt cunoscute, cu ocazia acestui experiment au aflat că drojdiile sunt microorganisme vii care aparţin regatului ciupercilor.

Drojdia de bere pe care o folosim la prepararea alimentelor este un produs natural, nu chimic sau dăunător oamenilor, şi poate fi în stare proaspătă sau uscată.

Activitatea drojdiei este influenţată de temperatură şi umiditate. De aceea am folosit la amestecul de blat apa călduţă.După amestecarea ingredientelor în maşina de pâine, aluatul obţinut a fost frământat şi manual de către copii, apoi pus la dospit şi am aşteptat ca acesta să crească.După procesul de dospire copii au observat că aluatul şi-a dublat volumul.

Activitatea a avut ca scop conştientizarea relaţiei cauză –efect, dezvoltarea gândirii logice şi a capacităţii de rezolvare de probleme, observarea diferitelor transformări şi a reacţiilor chimice, dezvolatrea motricităţii fine şi grosiere.

Absorţia orezului în apă – fierberea orezului

Absorbția orezului

Mâncarea preferată a poporului chinez şi- a făcut loc în călătoria noastră culinară.

Odată cu prepararea orezului, copiii au experimentat modul de absorţie al apei.

Într-un vas cu apă clocotită am introdus boabele de orez.Orezul este lăsat în apă pentru un timp.Copii au observat ca pe măsură ce trece timpul apa este absorbită de boabele de orez şi acestea şi-au mărit volumul.

În urma experimentului copiii au învăţat că orezul ocupă mai mult spaţiu decât apa.Pe măsură ce cantitatea de apă este absorbită de orez acesta are nevoie de mai mult spaţiu.

Toate aceste activităţi din cadrul domeniului ştiinţă au avut ca scop informarea, explorarea, observarea, experimentarea, investigarea, încercarea, ipoteza, predicția.

TEHNOLOGIE

TEHNOLOGIE

A fost prezentă prin explorarea și utilizarea uneltelor/instrumentelor, mașinilor, precum și prin prezența calculatorului în învățare:

- Utilizarea cântarelor pentru cântărirea ingredientelor pentru gătit

- Utilizarea mașinii de făcut pâine, a mașinii de tăiat paste făinoase, a plitei pentru gătit,

- Utilizarea mixerului pentru amestecul de ingrediente

- Vizionarea filmelor pentru descoperirea tărilor vizitate, folosirea internetului pentru a afla informaţii despre pastele făinoase

- Folosirea lupei

- Folosirea bețișoarelor chinezești.

FOTOGRAFII DIN TIMPUL ACTIVITATII

INGINERIE

Abilitățile care țin de inginerie s-au regăsit în construcțiile copiilor, jocurile și activitățile în care au testat lucruri:

- Construirea Zidul Chinezesc

- Realizarea și repetarea individuală a experimentului despre rezistența pastelor făinoase

- Realizarea de instrumente muzicale

INGINERIE

Rezistența spaghetelor i-a fascinat pe copii și au vrut să afle mai multe. Folosind internetul, ei au aflat că în lume există chiar și o competiție de construire a podurilor din paste făinoase, Spaghetti Bridge Building. Așa le-a venit ideea să testeze și ei pastele, să le verifice rezistența. Copiii au estimat câte cuburi de lemn pot fi așezate peste paste fără ca acestea să se rupă, dar experimentul le-a dovedit că estimarea lor a fost subdimensionată. Mai mulți copii au vrut să încerce, așa că au construit structuri diferite și au continuat să adauge cuburi până când au observat că pastele de la bază încep să se îndoaie. Abia atunci au început să numere cuburile și să se minuneze de rezistența lor.

Colaborarea cu familia are un rol deosebit în buna desfăşurare a activităţilor din grădiniţă.

Împreună cu părinţii, copiii au realizat instrumente muzicale din materiale reciclabile. Acestea au fost folosite la parada costumelor şi în realizarea unui program muzical.Creativitatea părinţilor împletită cu creativitatea copiilor a condus la obţinerea unor instrumente muzicale deosebite .

ARTĂ

ARTA înseamnă creativitate, presupune activități cu final deschis, în care muzica, designul, culoarea, textura, materialele, dar și afișarea creațiilor sunt unele autentice, originale.

Crearea unei parade a costumelor , folosirea unor elemente din costumele țărilor vizitate au condus la descoperirea mai profundă a acestora.

ARTĂ

După ce au gătit aluatul de pizza, copiii au fost invitați să-și personalizeze minipizza, iar atunci când au gătit fiecare dintre copii a încercat să se diferențieze cu alte ingrediente și combinații. Tocarea legumelor cu cuțite a necesitat atenție și o bună coordonare, totodată contribuind şi la dezvoltarea motricităţii fină şi grosieră.

Pictura neconvenţională,cu palmele, este o metodă amuzantă, distractivă, care oferă ocazia de a atinge culorile, a simţi textura vopselei, fără teama de a se murdări.Copilul experimentează, se murdăreşte, se joacă şi pictează în acelaş timp.

Muzica are deosebite valenţe formative, învăţarea şi practicarea ei constituind o adevarată “terapie” pentru intelectul copilului preşcolar. Ea educă şi dezvoltă o serie de procese psihice : gândirea, memoria, atenţia, afectivitatea, voinţa .

MATEMATICĂ

Centrul de Matematică a găzduit jocuri de numărare și operații, jocuri de recunoaștere a monedelor și bancnotelor, de asociere a obiectelor cu diferite forme geometrice.

Matematica are loc în centre și contexte variate.

Au sortat, cântărit, numărat, au exersat abilităţile matematice de numeraţie, de adunare şi scădere, au folosit monede, bacnote, cântar şi o casă de marcat.

MATEMATICĂ

Au compararat texturi, gusturi, forme:

CONCLUZIA

Inițiativa copiilor și persistența lor în activitate s-au concretizat în această săptămână prin finalitățile realizate, îmbogățirea culturii generale, a vocabularului, și au constituit un exercițiu de organizare, perseverență și răbdare.

CONCLUZII FINALE

Educația STEAM este un proces structurat de integrare a științelor exacte și a artei, cu scopul de a forma viitori adulți inteligenți, ușor adaptabili societății și capabili de a pune în valoare cunoștințele acumulate pe întregul proces al educației în viitorul loc de muncă.

Copiii sunt încurajați să asculte opiniile celorlalți și să împărtășească cunoștințe.

Învață că pot sprijini lumea într-un mod pozitiv prin noile cunoștințe acumulate ce le vor pune în aplicare.

Cheia succesului în societate este să oferim copiilor cunoștințele și abilitățile necesare pentru a se descurca, chiar mai mult de atât, într-o lume ce se află într-o continuă schimbare.

Inițiativa copiilor și persistența lor în activitate s-au concretizat în această săptămână prin finalitățile realizate, îmbogățirea culturii generale, a vocabularului, și au constituit un exercițiu de organizare, perseverență și răbdare.

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi