Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

BİSİKLET

BİSİKLET TARİHİ

Bisikletin icadı konusunda tarihçiler arasında tam bir fikir birliği yoktur ve ileri sürülen tarihler tartışmalıdır. Bisiklet, tek bir mucit tarafından icat edilmemiş, tarih içerisindeki pek çok farklı çabanın bir sonucu olarak evrim geçirmiştir. Bisiklete benzer araçların ilk olarak 18’inci yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıktığı ön görülüyor.

1791 yılında Fransa’da iki tekerlekli bir oyuncak yapmayı düşünen Sivrac Kontu ilk aslında bisikletin evriminin ilk adımlarını oluşturuyordu. Pedalı olmayan bu acayip makinenin (Celerifere) üzerine oturan kimse taşıtı ayaklarıyla yeri teperek yürütmek zorundaydı. Daha sonra bu icada Badois’li Baron Drais bir gidon, bir sele oturttu ve bisikletin evrimine katkıda bulundu.

1861 yılına geldiğimiz zaman Pierre ve Ernest Michaux adında baba­oğul iki Fransız bu icadın ön tekerlek göbeğine pedal taktılar. İşte bu olay, gerçek bisikletin doğuşuydu. Böylece makineyi sürerken insan enerjisinden düzgün biçimde yararlanmak mümkün oluyordu. 1888 yılına geldiğimiz zaman tahta tekerlerle bisiklet kullanmak artık bir eziyet haline gelmişti. John Boyd Dunlop lastiği icat ederek bisiklette kullanmış ve bisikletin bugünkü haline bir adım daha yaklaşmıştır.

1900 yılında arka göbek’e uygulanan bir düzen, rubleyi arka tekerlekle birlikte sürekli olarak dönüşten kurtardı. Böylece pedalların gerektiğinde kullanılması sağlanmış oldu. Bugünkü görünüş ve yapısını kazandı.

BİSİKLET

TARİHİ

TÜRKİYE BİSİKLET TARİHİ

TÜRKİYE BİSİKLET TARİHİ

19. yüzyılın başlarında Avrupa’da icat edilen bisiklet, ilk dönemlerde seçkinlerin kullandığı bir araç olmuş daha sonra sportif amaçla da kullanılmaya başlanmıştır. Bisiklet yaygınlaşmaya başladıktan sonra Osmanlı İmparatorluğu’na da levantenler tarafından getirilmiş ve öncelikle posta teşkilatı, polis teşkilatı ve orduda kullanılmıştır.

BİSİKLET YARIŞLARI

Bisiklet yarışlarının tarihi de, en az bisiklet sporu kadar eski: ilk yarış, 1868 yılında Paris’te düzenleniyor. Türkiye’deki ilk bisiklet yarışı ise 1896 yılında Selanik’te yapılıyor. Ülkemizdeki en eski sporlardan biri de bu, nitekim Fenerbahçe Spor Kulübü 1912 yılından bu yana bisiklet sporunu tanıtıp yaygınlaştırıyor. Ülkemiz, 1927 yılından bu yana Olimpiyat yarışlarına da katılıyor. Türkiye bisiklet yarışları için çok uygun rotalara sahip, nitekim pek çok uluslararası bisiklet yarışı da yine ülkemizde düzenleniyor. Bisiklet yarışları, pist türüne göre üçe ayrılıyor: yol yarışları, pist yarışları ve bisiklet krosu (cyclo-cross). Amatörler, sadece yol ve pist yarışlarına katılabiliyor. Nitekim bisiklet yarışı kuralları da, bunlara göre değişiklik gösteriyor. Peki, bisiklet yarışı nasıl yapılıyor? Hangi kurallar uygulanıyor? Gelin, bu sorulara birlikte cevap verelim.

BİSİKLET YARIŞLARI

BİSİKLET YARIŞI KURALLARI

Bisiklet Yarışı Kuralları

Bisiklet yarışı kuralları, Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) tarafından belirleniyor ve yarışın türüne göre değişiklik gösteriyor.

BİSİKLET YOL YARIŞI KURALLARI

Yol yarışları; zamana karşı düzenlenebildiği gibi, tek günlük yarışlar şeklinde de organize edilebiliyor. Bazen de, çok etaplı turlar şeklinde düzenleniyor. Amaç her daim aynı: bitiş çizgisine ilk olarak ulaşmak. Zamana karşı olan yarışlarda toplam süre dikkate alınırken, diğerlerinde bitiş çizgisini ilk olarak geçmek yetiyor. Ayrıca zamana karşı yarışlar bireysel şekilde yapılırken, tek günlük yarışlar veya turlar grup halinde gerçekleştiriliyor. Bazı turlar, 21 gün dahi sürebiliyor – örneğin meşhur Fransa Bisiklet Turu tam 21 gün sürüyor ve toplam 4.000 kilometrelik bir rota boyunca yapılıyor.

BİSİKLET PİST YARIŞI KURALLARI

İsminden de anlaşılabileceği gibi, pist yarışları kısa mesafeli oluyor ve oval şeklindeki pistlerde gerçekleştiriliyor. Pistler, 250 metreden başlayıp 1 kilometre uzunluğa dek çıkabiliyor. Bir çay fincanını andıran pistler, dönüşlerde bisikletçilerin savrulmaması için özellikle bu şekilde inşa ediliyor. Pist çevresinde, 1 ile 80 adet arasında tur atılıyor. Bisikletçilerin harici yardım alması, haberleşme cihazları kullanması veya diğer bisikletçileri kasten engellemesi, diskalifiye sebebi sayılıyor.

BİSİKLET KROSU KURALLARI

Bisiklet krosu zorlayıcı bir spor, zira hem bisiklete binmek ve hem de onu taşıyarak kır koşusu yapmak gerekiyor! Bozuk yollarda yapılıyor ve yarışçıların sık sık bisikletlerini omuzlarına alarak taşımaları gerekiyor. Kuralları, yol yarışları ile hemen hemen aynı. Parkurlar, ortalama 90 kilometre uzunluğunda oluyor. (Olimpik yarışlarda ise en fazla 9 kilometre oluyor.) Tahmin edilebileceği üzere, bisiklet krosu dağ bisikletleri kullanılarak yapılıyor.

BİSİKLET MALZEMELERİ

BİSİKLET MALZEMELERİ

Koruyucu kıyafet kullanmak, bisiklet yarışları sırasında zorunlu tutuluyor. Bunlar ise bisiklet kaskı ve eldiven olarak belirleniyor. Sporcular, aynı zamanda özel bisiklet formaları da giyiyor. Bu formaların kolları bileklere kadar uzanabilirken, bacaklarda diz kapağının hemen üzerinde sonlanıyor. Doğru malzeme seçimi, hava direncini azaltacağından performansın artması ile sonuçlanıyor. Kullanılacak bisiklet ise, yarışın türüne göre değişiyor. Hafif ve aerodinamik olması, doğal olarak daha hızlı bir sürüş sağlıyor.

ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR

10-A MUHASEBE

ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR

  • BARIŞ AYDEMİR 7313
  • ELİF YÜMLÜ
Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi