SCOALA DE VARA UPB 2017
FACULTATEA DE INGINERIE
SISTEME SI ECHIPAMENTE TERMICE
Ce inseamna Scoala de Vara ?
Introducere
Scoala de vara presupune un program diversificat ...
Scoala de vara presupune un program diversificat de imbogatire, dezvoltare si aprofundare a cunostintelor studentilor prin intermediul unor training-uri si activitati interactive.
Scoala de vara a fost infiintata in iulie 2013 de Asociat...
Scoala de vara a fost infiintata in iulie 2013 de Asociatia Frigotehnistilor si Criogenistilor din Romania, avand ca tema "Economia si Performanta Energetica".
Prima editie a evenimentului a avut loc la Galati, iar următoarele s-au desfasurat la Timisoara, cu participare internationala, Brasov si in 2016 şi 2017 in Bucuresti la Facultatea de Constructii si la Facultatea de Inginerie Mecanica si Mecatronica din cadrul Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti.
Prima editie a evenimentului a avut loc la Galati, iar următoare...
Desfasurarea Activitatilor
Program
Luni:
- Compresoare Frigorifice - lector conf. dr. ing. Apostol Valentin
- Vizita la Muzeul Tehnic Bucuresti
Marti:
- Racirea cu pompe de caldura - s.l. dr. ing. Dimitriu Sorin
- Analiza comparativa a ciclurilor in doua trepte functionand cu NH3 si CO2 pentru racire si incalzire simultana - lector prof. dr. ing. Dobrovicescu Alexandru
Miercuri:
- Tehnologia EMERSON - lector Team Leader Application Engineering ing. Lemnian Laurentiu
- Vizita firma RADOX Bucuresti - drd. ing. Raicu Marian Cristina
Joi:
- Vizita firma DAIKIN Bucuresti - ing. Negrutiu Catalin
Vineri:
- Automatizari in instalatii frigorifice TEHNOELECTRIC - lector ing. Carp Laurentiu
Compresoare Frigorifice
- Un compresor este o mașină termică folosită pentru mărirea presiunii unui gaz închis într-un recipient, prin micșorarea volumului său. Compresoarele comprimă aerul de la o presiune inițială de intrare (de obicei presiunea atmosferică), până la presiunea de refulare, superioară.
- Compresoarele semiermetice permit demontarea atat a motorului cat si a compresorului, facand posibile interventii mecanice de intretinere si depanare.
- Aceste compresoare sunt des intalnite in domeniul de utilizare a frigului comercial deoarece au o putere maxima de functionare de 45 KW.
Racirea cu pompe de caldura
Pentru racirea cu pompa de caldura exista doua posibilitati:
- racire naturală sau pasiva - efectul de racire rezulta numai din circulatia agentului de lucru de la sursă (la temperatura de 8..12 grad .C) Compresorul pompei de căldura nu funcționeaza.
- racire activa sau fortata - efectul de racire este obtinut prin functionarea compresorului, cu inversarea sensului de circulatie a agentului de lucru.
Regim de racire
Regim de caldura
Analiza comparativa a ciclurilor in doua trepte functionand cu NH3 si CO2 pentru racire si incalzire simultana
- Cel mai vechi agent frigorific este amoniacul (R717), un agent frigorific natural şi a cărui utilizare a fost evitată o bună perioada de timp, îndeosebi datorită pericolelor potenţiale şi normelor de securitate foarte stricte. Utilajele frigorifice cu NH3 au un consum mai mic de energie decât cele cu freon, astfel încât, în cazul unor instalaţii frigorifice de puteri mari, diferenţa iniţială de investiţie se amortizează relativ repede.
Diagrama p-h a instalatiilor frigorifice in doua trepte
- Dioxidul de carbon (R744) este un agent natural (cu potenţialul de încălzire globală 1 şi potenţialul de subţiere a stratului de ozon 0), cu proprietăţi termodinamice foarte bune. Cu toate acestea, se foloseşte foarte rar ca agent frigorific din cauza presiunilor foarte mari la care se lucrează cu acesta şi a temperaturii scăzute a punctului critic. Dioxidul de carbon se utilizează ca agent frigorific pentru instalaţii frigorifice în cascadă în treaptă inferioară, ca agent intermediar, cu schimb de fază (vapori/lichid) sau în sisteme trans-critice: pompe de căldură, aplicaţii industriale sau instalaţii de aer condiţionat pentru automobile.
Tehnologia EMERSON
Viziunea lor:
- Emerson Climate Technologies este lider mondial în furnizarea de soluții de incalzire, ventilatie, aer conditionat și de refrigerare pentru aplicații rezidențiale, industriale și comerciale.
- Emerson combina produse și servicii de nivel superior tehnic in cadrul diviziilor de top din industrie și branduri de inginerie la nivel mondial, proiectare, distributie, instalare, și capacitatile de monitorizare pentru a crea sisteme fiabile, eficiente din punct de vedere energetic care imbunatatesc confortul uman, protejarea produselor alimentare și a mediului inconjurator.
Misiunea lor:
- A devenit un partener de incredere prin:
- Modalitatea usoara de a face afaceri prin intermediul e-Business si cu o cultura vasta legata de serviciul clienti.
- Extinderea poziției de lider in tehnologie.
- Folosind capacitatile largi in produse si servicii pentru a dezvolta solutii integrate unice, de o valoare ridicata.
- Este cel mai bun furnizor de produse si servicii cu valori ridicate.
- Mentinerea unui mediu de lucru sigur in care oamenii si ideile infloresc.
Automatizari in instalatii frigorifice - Technoelectric
Misiunea companiei:
- Contribuirea la realizarea unor proiecte complexe prin execuţia unor lucrări de specialitate originale, inovatoare şi eficiente în domeniile instalaţiilor frigorifice şi electrice.
Viziunea companiei:
- Technoelectric işi propune să devina furnizorul preferat din Romania care oferă solutii inovative pentru instalatii frigorifice si electrice, care să exceleze prin originalitate, performanta si eficienta.
Muzeul Tehnic " Prof. ing. Dimitrie Leonida"
- Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, situat în Parcul Carol I, București, creația ilustrului om de știință român Dimitrie Leonida, al cărui nume îl poartă, a luat ființă în anul 1909 și a cunoscut substanțiale reorganizări în 1954 și 1972.
Radox
- Compania RADOX se numara astazi printre primii distribuitori de pe piata echipamentelor HVAC din Romania, colaborand de-a lungul timpului cu firme de prestigiu din Europa: IMMERGAS, GIACOMINI, ECOFLAM, FONDITAL, MADEL, SABIANA, TECNOCLIMA, VIESSMANN, ZILMET, etc. Dezvoltarea companiei a avut la baza strategia de a asigura o gama completa de produse performante si servicii de inalta calitate.
- Specialistii departamentului tehnic asigura consultanta privind alegerea echipamentelor, in functie de parametri tehnico-functionali specifici fiecarei lucrari, cu aplicatii in atat in domeniul industrial cat si in cel rezidential:
- Gama completa de solutii pentru incalzire si climatizare;
- Proiectare si consultanta tehnica de specialitate;
- Confectionare si montare de tubulatura din aluminiu si tubulatura din tabla zincata;
- Confectionare si montare cosuri de fum din inox si tabla galvanizata;
- Montaj si instalare echipamente;
- Punere in functiune si service in perioada de garantie si post garantie;
- Obtinerea autorizatiilor de functionare si a verificarilor tehnice periodice.
DAIKIN
CONFORT, EFICIENTA SI CONTROL VRV
- Tehnologia unica a temperaturii variabile a agentului frigorific elimina curentii de aer rece si reglează continuu functionarea unitatii în functie de conditiile reale.
- Eficienta sezoniera ridicata, reducand costurile cu energia si emisiile de CO2 .
- Sisteme de control centralizat, usor de utilizat, care garanteaza functionarea optima, maximizand eficienaa si confortul.
- Se poate conecta la cea mai largă gamă de unităţi interioare, inclusiv cele cu design unic, precum caseta perfect plată, pentru a se integra in orice decor.
- Solutii de control dedicat pentru magazine, banci si alte aplicatii
- Impreuna cu unitatile de ventilare si cu perdelele de aer Biddle, furnizeaza o solutie completa.
Timp Liber
Timp liber
Scoala de vara nu contine doar cursuri, ci si activitati interactive intre stundenti.
Aici puteti vedea cateva locuri in care studentii acestei scoli de vara au avut momente de relaxare.
Momentul acela cand scapi de cursuri si ajungi la Therme!
Recenzii
TESTIMONIALE
Cateva parerii spuse de studentii care au participat la aceasta scoala de vara.
Mario Ursu
Student UGAL - SET, anul III:
"Experienta din acesta scoala de vara a fost una atat pe parte de dezvoltare profesionala, cat si una pe dezvoltare personala. Mi-a placut ca am fost studentii din toate colturile tarii, precum Cluj, Timisoara, Brasov si Bucuresti. Cu toti am discutat, socializat si ne-am distrat impreuna. Sper ca la anul studentii care vor participa sa aibe o experienta si mai interesanta si mai distractiva decat noi."
Bogdan Costea
Student UGAL - SET, anul III:
"A fost una dintre cele mai frumoase activitati la care am participat. Mi-au placut in mod special locurile pe care le-am vizitat in Bucuresti, este un oras foarte frumos, dar si profesorii care au tinut cursurile intr-un mod placut. Recomand cu cea mai mare placere sa participati la scoala de vara organizata anual de IFPC, deoarece veti invata o multime de lucruri interesante! "
Marian Grigoras
Student UGAL - SET, Anul III:
"Din punctul meu de vedere scoala de vara este un cumul de experiente traite la nivel de grup, un eveniment care te dezvolta ca om si te face sa intelegi mai bine lucrurile invatate in anii anteriori. Activitatea consta in imbinarea utilului cu placutul si are ca scop schimbul de experiente, pareri intre studentii diferitelor facultati. Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fara o buna comunicare intre studentii facultatii gazda si cadrele didactice, si nu in ultimul rand oraganizatorilor din cadru IFPC."
Ionut Savascu
Student UGAL - SET, anul III:
"In opinia mea,acest program de vara a fost unul foarte interesant,relaxant si in acelasi timp divers.Cred ca este exact ceea ce studetii au nevoie pentru a-si dezvolta cunostintele in domeniu si pentru a-si imbogati abilitatile comunicative.Programul a cuprins o serie de cursuri captivante,avand profesori cu o experienta vasta in domeniu,jocuri de socializare si relaxare.In concluzie daca ar fi sa am ocazia sa repet aceasta experienta as raspunde cu incredere,pozitiv."
Iulian Romila
Stundent UGAL - SET, anul III:
"In opinia mea, scoala de vara reprezinta un program educational complex ce se intinde pe parcursul unei saptamani in care studentii iau parte la cursuri teoretice de aprofundare sustinute intr-un mod interactiv si placut. In ceea ce priveste timpul din afara orelor de practica, organizatorii ne au pus la dispozitie o serie de locuri de relaxare, unde am putut socializa cu viitori ingineri din toata tara, fapt ce a amplificat aceasta experienta prin schimbul de cunostinte realizat intre noi, studentii.
Avand in vedere aceste aspecte, recomand cu drag "Scoala de vara" si indemn studentii sa profite din plin aceasta oportunitate, deoarece le va fi de mare ajutor in cadrul dezvoltarii lor in cadrul profesiei de inginer."