Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

POSIBILELE EFECTE ALE SUNETELOR ASUPRA OAMENILOR SI A MEDIULUI

Bumbaru Miruna si Oprea Andreea

23.11.2017

Colegiul National ,,Gheorghe Munteanu Murgoci"

Prin ce este daunator zgomotul? Efectul zgomotului asupra sanatatii, desigur, depinde de timpul expunerii unei persoane, intensitatea sunetelor si frecventa acestora. Este dovedit faptul ca sunt mai daunatoare sunetele continue, decât cele intense. Infrasunete sunt foarte periculoase, pentru ca oamenii nici nu le simt. Sunete de o amplitudine de 3-5 Hz pot cauza anxietate, dureri de cap si dureri în coloana vertebrala. Acest lucru se întâmpla pentru ca sunetele acestui spectru sonor coincid cu frecventa de rezonanta a corpului uman. În general, prejudiciile cauzate de zgomot în orasele mari, pot fi comparate cu impactul nociv pe care îl are asupra oamenilor mediul poluat din oras.

EFECTE NOCIVE

Cum afecteaza sanatatea?

Efectul zgomotului asupra sanatatii umane poate fi diferit - de la o simpla iritatie pâna la tulburari patologice grave ale organelor si sistemelor interne. În primul rând, desigur, sufera auzul oamenilor. Volumul si frecventa efectelor de sunet provoaca, în mod direct, dezvoltarea pierderii a auzului. Boala se dezvolta treptat, astfel încât aveti nevoie sa va protejati în avans de acest iritant. Din cauza sunetelor puternice de înalta frecventa în organele auditive apar modificari patologice ireversibile.

Efectul fonic nociv nu este limitat doar cu organele de a...

Efectul fonic nociv nu este limitat doar cu organele de auz. Iritantul sporit de zgomot afecteaza sistemul nervos uman, sistemul cardiovascular, cauzând excitari severe. Zgomotul sporit poate provoca insomnie, oboseala rapida, agresivitate, afecta functia de reproducere si contribui la tulburari psihice grave.

Efectele fonice nocive asupra omului au chiar si niveluri mici de sunete de la 40 – pâna la 70 dB. Exista limitele admise de zgomot, care reprezinta un nivel acceptabil de zgomot la locul de munca si la domiciliu.

Daca vom evalua factorii care afecteaza sanatatea umana în orasele mari, zgomotul are, probabil, cel mai important impact negativ asupra sanatatii umane. Pentru a ne proteja împotriva efectelor nocive ale zgomotului ar trebui sa reglementam strict durata acestuia, compozitia spectrala, intensitatea si alte caracteristici. Acest obiectiv sta în fata institutiilor sanitare de igiena.

ULTRASUNETE

INFRASUNETE

Cand un corp este supus unei miscari pulsatorii, provoaca un sunet. Numarul vibratiilor produse într-o secunda se numeste frecventa. Cand frecventa este foarte mare, vorbim despre ultrasunete. Concret: cand sunt peste 20.000 de vibratii pe secunda, sunetele emise nu pot fi percepute de urechea umana, fiind vorba despre ultrasunete. Cand sunt mai putin de 16 vibratii pe secunda, vorbim despre unde de joasa frecventa.

Meritul descoperirii lor apartine fratilor Pierre si Paul Curie. Ultrasunetele sunt foarte interesante fiindca trans­mit multa energie. Astazi sunt utilizate în multe aplicatii: în crearea de noi tipuri de aliaje si amalgame metalice,

la stabilirea diagnosticelor (stabilirea dia­gnosticului cu ultrasunete prezinta avantajul ca acestea strabat tesuturile vii, fara a le vatama), Ia executarea unor interventii chirurgicale, grabirea reactiilor chimi­ce, curatarea cosurilor, spalarea hainelor etc.

Prima utilizare practica a ultrasunetelor dateaza din 1917 si avea în vedere detectarea submarinelor.

Insa care este legatura dintre ultrasu­nete si diferite mamifere?

ULTRASUNETE

DELFINII

Delfinii sunt o enigma si o bucurie pentru oameni. Comportamentul si sunetele delfinilor sunt considerate a fi terapeutice pentru oameni si sunt permanent cercetate. Delfinii emit sunete ce pot fi percepute de oameni, precum si sunete care depasesc capacitatea acustica umana, ele fiind unde sonore cu frecventa de peste 20.000 hertzi, ultrasunete. Atingerea delfinilor si sunetele emise de acestia au efecte vindecatoare asupra oamenilor. Terapia cu delfini se încadreaza în categoria terapiei cu animale si a fost creata si promovata de catre dr. Betsy Smith la începutul anilor 1970. Terapia cu delfini nu vindeca, ci amelioreaza bolile – chiar si simptomele asociate ale bolilor grave incurabile – si ajuta pe parcursul terapiilor clasice aplicate pacientului. Este eficienta pentru orice om fie el sanatos sau bolnav, dar este de un ajutor vizibil în cazul bolnavilor neurologici, ADHD, Sindromul down, autism, boli ale coloanei vertebrale, paralizie, stres, epuizare fizica si psihica, depresie.

LILIECII

Exista pesteri uriase unde traiesc milioane de lilieci, Cu toate acestea, fiecare îsi recunoaste propriile emisiuni de ultrasunete - avand propria lungime de unda - si niciodata radarul sau nu se încurca cu radarele celorlalti! Remarcabil este felul în care reusesc sa-si dea seama dupa o singura rezonanta, daca piedica ivita în cale este creanga sau tantar, fiind vorba de ceva comestibil sau nu. De asemenea misterios este si felul în care în timp ce zboara pot manca insecta pe care au prins-o, putand totodata sa se orienteze cu ajutorul emiterii si receptiei undelor.

Si insectele emit si receptioneaza unde. S-a do­vedit ca antenele multor insecte îndeplinesc functia de emitator si receptor, astfel realizându-se comunica­rea între ele.

INFRASUNETE

Infrasunetele sunt sunete cu frecvente mai mici decat 16 Hz. Ele apar concomitent cu sunetele audibile , sursele lor fiind in general comune.Acestea au efecte stresante asupra organismelor vii.S-a crezut initial ca expunerea afecteaza performantele umane inducand de la stari de rau , pana la stari asemanatoare betiei .

Medicina militara a efectuat cercetari amanuntite in acest domeniu dat fiind faptul ca pilotii avioanelor cu reactie si rachetelor militare sunt expusi continuu unor cantitati mari de infrasunete.Rezultatele obtinute au demonstrat diminuarea reflexelor , scaderea acuitatii vizuale , a orientarii si a echilibrului , acuratetea de a discerne si de a lua decizii rezonabile.Din aceste motive s-a procedat la reducerea timpului de zbor pentru a micsora riscul producerii erorilor .

Cascadele si torentele sunt generatoare puternice de infrasunete.Vizitatorii lor pot suferi stari de greata si ameteala asociata cu frica de inaltime.

Furtunile si vantul puternic sunt purtatoare si genereaza infrasunete cu frecvente intre30-40Hz .Persoanele sensibile pot manifesta oboseala si probleme stomacale.

SUNETUL

Sunetul s-a integrat în viata noastra cotidiana încât rareori

suntem constienti de toate functiile sale.

  • El ne ofera momente de distractie când ascultam o simfonie

sau cântecul pasarilor.

  • Ne permite sa comunicam cu familia si prietenii nostrii prin

intermediul vorbirii.

Tot sunetul ne avertizeaza de apropierea unui automobil,

ne atrage atentia atunci când suna telefonul sau bate cineva

la usa sau când suna sirena unui vapor.

SUNETUL

DEFINITIE

Ce este sunetul?

Sunetul este un fenomen fizic care stimuleaza simtul auzului. La oameni auzul are loc cand vibratiile de frecvente intre 15 si 20.000 de hertzi ajung la urechea interna. Hertzul, sau Hz, este unitatea de masura a frecventei egala cu o perioada pe secunda. Astfel de vibratii ajung la urechea interna cand sunt transmise prin aer, si termenul sunet este ceva restrictionat la astfel de unde care vibreaza in aer. Fizicienii moderni, insa, extind termenul pentru a include vibratii similare in medii lichide sau solide. Sunete de frecvente mai mari de 20.000 Hz sunt numite ultrasonice.

Amplitudinea

Ce este amplitudinea?

Amplitudinea este caracteristica undelor sonore pe care o percepem ca volum. Distanta maxima pe care o unda o parcurge de la pozitia normala, sau zero, este amplitudinea; aceasta corespunde cu gradul de miscare in moleculele de aer ale unei unde. Cand gradul de miscare in molecule creste, acestea lovesc urechea cu o forta mai mare.Cu cat amplitudinea unei unde este mai mare, cu atat moleculele lovesc mai puternic timpanul urechii si sunetul este auzit mai puternic. Amplitudinea unei unde sonore poate fi exprimata in unitati masurand distanta pe care se intind moleculele de aer, sau diferenta de presiune intre compresie si extensie ale moleculelor, sau energia implicata in proces. Cand cineva vorbeste normal, de exemplu, se produce energie sonora la o rata de aproximativ o suta de miime dintr-un watt. Toate aceste masuratori sunt extrem de dificil de facut, si intensitatea sunetului este exprimata, in general, prin compararea cu un sunet standard, masurat in decibeli.

Ce este frecventa?

Frecventa

Noi percepem frecventa ca sunete mai "inalte" sau sunete mai "joase". Frecventa unui sunet este numarul de perioade, sau oscilatii, pe care o unda sonora le efectueaza intr-un timp dat. Frecventa este masurata in hertzi, sau perioade pe secunda. Undele se propaga si la frecvente mari si la frecvente joase, dar oamenii nu sunt capabili sa le auda in afara unei raze relativ mici. Sunetele pot fi produse la frecvente dorite prin metode diferite. De exemplu, un sunet de 440 Hz poate fi creat activand o boxa cu un oscilator care actioneaza pe aceasta frecventa. Sunetul produs de boxa si cel produs de sirena, la aceeasi frecventa este foarte diferit in calitate dar corespund la inaltime.

Intensitatea

Ce este intensitatea?

Intensitatile sunetului sunt masurate in decibeli(dB). De exemplu, intensitatea la minimul auzului este 0 dB, intensitatea soaptelor este in medie 10 dB, si intensitatea fosnetului de frunze este de 20 dB. Intensitatile sunetului sunt aranjate pe o scara logaritmica, ceea ce inseamna ca o marire de 10 dB corespunde cu o crestere a intensitatii cu o rata de 10. Astfel, fosnetul frunzelor este de aproape 10 ori mai intens decat soapta. Distanta la care un sunet poate fi auzit depinde de intensitatea acestuia, care reprezinta rata medie a cursului energiei pe unitatea de suprafata perpendiculara pe directia de propagare. In cazul undelor sferice care se raspandesc de la un punct sursa, intensitatea variaza invers proportional cu patratul distantei, cu conditia sa nu se piarda energie din cauza vascozitatii, caldurii, sau alte efecte de absorbtie. Astfel, intr-un mediu perfect omogen, un sunet va fi de 9 ori mai intens la distanta de 1 unitate de origine decat la 3 unitati.

Perceptia notelor

Daca urechea unei persoane tinere este testata de un audiometru, se va observa ca este sensibila la toate sunetele de la 15-20 Hz pana la 15.000-20.000 Hz. Auzul persoanelor in virsta este mai putin acut, mai ales la frecvente mai inalte. Gradul in care o ureche normala poate separa doua note de volum putin diferit sau de frecventa putin diferita variaza in diferite raze de volum si frecventa a notelor.

Bibliografie

Bibliografie

http://www.referatele.com/referate/fizica/online2/Sunetele-Infrasunetele-Ultrasunetele-Zgomotul-si-efectele-sale-nocive-Intensitatea-Durata-Frecventa-.php

http://extinderea-constiintei.ro/muzica-si-efectele-sale-asupra-sanatatii-omului/

https://ortodoxiatinerilor.ro/credinta-stiinta/tainele-creatiei/17756-liliacul-unul-din-animalele-care-arata-imposibilitatea-evoluiei-speciilor-dintr-una-in-alta

https://www.scribd.com/doc/192796074/Efectele-Ultrasunetelor-Si-Infrasunetelor-Asupra-Organismelor-Vii

https://www.youtube.com/watch?v=8vl19-XSPk0

https://www.youtube.com/watch?v=UfWac4yxshA

https://www.youtube.com/watch?v=pAlTt6w0OdI

https://www.youtube.com/watch?v=oeOzQbiLC8I

https://www.youtube.com/watch?v=ppLsu5Z2Np0

https://www.youtube.com/watch?v=ZqNpXJwgO8o

https://www.khanacademy.org/science/physics/mechanical-waves-and-sound/sound-topic/v/production-of-sound

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi