Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
EMTİA:Ticarete konu olan tüm mallar ve ürünlere verilen isimdir.
AMERİKAMI'DA EKONOMİNİN POLİTİK YAKLAŞIMI
CESS HOMELİNK
TOPİA VARİS
HERBERT SCHİLLER
ARMAND MATTELART
P. Golding ve G. Murdock
AVRUPA'DA EKONOMİNİN POLİTİK GELENEĞİ
Murdock ve Golding, 1970'li yıllarda ekonominin politik yaklaşımı, medya ve kitle iletişim ile ilgili çalışmalar uygulamışlardır. Onlara göre medya, medya ve kültür üreten kuruluşlar birer endüstri düzeyinde örgütlenmişlerdir ve ürettikleri ürünleri emtia formunda üretmekte ve satmaktadırlar.
Golding ve Murdock'a göre, medyanın ekonomi politiğinin temel görevi, kapitalist toplumlardaki ekonomik ve siyasi ilişkilerinden kaynaklanan üretim stratejilerinin medyanın üretim sürecinde çalışanların somut faaliyetlerini nasıl biçimlendirdiğini inceleyerek üretim ve yeniden üretim sürecinin işleyişini ortaya koymaktadır.
N.GARNHAM
N.GARNHAM
Garnham göre, kitle iletişimi de dahil her türlü iletişim faaliyeti kapitalist üretim tarzı tarafından şartlandırılır.
A. MATTELART
A. MATTELART
Armand Mattelart (1979) ve arkadaşları emperyalizm, kültür emperyalizmi bağımlılık ve az gelişmişlik bağlamında 3. Dünya Ülkelerinin dünya sistemi içerisindeki konumlarını incelemiştir.
Özellikle Güney Amerika ve Şili ile ilgilenmiştir.Uluslararası kapitalizmde ekonomik mücadelenin yanında ideolojik mücadelenin önemine de vurgu yapmıştır.
GAZETECİLİĞİN EKONOMİSİ: REKLAM BOYUTU
Egemen ticari medyanın en önemli gelir kaynaklarından olan reklam, medya sektöründe yaşanan dönüşümlerin sonucu olarak ortaya çıkan holdingleşme ile birlikte yeniden üzerinde durulması gereken konu haline gelmiştir. Herman ve Chamsky'ye göre (2012) en önemli gelir kaynakları arasında yer alan reklamcılık gazetelerin haber üretim sürecini etkileyen faktörlerden biridir.
Propaganda modelinde "egemen medya şirketlerinin mülkiyeti ve kar amaçlı oluşu ile reklamcılığın en önemli gelir kaynağını oluşturması" gibi faktörlere dikkat çekmektedir. Dolasıyla medya da diğer sektörler gibi kapitalizmin yasalarına göre örgütlenmiş kâr öncelikli endüstrilerdir. Bu durum ise reklam verenlerin editörün içeriğe müdahale edebilecek hale gelmesini mümkün kılacak, üretim ilişkilerini oluşturmaktadır.
Karşılıklı olarak birbirlerini etkileyen ve şekillendiren teknoloji ve bilim alanında yaşanan dönüşümler ile günümüzde, içinde bulumduğumuz küreselleşme süreci, yaşamakta olduğumuz toplumsal ekonomik ve politik köklü dönüşümleri anlamak için önemli başlangıç noktalarından birisidir. Çağımızın bilişsel kapitalizm döneminde jenerik teknolojilerin ortaya çıkardığı yenilikler gündelik hayatımızın her alanına nüfuz etmektedir. Toplumsal, siyasal, ekonomik alanın ötesinde mikro yaşanımız dahi jenerik teknolojilerde sürekli hızlanan bir yapıya bürünmeye başlamıştır.
Bulut, S. & Karlıdağ, S. (2015). Dijital Gazetelerin Ekonomi Politiği. Erciyes İletişim Dergisi, 4 (2), 18-38.
Kablolu Uluslardan Wireless
Özneler'e: Yeni Hayaletler. Yüksel H. (Haz.) 5. Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı: 3-4 Mayıs 2014-Ankara: Bildiriler (s.13-24). Ankara
DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.