Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Grădinița cu Program Normal Nr.3, Ionășeni
Prof. înv.preșcolar: Olariu Maria Carmen
13 mai 2023
Curiozitatea naturală a copiilor se poate cultiva încă din primii ani de viață prin dezvoltarea interesului pentru știință (Ș), tehnologie (T), inginierie (E), arte și desing (A) și matematică (M). Atât în cadrul rutinelor și tranzițiilor, cât și în cadrul activităților de învățare libere sau structurate, putem construi abilități și concepte din aceste domenii.
Din multitudinea de activități inițiate , evenimente și oportunități de învățare, am selectat două teme în care am introdus STEAM și anume: Corpul meu și Săptămâna Verde.
Titlul proiectului: ,,Corpul meu"
Scopul activității: Explorarea propriului corp și dezvoltarea deprinderilor de îngrijire și igienă personală.
Obiectul cercetat: propriul corp
Obiectivele cercetării:
-observarea propriului corp și a celor din jur prin diverse tehnici grafice și artistice;
-formarea și dezvoltarea deprinderilor de îngrijire și igienă personală.
Resurse necesare: de timp- o săptămână
Spațiu: sala de grupă, curtea grădiniței
Materiale: oglindă, cântar, centimetru, calculator, periuță și pastă de dinți, planșe, puzzle, boxă, făină, mulaj dinți, capace de plastic, castron, balon, sare.
Activitățile STEAM realizate în cadrul proiectului: ,,Corpul meu".
În mod normal copiii adresează întrebări și se simt bine în rolul omului de știință. Important este să le răspundem, să-i încurajăm și să descoperim lumea în pas cu ei exersând permanent abilități specifice acestuia: observarea, predicția, folosirea argumentelor pentru a susține răspunsul. Tema despre corpul uman le-a dezvăluit copiilor ființa umană, i-a ajutat să reflecteze asupra lor și să facă un pas mai departe în cunoașterea omului.
Observarea și-a făcut loc în mod natural pe parcursul săptămânii, de la explorarea propriului corp în oglindă, copii și adulți.
Copiii își încep activitatea de explorare a propriului corp, cu ajutorul unei oglinzi. Unii copii se privesc timid, alții au deja în vocabular cuvinte precum: bărbie, obraji, nas, față etc.
Investigația a avut loc pe tot parcursul săptămânii. Astfel, organele de simț au fost descoperite rând pe rând, prin joc și explorare.
Odată cu descoperirea fiecărui organ de simț, copiii au discutat despre modalitățile prin care le îngrijim.
Regulile de igienă personală, discutate și repetate în cadrul activităților au fost aplicate și în cadrul rutinelor la inițiativa educatoarei.
Folosirea pastei și a periuței de dinți pe o suprafață laminată a fost un pretext pentru a discuta despre carii și îngrijirea corectă a dințiilor.
Ei au povestit despre cum se periază dinții, care sunt mișcările corecte, cât de important este periajul seara și dimineața, au sortat alimentele sănătoase cele mai nocive pentru smalț, apoi le-au distribuit dintelui fericit, respectiv supărat.
,,Se spală pe dinți doar singur, înainte era o activitate pe care o făcea când el, când mami."
,,Acum ne spune că a crescut mare și se descurcă singur!"
Printr-un experiment simplu au descoperit că nu ne simțim bine dacă ascultăm muzică foarte tare și este important să ne protejăm auzul, așa cum pielea trebuie protejată de razele soarelui vara.
Scopul: funcționarea și importanța urechii.
Materiale necesare: boxă, telefon, pahar, balon, sare.
Desfășurarea experimentului: Am îmbrăcat gura unui castron cu un balon pe care am pus sare de bucătărie. Am folosit o boxă, întâi sonorul a fost încet iar sarea nu s-a mișcat. La volum ridicat, sarea a început să sară. Balonul reprezintă timpanul, iar sarea are rolul de a arăta copiilor cum se mișcă timpanul când percepe sunete înalte.
Un alt experiment în ceea ce privește igiena a fost cel de îndepărtare a microbilor de pe mâini, cu ajutorul săpunului.
Scopul: formarea și dezvoltarea deprinderilor de îngrijire și igienă personală.
Materiale necesare: două boluri, apă, săpun lichid, piper.
Desfășurarea experimentului: se pregătesc două boluri, unul cu apă și săpun lichid, altul cu apă și piper. Prima dată copilul introduce un deget în apa cu piper apoi în cea cu săpun lichid. Se poate observa cum piperul se lipește pe deget apoi în apa cu săpun se detașează. Se încearcă și a doua variantă în care prima dată copilul introduce degetul în apa cu săpun, apoi în cea cu piper și observă cum piperul se dispersează, astfel degetul rămânând curat. Astfel, copiii înțeleg importanța spălării pe mâini cu apă și săpun ori de câte ori e nevoie.
Copiii au luat contact cu tehnologia explorând instrumente și unelte existente în sala de grupă pe parcursul săptămânii. De pildă, activitatea de măsurare și cântărire a copiilor a adus în sala de grupă cântarul și centimetrul.
Copiii le-au putut folosi și după activitate. Aceste intrumente au rămas în grupă, astfel încât la un moment dat o fetiță si-a cântărit o păpușă și a întrebat-o pe educatoare cât cântărește.
Copiii explorează conceptele din domeniul ingineriei în cadrul construcțiilor. O activitate inițiată de educatoare și care a avut un mare succes, a fost construcția siluetei corpului uman. Materialele clasice manipulative (cuburi, lego etc.) au fost înlocuite cu materiale din natură pentru asemănarea cât mai fidelă cu realitatea.
Copiii au realizat chipul colegului prin diferite tehnici: desenul pe capac transparent și transpunerea chipului pe dopuri de la peturi. Momentele de creație liberă au oferit spațiul conversației despre diferențele individuale, reflectate în tehnicile și materialele folosite. Astfel, procesul traversat de copii a încurajat originalitatea, creativitatea și contribuția personală a acestora, dându-le încredere în ideile lor și în posibilitățile de a le transpune în practică.
Preșcolarii și-au exersat abilitățile de a-și măsura înălțimea, dar și greutatea. Aceste concepte au fost, de asemenea, exersate în contextele de joc cu rol: ,,Ai realizat o construcție înaltă. Poți să o faci și mai înaltă?"; ,,Mingea pe care ai ales-o este foarte grea. Poți să șutezi sau cauți o minge mai ușoară?"
O măsurare care le-a făcut mare plăcere copiilor și le-a incitat curiozitatea a fost a tălpilor picioarelor. Fiecare copil a primit o foaie A4 și singur sau împreună cu un coleg și-a realizat conturul tălpilor, a încercat să le măsoare și să le compare cu ale educatoarei.
Această activitate i-a ajutat să înțeleagă care este măsura pe care o poartă la încălțăminte.
O altă măsurătoare a fost cea a mâinilor, prin tehnica amprentării palmelor în făină. Copiii și-au pudrat deasupra palmelor făină, cu ajutorul unei site, apoi le-au măsurat, folosind concepte matematice diverse: lung/scurt, mare/mic.
Titlul proiectului: Săptămâna Verde
Scopul cercetării: Cunoașterea specificului anotimpului primăvara, conștientizarea transformărilor din natură, stimularea interesului pentru ecologizare, reciclare și dezvoltarea sentimentului de iubire față de plante, păsări etc.
Obiectivul cercetat: Natura și frumusețile ei în anotimpul primăvara
Obiectivele cercetării: - consolidarea cunoștințelor despre anotimpul primăvara;
-formarea și dezvoltarea deprinderilor de îngrijire și reciclare pentru menținerea unui mediu cât mai sănătos;
Resurse necesare: de timp: o săptămână
Spațiu: curtea grădiniței, holul și sala de grupă, pădurea din apropiere
Materiale: lupe, flori, crengi de copaci uscate, hârtie creponată, sticle de plastic, folie alimentară, carton, pietre, semințe, plante de sezon,acuarele, scânduri,pal, cuie, ciocan, vopsea.
Orice idee are potențial de implementare, iar atunci când copilul este încurajat să creadă în idee și să cerceteze apare MOTIVAȚIA.
Astfel, printr-o plimbare în aer liber, în prima zi din săptămâna verde, copiii au început să observe schimbările din natură și încurajați de educatoare a început INVESTIGAȚIA.
Cu ajutorul lupelor preșcolarii au observat copacii înfloriți, florile, insectele, astfel interesul pentru înțelegerea lumii înconjurătoare a crescut semnificativ.
După activitatea de observare naturală, s-a ajuns la condițiile propice pentru ca o plantă să se dezvolte. Copiii știau deja că plantele au nevoie de un sol pregătit, lumină,umiditate și căldură.
Pentru o observare mai atentă a unei plante, am propus plantarea unor semințe de ridichi în alveole de plastic cu ceva timp în urmă iar copiii le-au îngrijit și urmărit evoluția.
Pe parcursul acestei săptămâni, copiii au folosit diverse tehnologii în natură explorând înălțimea copacilor (înalți/scunzi), a tulipinii florilor, a pietrelor (mici/mari),a bețișoarelor uscate, culese din curtea grădiniței (groase/subțiri).
O altă activitate care le-a plăcut mult copiilor a fost ,,Parada costumelor ECO", confecționate în parteneriat cu părinții. Prin confecționarea costumelor ECO, copiiii au învățat că deșeurile nu sunt gunoaie, ci resursă importantă.
A fost o activitate de un real succes atât pentru ei, dar și pentru părinți.
Copiii explorează conceptele din domeniul ingineriei în cadrul construcțiilor.
Am desfășurat această activitate împreună cu părinții, care i-au ajutat la construcția unor căsuțe pentru păsărele pe care le vom amplasa în copacii din pădure.
Astfel, copiii au înțeles cât de important este să ocrotim păsările și să le facilităm trecerea cu bine a intemperiilor.
O altă activitate atractică pentru preșcolari a fost plantarea de copăcei în spațiul care împrejumuiește curtea grădiniței. În urma activității, copiii au înțeles importanța copacilor ca sursă de oxigen pentru oameni.
Arta le permite copiilor să privească lumea din jurul lor și să-i ofere interpretări într-un mod creativ.
Astfel, copiiii și-au însușit o tehnică nouă de pictură, pictura pe peturi.
Peturile au fost folosite drept ghivece pentru plantarea de flori.
Procesul traversat de copii a încurajat originalitatea, creativitatea și contribuția personală, dându-le încredere în ideile lor.
Multitudinea de materiale oferite de natură, au creat oportunitatea desfășurării activităților matematice în mod natural, sub forma unor jocuri. Le-au sortat și clasificat în funcție de formă, mărime, utilitate, au exersat principalele operații matematice- numerație, au consolidat noțiunile de forme geometrice (cerc, pătrat, triunghi, dreptunghi) prin construcția lor din pietre și bețișoare uscate.
Una dintre abilitățile fundamentale de viață pe care este nevoie să o construim la copiii noștri este INDEPENDENȚA.
Aceste săptămâni au oferit prilejul împuternicirii copiilor în multiple situații. E bine de știut că acestea au fost doar momente de inițiere, căci independența se construiește zilnic prin valorificarea fiecărei oportunități.