Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading content…
Transcript

de ruimte

planeten

deze planeten komen allemaal aan bod

dit zijn alle planeten in ons zonnestelsel: de Zon Mercuius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto.

de planeten

de zon

De zon is eigenlijk geen planeet maar een ster en het is de kern van ons zonnestelsel.

de zon

weetje 1

Als de zon hol zou zijn, paste de aarde er zo'n 960.000 keer in. Maar als je al die aardbollen zo tegen elkaar zou kunnen plaatsen dat er geen tussenruimtes waren, zou er plek zijn voor wel 1,3 miljoen aardes.

weetje 2

Bij een zonsverduistering staat de maan tussen de zon en de aarde in, waardoor hij het zonlicht afdekt. Dat er zonsverduisteringen kunnen plaatsvinden, is puur toeval.

weetje 2

weetje 3

Net zoals wij om de zon draaien, draait de zon om het centrum van de Melkweg – een superzwaar zwart gat. Het zonnestelsel doet ongeveer 240 miljoen jaar over zijn baan om het zwarte gat.

weetje 3

weetje 4

Aan het oppervlak van de zon is de temperatuur ongeveer 5500 °C. Dat is behoorlijk warm, maar nog niets vergeleken bij de temperaturen aan de rand van de atmosfeer van de ster, de corona. Hier kan het tussen de 1 en 3 miljoen °C worden.

weetje 4

uitleg met een afbeelding

afbeelding

weetje 5

Over 1 miljard jaar schijnt onze ster zo sterk dat al het water aan het aardoppervlak verdampt en het leven zoals wij het kennen, ophoudt te bestaan.

weetje 5

mercurius

het is vanaf de zon gezien de eerste planeet in ons zonnestelsel. Mercurius bestaat uit een kern, een mantel en een korst net als de aarde.

mercurius

weetje 1

weetje 1

1 jaar op mercurius duurt 88 aardse dagen

weetje 2

mercurius ligt maar 57.910.000 km van de zon af dat is een hele korte afstand voor in de ruimte.

weetje 2

weetje 3

Soms is Mercurius vanaf de aarde te zien bij zonsopgang en zonsondergang, maar omdat hij zo dicht bij de zon aan de hemel staat, is de planeet lastig te herkenen en te zien

weetje 3

weetje 4

Mercurius heeft zelf geen manen. Alle andere planeten in het zonnestelsel, met uitzondering van Venus, hebben er minstens één, en Jupiter( deze planeet komt ook aan bod en Venus ook.) heeft de meeste manen, namelijk 67.

weetje 4

weetje 5

Mercurius heeft geen jaargetijden, want de rotatieas van de planeet helt vrijwel niet. Wel is zijn baan om de zon ovaler dan die van de andere planeten. Als Mercurius op het verste punt van de zon staat, staat hij 1,5 keer zo ver als op het dichtstbijzijnde punt.

weetje 5

sorry dat het maar 3 weetjes zijn, ik kon niet meer info vinden!

Venus

Venus is een rotsplaneet en heeft dus net als de aarde een vast oppervlak. Het is gemiddeld zo’n 460 °C heet op Venus, waarmee het de warmste planeet van het zonnestelsel is. En Venus draait ook heel langzeem rond >>>>het antwoord komt bij weetje 2

venus

weetje 1

Die warmte komt van de zon en wordt vastgehouden door een zeer dichte atmosfeer. De atmosfeer van Venus bestaat voor 96 procent uit kooldioxide, en daarom kent de planeet een zeer sterk broeikaseffect.

weetje 2

Venus is de enige planeet in het zonnestelsel waar een etmaal langer duurt dan een jaar. Een etmaal op Venus, dat wil zeggen een rondje om zijn eigen as, duurt 243 aardedagen. Daarentegen duurt een jaar op Venus, een rondje om de zon, maar 225 aardse dagen.

weetje 2

weetje 3

Vanwege de hoge gemiddelde temperatuur op Venus van 464 °C is het onwaarschijnlijk dat er leven (zoals wij het kennen) voorkomt op Venus. Maar als we een paar miljard jaar terugkijken in de tijd, was Venus vermoedelijk een bewoonbare planeet met een milde temperatuur, zachte winden en golvende zeeën zoals we die van de aarde kennen. kon het meschien wel.

weetje 3

de aarde

de aarde

weetje 3

De aarde is de enige plek in het zonnestelsel waarvan we zeker weten dat er leven is. Het leven gedijt op aarde doordat de planeet zich in de zogeheten bewoonbare zone van het zonnestelsel bevindt.

de maan

De Maan is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde en is een van de 5 grootste manen van ons zonnestelsel. Ze wordt soms aangeduid met haar Latijnse naam Luna.

de maan

en nu door naar de weetjes

weetje 1

2020 is een schrikkeljaar, wat betekent dat het kalenderjaar 366 dagen telt in plaats van de gebruikelijke 365. Veel mensen denken dat 29 februari de schrikkeldag is, omdat dat de extra dag is die aan de kalender wordt toegevoegd.

Officieel is de schrikkeldag echter 24 februari, en de oorzaak daarvoor moet worden gezocht in het Romeinse Rijk.

weetje 2

de hoogste buitentempratuur ooit gemeten +57,7 graden is en de laagste is -89,2 graden onder celcius.

weetje 2

weetje 3

de nijl is de langste rivier van de aarde maar, waar ligt die?

weetje 4

Alleen vrouwelijke muggen steken (bijten) omdat zij de eiwitten uit het bloed nodig hebben voor de ontwikkeling van hun eitjes. Mannelijke muggen overleven met de nectar van bloemen.

weetje 4

weetje 5

Wist je dat de Kolibrie achteruit kan vliegen?

weetje 5

kolibrie

afbeelding

mars

Mars

Mars is net als de aarde een rotsplaneet. Tegenwoordig is het oppervlak van Mars droog en stoffig, maar de sonden en robotwagens die de bodem van de planeet sinds de jaren 1970 hebben verkend, hebben aanwijzingen gevonden dat er ooit vloeibaar water was op Mars -- en zelfs rivieren. Toen had Mars ook een dikkere atmosfeer, en de planeet was over het geheel genomen een geschiktere plek voor het leven zoals wij het vandaag de dag kennen.

weetje 1

Omdat Mars wordt gezien als een Rode planeet, werd het geassocieerd met bloed en oorlog. Dit is de reden waarom de oude Grieken de planeet hebben vernoemd naar de Griekse God van de Oorlog, Ares. Ook de Romeinen vernoemden de planeet naar hun god van de oorlog, namelijk Mars, en zo kennen wij de planeet nog steeds

weetje 2

Mars heeft 24 uur in een dag, maar 687 dagen in een jaar omdat, mars een grotere baan om de zon dus ook meer dagen.

weetje 3

Het kost acht maanden om naar Mars te reizen

dat is maar ongeveer 3 uur

weetje 3

weetje 4

mars had eerst hele grote en heel veel oceanen en daarom was er meschien leven.

weetje 4

weetje 5

maar ze denken dat de oceanen zijn verdwenen

door de grote stofstormen die er woeden want Mars heeft ook de grootste en hefigste zand-en stofstormen

jupiter

jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel

jupiter

weetje 1

jupiter was ook de belangrijkste god van de grieken.

weetje 2

jupiter is dan wel groot maar traag is ie niet want hij draait in 10 uur om zijn as bij de aarde is dat 24 uur dus dat is 14 uur minder.

weetje 2

weetje 3

jupiter heeft soms wel wolken van 50 kilometer dik

weetje 3

weetje 4

De reuzenplaneet Jupiter heeft 79 manen

weetje 5

Topic 6

Topic 6

einde

dit was mijn presentatie!!!

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi