Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

İşletim Sistemleri

bAYBURT UNİVERSİTY-Öğr. Gör. Sümeyye KORKMAZ

Kaynakça:

Yılmazel, Ö. (Ed.). (2012). Temel bilgi teknolojileri-I.Baskı Yeri: Anadolu Üniversitesi Basımevi.

İşletim Sistemleri

Bİlgisayar alırken işlem hızına gösteren İşlemciye, programların sorunsuz çalışması için hafızasına (Bellek), depolama kapasitesi (Hard Disk) özelliğine bakılır.

İşletim sistemi: Donanım araçları (tarayıcı,fare, yazısı vb.) ile kullanıcı arasındaki ilişkiyi kontrol eden yazılıma denir.

İşletim Sistemleri

İşletim Sistemi (Operating System), kullanıcı (user) ile bilgisayar arasındaki

iletişimi sağlayan, donanıma (hardware) en yakın olan ve donanımdan veri alıp veri gönderen sistem yazılımıdır.

Bu şekle göre bilgisayarda çalışan programlar/uygulamalar (application) ile donanım araçları arasındaki iletişimi işletim sistemi yürütür. Kullanıcı uygulamalar

sayesinde isteklerini işletim sistemine

iletir ve bu iletişimi işletim sisteminin arayüzü sağlar.

http://www.serhatakinci.com/index.php/windows-10-kurulumu-adim-adim.html

İşletim Sistemlerinin Görevleri

İşletim Sisteminin Temel Görevleri

Grafik Arayüz Kontrolü: Kullanıcılar eski bilgisayarlarda işletim sistemi ile etkileşimi yazılı komutlar(metin tabanlı kullanıcı arabirimi) ile sağlarken, günümüzde grafik tabanlı kullanıcı arayüzleri kullanılmaktadır. (Linux,Mac OS X, Windows)

Dosya Yönetimi:Dosya erişimi, kaydı, silinmesi ve taşınması işlemleri ile dosya yönetimi ile ilgili görevleri gerçekleştirir.

Bellek Yönetimi:

Programların çalşmaları için bellekte belirli bir alanın ayrılması, bu işlem bittiğinde bellekte kapladığı alanın boşaltılıp diğer işlemler için bu alanın kullanılması sağlama işlemini yürütür. Ayrıca işletim sistemi ana bellek yerine ikincil belleğin kullanılmasını da sağlar.

Giriş-Çıkış Birimleri Yönetimi: Bilgisayar ve çevre birimleri arasındaki veri alışverişini sağlar. İşletim sistemi çevre birimlerinin çalışması için gerekli sürücüleri yapısında barındırır yada sonradan kullanıcı tarafından yüklenebilir.

İşlem Yönetimi:

İşlemlerin belirli sıra ve düzende yapıması ve programların adil bir şekilde çalışması(müzik dinlerken, yazı yazma, vs.

İşletim Sistemi Türleri:Windows (Windows 10), Linux, Mac OS, elektronik eşyalar (buzdolabı, mobil cihazlar(Android, IOS) işletim sistemlerine sahiptir.Basit çalışan elektronik cihazlarda işletim sisteminin olmasına gerek yoktur.

Masaüstü Bileşenleri

Masaüstü, dosya ve klasörün yer aldığı, programları çalıştırmaya yarayan kısa yolların bulunduğu kısımdır. Masaüstü temel bileşenleri görev çubuğu, başlat menüsü ve hızlı erişim menüleridir.

Masaüstü Bileşenleri

Masaüstü

Görev Çubuğu Bileşenleri:Genellikle pencerenin alt kısmında yer alır ve başlat menüsü, hızlı başlat menüsü, pencereler ve bildirim alanını içerir

Pencereler ve Hızlı Başlat Menüsü

Pencereler & Hızlı Başlat Menüsü

Pencereler:

Program açıldığında araç çubuğunda dikdörtgen şeklinde program penceresi görülür.

Pencereler arası geçiş yapılabilir ve penceler çalışırken simge durumuna küçültülebilir.

Hızlı Başlat Menüsü:

Kullanıcının çok kullandığı programların sembollerinin bulunduğu ve bu simgelere tıklanıldığında kolayca bu programa ulaşıldığı menüyü belirtir.

İstenile proramının başlat menüsündeki sembolü hızlı başlat menüsüne sürürklenerek bırakılır. Bu menüde masaüstü göster simgesi varsayılan olarak mevcuttur.

Masaüstüne geçiş için klavyedeki Windows tuşu+M ye basılır

Bildirim Alanı

Bildirim Alanı

Araç çubuğunun en sağ köşesinde bulunan ve belirli programlarının çalışma durumunu gösteren ve durumları ile ilgili ayarlamalar yapmayı sağlayan kısımdır.

En yaygın gösterilen simgeler:Şarj Durumu, Ses, tarih ve saat, internet bağlantısı

Görev Çubuğu boş alanda sağ tıklayıp->özelleştir(Taskbar Setting) tıklayıp

Güncelleme

Güncelleme

İşletim Sistemi otomatik olarak kullanıcıya yeni güncellemelerin olduğunu bildirim alanı sayesinde gösterir.

Güncellemeler,

var olan işletim sistemi hatalarını düzeltmeyi,

yeni sürücüleri bilgisayara tanıtmayı,

işletim sisteminin performasını artırmayı sağlar.

Günceleme sırasında bilgisayara İnternet aracılığılıyla güncelleme yazılımı aktarılır.

İşletim Sistemi Gezgini

Bir dosyanın masaüstünde kısayolu yoksa bu dosyayı açmak için, öncelikle Bilgisayar penceresinden, öncelikle dosyanın bulunduğu sürücüyü şeçmek ve sonrasında bulunduğu klasörü açmak gerekir. Bu işlemleri yapmak için kullandığımız pencerelere işletim sistemi gezgini denir.Windows tuşu +E ilede açılabilir.

İşletim Sistemi Gezgini

C sürücüsü bilgisayarın sabit diskini, sabit disk bir kaç bölüm şeklinde kullanılıyorsa C ve sonrasındaki harfler bunu gösterir.

Windows gezgini sayesinde arama kutusuna girilen dosya ismi o anda bulunan klasör ve alt klasörlerinde aranır. En kapsamlı arama için Adres çubuğunda Bilgisayar seçili olmalı.Windows 7'den artık dosya içindeki kelimelrde aranabilmektedir.Bilgi alanı ise işaretli alan hakkında bilgilerin verildiği kısımdır.

Klasörler Arası Gezinme

Klasörler Arası Gezinme

  • Adres çubuğunun sol tarafında bulunan oklar aracılığıyla, sol ok üst klasöre, sağ ok, sol ok basılmadan sağ ok pasif durumda
  • Klasör simgesine çift tıklayarak
  • Adres çubuğunda klasörün ulaşmak için ismin üstüne tıklama (en üst klasöre kısa sürede geçme) ve klasörün yanındaki aşağı ok'a tıklayarak klasör altındaki tüm klasörlere istenilen klasöre geçme
  • Kenar çubuğu sayesinde iç içe klasörlerde gezinme(ağaç menü)

Görünüm düğmesi yada Görünüm araç çubuğu ile dosya ve klasörleri farklı büyük resim, orta küçüm resim vs, şeklinde gezgin ana penceresinde görebiliriz.

Pencere Acıp-Kapatma-Büyütme Küçültme

Klasör Oluşturma

Klasör Oluşturma

Klasör oluşturmak için Windows gezgininde boş alana sağ tıklayıp->Yeni->Klasör tıklanır. Klasörün üstüne sağ tıklayıp->yeniden adlandır tıklanıp yada fare ile uzun aralıklarla iki kez veya klasör seçilip F2 tuşuna basarak klasörün ismi değiştirilebilir. Klasör ismi değişitirildikten sonra herhangi bir yere tıkladığımızda klasör ismi onaylanmış olur.

Yeni oluşturulan klasör boyutu 0 bayt'tır.İçinde dosyalar koydukta klasörün boyutu büyür. Klasör boyutunu görmek için: Klasör yada dosya isminin üzerine sağ tıklayıp->Özellikler:Boyut Kısmında görülür.

Dosya Oluşturma

Dosya Oluşturma

Dosya oluşturmak klasör oluşturmaya benzer ve windowsta bulunan programlar için (belirli komutları uygulamamızı sağlayan farklı amaçlar için geliştirilmiş yazılımlara-Word,Excel) Windows gezgininde boş alana sağ tıklayıp->Yeni->Microsoft Word Belgesi ile Word dosyası açılabilir, ayrıca bu adlandırma dosya türünü de tanımlar. Yeni dosyalar açık olan programın içinde de oluşturulabilir.

Dosyanın ismi, aynı klasörün isminin değiştirilmesi gibi yapılabilir ve diğer yol ise programın içindeyken dosya menüsünden "Farklı Kaydet" seçeneği ile dosya ismi değiştirilebilir.

Dosya açma, dosyanın ismine çift tıklamak yeterlidir.İşletim sistemi açılmak istenen dosyanın türünü algılayıp ona uygun programı çalıştırır. ( word için .exe uzantı)

Dosya taşımak,dosyanın bulunduğun yerden başka bir yere taşımayı içerir. Dosya simgesine sağ tıklayıp-> kes seçeneği tıklanır ve taşınmak istenen yerde fare ile sağ tıklayıp->yapıştır tıklanır yada dosyayı farenin sol tuşu basılı şekilde sürüklenip yeni bir klasörün içine bırakılır.Bu sürükleme sırasında aynı sürücü altında farklı klasörü taşındıysa eski klasörden silinir, ancak yeni sürücüye taşındıysa eski sürücüde bir kopyası mevcuttur

Dosya Silme, dosya kapalıyken simgenin üstüne sağ tıklayıp->sil seçeneği tıklanır ve dialog kutusundan evet seçerek silinir yada simge seçilip delete tuşuna basılarak silinir. Böylece dosya Geri Dönüşüm kutusuna gider. Geri Dönüşüm kutusunda simgeyi masaüstüne geri getirmek için simgenin üzerine sağ tıklanıp Geri Yükle seçeneği seçilir.

Not: Shift+ Delete tuşu ile dosya geri dönüşüm kutusuna gönderilmeden tamamen silinir.

Başlat Menüsü

Başlat Menüsü bilgisayarda yer alan tüm program ve işletim sistemi fonksiyonuna ulaşmamızı sağlayan temel menüdür.

Denetim Masası:Bilgisayardaki donanım ve yazılımlarla ilgili ayarlamaları yapmamızı sağlayan kısımdır. Başlat menüsünde->Denetim Masası seçerek açılır. Denetim Masası->Program kaldırma

Program Kaldırma ve Silme:Program kurulurken setup isimli çalıştırılabilir dosyayı çalıştırmak ve ekrana gelen pencerelerden uygun seçimlere yaparak devam edilir. Kurulan dosya kaldırılmak istendiğinde Denetim Masası->Programlar->Silinecek Programın üstüne gelinip sağ tıklanıp "kaldır-değiştir" tıklandığında, program bilgisayardan kaldırılmaya başlanır.

Setup(Sanal Makine ile

Linux Kurulumu)

Başlat Menüsü

Bilgisayarı Kapatma Seçenekleri

Bilgisayarı Kapatma Seçenekleri

Başlat Menüsünde "Kapat" düğmesine tıklanarak bilgisayar tamamem kapatılır.

Oturum Kapat: Bu şeçenekte kullanıcı kendi oturumunu kapatmış olur ve tüm programlar kapanır.Sadece yeni oturum açılması için kullanıcı adı ve şifrenin girilebieceği sayfa görünür.

Yeniden Başlat:Bilgisayar tamamen kapatılarak otomatik olarak tekrar açılır. Yeni bir program kurulduğunda, programın düzgün çalışması için bilgisayarın yeniden başlatılması önerilir.

Uyku:Bilgisyaardaki tüm programlar çalışır durumdayken duraksatılması ve ekran kapatılır. Bilgisayar bir süre kulanılmayacağında güç tasarrufu için bu seçenek kullanılabilir. Klavyede herhangi bir tuşa basılarak uyku modundan bilgisayar çıkar.

Hazırda Beklet: Uyku moduna benzer olan bu seçenekte, proramlar hafızaya değil sabit diske alınır ve bilgisayarın elektrikle bağlantısı tamamıyla kesilir.Kullanıcı açma tuşuyla açtığında işletim sistemi çok hızlı açılır ve açık kalan programlar çalışmaya devam eder.

Mac OS_Masaüstü

Apple işletim sistemi Mac OS'dur. Apple firması tarafından üretilen bilgisayarlara Windows işletim sistemi kurulabilmektedir. Neden Mac?Güvenli

Mac OS-Masaüstü

Masaüstü

Mac OS_Masaüstü

Mac OS masaüstü, Windows masaüstünden ekranın görsel düzenlemesi ile farklılık gösterir.Sol köşede Üst Menü, sol köşenin en kenarında bulunan Apple menü, sağ üst menüde bildirim alanı, ekranın alt kısmında kullanıcı tarafından seçilmiş uygulamalar alanı (dock) yer alır.

Üst Menü ve Bileşenleri:

Üst Menü

Bildirim Alanı

Üst Menüdeki en sık kullanılan Finder ve Go Menüsüdür.

Finder Mac OS işletim sistemi gezginine verilen sisimdir. Uygulama menüsündeki mavi renkli gülen yüz tıklandığında gezgin penceresi açılır. Go/Git menüsü başlat menüsü işlevini görür.

Apple Menü yerini korur.

Uygulamalar Menüsü

Uygulamalar Menüsü

Uygulamalar Menüsü

Sistem Tercihleri Düğmesi

Geri Dönüşüm Kutusu

Finder

Kullanıcı tarafından açılan klasör ve dosyalar

Uygulamalar Menüsü Mac OS işletim sisteminde alt kısımda ortalanmış şekilde bulunur.

Uygulama Menüsünde, Finder, panel (hesap makinesi, takvim gibi temel uygulamaların olduğu genel uygulama), sistem tercih düğmesi,kullanıcı tarafından açılan dosya ve klasörün uygulama simgesi ve çöp kutusu burada yer alır.

Uygulama Menüsü ayarları(büyüklüğü, yeri), "Sistem Tercihleri->Uygulama" seçilerek yapılır.

Sistem Tercihleri

Sistem Tercihleri & Bildirim Alanı

Uygulamalar Menüsünden ulaşılan Sistem Tercihleri uygulaması donanım ve yazılımlarla ilgili ayarlamaları yapmamızı sağlar. Windows denetim masası ile aynı işlevi görür. Şekle göre bu uygulama ile donanım, internet bağlantısı, sistem ayarlamaları ve kişiselleştirme buradan yapılır.

Kişiselleştirme ile kullanıcı grafik arayüzünde değişiklikler yapabilir.

Finder (İşletim Sistemi Gezgini)

Finder (arayıcı) Mac OS'ta hem üst menüde, hemde uygulama menüsünde gülümseyen mavi renkli simgeden ulaşılabilir. Finder penceresi Windows gezginine benzer.

Pencere Açıp-Kapatma,Büyültme-Küçültme, Windows'tan farklı olarak pencerenin sol üst kısmında yer alır. Ekranı kapla düğmesine tıklandığında sadece yükseklik bakımında pencere ekrana yayılır,tamamıyla ekranı kaplamaz

Mac OS-Finder (İşletim Sistemi Gezgini)

Klasör oluşturmak için, klasör oluşturmak istenen konumda sağ tıklayıp->yeni klasör seçeneği tıklanır.

Dosya ve Klasör Taşıma, Windows'taki gibi dosya tutup istenilen konuma sürüklendikten sonra bırakılması yeterlidir.Mac Os'ta kes yapıştır özelliği olmadığı için dosya sürüklemede, dosya önce kopyalanıp yeni konumuna yapıştırılması ve eski konumundan silinmesi şeklinde yapılır.

Dosya Silme, dosya silmek için

Ctrl+sol tuş kullanılır ve Çöp Sepetine

taşı seçeneği seçilir. Çöp Sepetine

sürüklenip bırakılarakta silinebilir.

Bilgisayarı Kapatmak, uyu, yeniden başlat ,kullanıcı oturumunu kapat Windows'takini benzerdir. Sistemi kapat, Windows'taki kapatla aynı işlevi görür.Bilgisyaarın tamamen kapatılmasını sağlar

Linux & Pardus

Pardus:

Ulusal çapta geliştirilen ilk Türkçe işletim sistemi olmasıdır.

2003 yılında Tübitak Bilgem bir çok gönüllünün katkısıyla geliştirilen, 2005'te ilk sürümü yayınlanan ücretsiz Türkçe hazırlanmış bir işletim sistemidir.

Pardus'un ev ve kurumsal kullanıcılar için iki farklı sürümü mevcuttur.

Pardus'u çalışan olarak bilgisyara kurmadan harici bir kaynaktan çalıştırma ve kurulan olarak Pardus işletim sistemini sait diske kurularak çalıştırılır.

Linux & Pardus

Linux:

1991 yılında Helsinki Üniversitesindeki öğrenci olan Linux Torvalds tarafından geliştirilmiştir.

Linux işletim sisteminin kaynak kodlarının herkes tarafından görülebilir, değiştirilebiliyor ve serbestçe (ücretsiz olarak) dağıtılıabiliyor olmasıdır.

Bu tür geliştirilen yazılımlara açık kaynak kodlu yazılımlar denmektedir.

Açık kaynak kodlu yazılımlar herkes tarafından geliştirilebilir.

Linux işletim sistemini oluşturan bileşene çekirdek denir.Linux dağıtımları, Ubuntu, Debian, Pardus'dur.

Mobil İşletim Sistemleri

Mobil İşletim Sistemleri

  • Taşınabilir araçlarda kullanılan işletim sistemleri Android, IOS (İphone), Windows Mobile'dır.
  • Mobil işletim sisteminde uygulamalar ekrana yayılmış şekilde yer alır.Kullanıcı ekranı sağ-sola kaydırarak program simgelerine ulaşılabilir.
  • Kullanıcı kendi işletim sistemine uygun uygulamaları bulması ve indirmesi gerekir. Yazılım bulup kurmak yerine internet üzerindeki servisleri kullanmak tercih edilmektedir.
  • Bulut işlem Teknolojisi:Web tabanlı uygulamalar ile online depolma hizmeti sunmaktadır. Örn:google doküman servisi, ofis yazılımlarını kullanma ve depolama
  • Akıllı telefonda yazılım kullanmak için indirmek yeterlidir, bilgisayardaki gibi yazılımları kurmaya gerek yoktur.
Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi