Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Hitler Stalin
Stalin s-a nascut pe 18 decembrie 1878 în orasul Gori, Georgia, în familia cizmarului Vissarion Ivanovici Djugasvili. Mama sa, Ekaterina Geladze, provenea dintr-o familie de iobagi. Cei trei frati ai lui Stalin au decedat de tineri. Iosif, denumit din afectiune "Soso", a fost, practic, singur la parinti. fost un om politic sovietic, fost revolutionar bolsevic devenit dupa Revolutia din Octombrie conducator politic sovietic. Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922
Adolf Hitler s-a nascut la 20 aprilie 1889 în Braunau am Inn, în partea de vest a Austro-Ungariei (în prezent în Austria), în apropiere de granita cu Imperiul German. Adolf a fost al patrulea din cei sase copii ai lui Alois Hitler si Klara Pölzl .Ca multi alti germani din Austria, Hitler a început a dezvolta idei nationaliste germane înca din tinerete. El si-a exprimat loialitatea doar fata de Germania, dispretuind Monarhia Habsburgica care se afla în declin si dominatia ei asupra unui imperiu pestrit etnic.
În data de 3 aprilie 1922, în Uniunea Sovietica se petrecea primul transfer de putere. Vladimir Lenin era înlocuit de un individ ambitios, dar lipsit de cultura, caruia adversarii sai politici nu îi dadeau prea multe sanse sa ramâna la putere pe termen lung. Numele noului lider sovietic era Iosif Stalin.Printr-un joc abil de aliante si tradari, Stalin si-a asigurat victoria. La capatul a cinci ani de lupte în interiorul partidului, în 1929, nimeni nu mai putea sa îi conteste suprematia. În acel an, Stalin a putut sa îl exileze pe vechiul sau rival, Trotki. Noul lider de la Kremlin punea astfel bazele uneia dintre cele mai cumplite si mai sângeroase dictaturi din istorie.
Hitler
Stalin
In martie 1933, a fost înfiintat primul lagar de concentrare la Dachau, iar adversarii politici, cum ar fi comunistii, social-democratii si membrii sindicatelor, au fost închisi.
Dupa ce membrii comunisti si social-democrati din parlament au fost ucisi sau arestati, nazistii au reusit sa impuna legi care anulau democratia. Toate celelalte partide au fost interzise, iar nazistii si-au intensificat persecutiile împotriva adversarilor politici si a grupurilor considerate a nu se "încadra" în societatea germana.
”Marea Teroare” declansata în URSS începând cu anul 1934 a însemnat una dintre cele mai însangerate pagini ale istoriei Europei. Pe scurt, este vorba despre epurarea comandata de Stalin si îndreptata împotriva adversarilor politici, dar si a tuturor celor care nu corespundeau noului regim sovietic, inclusiv a celor considerati capabili, doar ipotetic, sa conteste dictatura stalinista. ”Marea Teroare” a fost planificata si pusa în practica cu ajutorul NKVD. Se presupune ca între 1936 si 1938 peste 750.000 de oameni au fost executati în timpul ”Marii Terori”. Totodata în timpul acestei ”Mari Terori” peste un milion de oameni au fost trimisi în tabere de munca în cunoscutul gulag sovietic. Totul a început cu asasinarea lui Kirov. Apoi cu procesele din Moscova când fostii lideri bolsevici au fost sacrificati pentru a lasa locul numai unui singur lider, Stalin.
Cateva metode de tortura din timpul stalinismului sunt:
Imagini din timpul Holocaustului
Lagarul de concentrare Auschwitz
Noaptea cutitelor lungi sau "Operatiunea Colibri", a avut loc în Germania între 30 iunie si 2 iulie 1934, când regimul nazist a executat cel putin 85 de oameni din motive politice. Majoritatea celor ucisi erau membri ai „Batalioanelor de asalt” (SA) , o organizatie paramilitara nazista. Adolf Hitler a actionat împotriva SA si împotriva liderului sau, Ernst Röhm, deoarece vedea în independenta SA si în apetitul membrilor acesteia pentru violente de strada o amenintare directa asupra puterii sale. De asemenea, Hitler a dorit sa previna o eventuala miscare a liderilor armatei germane care se temea si totodata dispretuia în egala masura SA, de a-l înlatura de la putere.
Intr-un final, Hitler a justificat epurarea printr-un discurs difuzat la radio: "În acest ceas am fost raspunzator pentru soarta poporului german, si astfel am devenit suprem judecator al poporului german. Am ordonat sa fie împuscati principalii autori ai acestei tradari, si am ordonat sa se cauterizeze pâna la carne vie ranile acestei otraviri a fântânilor vietii noastre interne. Fie ca natiunea sa stie ca existenta ei—care depinde de ordinea si securitatea interna—nu pot fi amenintate de nimeni! Si sa fie stiut în veci de acum înainte ca daca cineva ridica mâna pentru a lovi Statul, atunci soarta lui este moartea sigura. "