Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Eectuat:
Rabei Anastasia
Pronoza Mariana
Grupa: FA 1807
Alcoolul metilic poarta denumirea de metanol, este cel mai simplu alcool primar,fiind stabil chimic (nu poate aparea riscul polimerizarii).
Metanolul se obtinea in trecut prin distilarea lemnului, de aceea se numea alcool de lemn. In prezent, este o substanta chimica la indemana oricui, care se produce reactia la presiune a monoxidului de carbon cu hidrogenul. Metanolul este o substanta otravitoare care, atunci cand este inghitita, produce oribirea, apoi moartea, se foloseste ca solvent precum si pentru prepararea altor compusi organici.
Alte metode de obţinere a metanolului prin sinteză
In afară de reducerea directă a oxidului de carbon sub presiune, altă cale deobţinere a metanolului este aceea propusă în timpul războiului de către Deutsche Goldund Silber-Scheideanstalt. Acest procedeu se bazează pe următoarele reacţii:
CH3OH + CO = HCOOCH3
HCOOCH3 + 2H2 = 2CH3OH
Reducerea oxidului de carbon are loc în două trepte, pe baza unui procedeutehnologic dezvoltat cu mulţi ani înainte de BASF.
În prima treaptă reacţia are locdiscontinuu, la 30 ats şi 80°C, în prezenţă de sodiu metalic dizolvat în metanol sau în alt alcool
Reacţia din treapta a doua adică reducerea formiatului de metil are loc la 175-185°C peste un catalizator de tip Adkins. Jumătate din cantitatea de metanol care ia naştere în treapta a doua este introdusă în treapta întâi, astfel încât rezultă ecuaţia următoare, ca sumă a celor două procese:
CO + 2H2=CH3OH; ΔH = -21,66 kcal
Procedeul propus de F. Fischer şi O. Prizo, de fabricare a metanolului prin reducerea electrolitică a CO sub presiune, în soluţie apoasă, de sulfat de amoniu sau sulfat de potasiu, cu electrozi de plumb, nu a căpătat o importanţă tehnică.Dintre numeroasele încercări de obţinere a metanolului fără presiune, se menţionează o reacţie descoperită recent în S.U.A., dar care pentru moment nu prezintă decât un interes ştiinţific. R.F. Nystrom şi W.H. Janko au găsit că acidul carbonic dizolvat într-un eter (de exemplu dietilen-glicol-dietil-eter) poate fi hidrogenat în metanol, fără presiune şi la temperatură ordinară, în prezenţă de LiAlH4 in exces
Toxicitate asupra organismelor acvatice: alcoolul metilic are toxicitate redusă pentru aceste organisme. Concentraţia letală este mult mai mare de 100 mg/l.
Efecte adverse asupra sănătăţii umane produse de alcool metilic:
- ingestia unei cantităţi de 80-150 ml de alcool metilic este letală pentru majoritatea persoanelor adulte.
Ingestia unor cantităţi mai mici decât aceasta afecteazăsistemul digestiv, cardiac şi pulmonar, produce dureri de cap, iritabilitate, tulburări devedere, convulsii, comă.
ngestia unei cantităţi de aprox. 10 ml alcool metilic poate provoca orbirea.- inhalarea repetată şi/sau la doze mari de alcool metilic provoacă dureri de cap,toropeală, greaţă, ameţeală şi chiar leşin. Inhalarea poate agrava cazurile de emfizem şi bronşite.- contactul repetat cu pielea provoacă iritaţii, uscarea şi crăparea pielii.- contactul cu ochii a vaporilor de alcool metilic determină înroşirea ochilor,conjuctivite, tulburări de vedere.- iritarea mucoaselor glandelor.Chiar dacă alcoolul metilic este rapid degradat în mediu şi prezintă o toxicitate scăzută pentru organismele acvatice, se va evita deversarea în bazine şi apele desuprafaţă.În cea mai mare parte, alcoolul metilic conţinut de preparat este eliminat în mediu, în aer. El se evaporă prin contactul preparatului cu aerul. O parte din alcoolul metilic care ajunge în apă sau sol, se evaporă şi ajunge tot în aer. La valorile normale încare se regăseşte în mediu, alcoolul metilic nu constituie un risc pentru mediul înconjurător.Biodegradare este calea cea mai importantă de îndepărtare a sa din apă şi sol. Din ape, este eliminat şi prin procese de oxidare, hidroliză şi fotoliză dar care nu sunt la fel de semnificative ca biodegradarea. În atmosferă metanolul este în fază de vapori cu timpul de înjumătăţire de 17.8 zile. Mai poate fi îndepărtat şi de apa de ploaie.
Timpul de înjumătăţire al alcoolului metilic din apă
este de 4.8 zile şi din sol 51.7zile.Potenţialul de degradare al metanolului în instalaţiile de epurare a apelor uzate:- În nămolul activ au fost identificate bacterii care determină biodegradarea alcoolului metilic
Etanolul
Etanolul este o substanta organica din clasa alcoolilor. Mai poarta denumirea de
alcool etilic si are formula moleculara C2H50H putand fi scris CH3 - CH2 - OH.
Etanolul este solubil in apa si cu marea majoriate a solventilor organici.Solubilitatea se datorează grupării hidroxil din molecula alcoolului prin intermediul careia intre moleculele de apă si de alcool se stabilesc legături de hidrogenintermoleculare. Etanolul ca toti alcoolii prezintă un usor caracter acid dovedit prin reactia sa cu metalele alcaline.
Obtinere: Hidratarea etenei: Etanolul folosit pentru scopuri industriale, adică cel folosit ca materie primă sau solvent (denumit și etanol sintetic) se obține artificial din materii prime petrochimice, în general prin hidratarea (reacția de hidroliză) catalizată în mediu acid a etenei:
C2H4+H2O-CH3CH2OH
Fermentația alcoolică:Etanolul din compoziția băuturile alcoolice se obține exclusiv prin fermentația alcoolică. Unele specii de drojdii metabolizează polizaharidele și glucoza, obținându-se etanol și dioxid de carbon: