Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

SPOR YÖNETİCİLİĞİ

.

HAZIRLAYANLAR;

YUSUF GÜL

SERVET KAZAN

SERKAN EREN

HAKTAN AL

EMRE KAYA

ÖĞRETİM ELEMANI

ARŞ.GÖR.DR

DEVRİM BULUT

KAMU KURUMU NİTELİĞİNDEKİ MESLEK KURUŞLARI NEDİR ?

1.GİRİŞ

2.KAVRAMSAL ÇERÇEVE VE TARİHSEL GELİŞİM

2.1. Meslek ve Meslektaş Kavramları

2.2 Meslek Örgütü ve Meslek Kuruluşu Kavramları

3.Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşu Kavramı

3.1 Sivil Toplum ve Sivil Toplum Kuruluşu (STK) Kavramları

4.Türkiye’de Meslek Kuruluşlarının Tarihsel Gelişimi

5.KAMU KURUMU NİTELİĞİNDEKİ MESLEK KURUMLARI

5.1 BAROLAR

5.2 TİCARET ODALARI

5.3 TİCARET BORSALARI

5.4 SANAYİ ODALARI

5.5 KAMU KOOPARATİFLERİ

5.6 MESLEK ODALARI

5.6.1 TMMOB

(Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği )

5.6.2 TTB

(Türk Tabipler Birliği)

BU SUNUMDA

NELER

ÖĞRENECEĞİZ

Toplumsal yaşam bir toplumdaki çeşitli unsurların bir arada bulunmaları ve bunların karşılıklı etkileşimleri ile ortaya çıkan ve varlığını sürdüren bir olgudur.Toplumsal yaşamın temel unsuru bireylerdir. Bireyler toplumsal hayata hem şahıs olarak tek tek, hem de çeşitli sebeplerle bir araya gelerek oluşturdukları örgütlü yapılar şeklinde katılmaktadırlar. Bu şekilde örgütlenmek suretiyle toplumda daha güçlü ve etkili olmayı hedeflemektedirler.

1.GİRİŞ

Bu örgüt çeşitleri gruplar, birlikler, dernekler, sendikalar, siyasi görüş ve amaç birliğine sahip yapılar gibi çok ve çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bu örgütlenmelerin amaçları ise dayanışma, yardımlaşma, aynı konuya ilgi duyan kişilerle bir araya gelme, ortak çıkarları savunma, siyasi hayatta etkili olmak suretiyle yönetime katılma ve benzerleri olarak sayılabilir.

Meslek örgütlerinin yapıları ülkeden ülkeye farklılıklar göstermektedir. Türkiye’de meslek örgütleri, bir kısmı kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları statüsünde, bir kısmı ise dernek ve sendika statüsünde olan örgütlerdir.

Bunlardan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları özel olarak anayasa ve yasalarla düzenlenmiştir.

Meslek ve meslek kuruluşları ile ilgili yaygın olarak kullanılan bazı kavramların kısaca açıklanması ve bu kuruluşların Türkiye’deki tarihsel gelişimine kısaca değinmek istiyorum.

2.KAVRAMSAL ÇERÇEVE VE TARİHSEL GELİŞİM

2.1. Meslek ve Meslektaş Kavramları

Meslek kuruluşları ile ilgili değerlendirmelerde en çok telaffuz edilen kelime herhalde “meslek” kelimesidir. “Meslek” kavramı Güncel Türkçe Sözlük’te “Belli bir eğitim ile kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş” olarak tanımlanmaktadır (TDK, 2014)

Bir başka tanımlamaya göre ise, meslek “kuralları toplum tarafından belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere dayalı, bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı faaliyetler bütünüdür”(MEB, 2014)

“Meslektaş” ise aynı meslekten olanların her birini ifade etmek için kullanılmaktadır (TDK, 2014). Diğer bir ifade ile aynı mesleği icra eden, aynı işi bir meslek olarak yapanlar meslektaş olarak adlandırılmaktadır.

2.2 Meslek Örgütü ve Meslek Kuruluşu Kavramları

Meslek kuruluşları, “bir mesleğin gelişimini sağlamak, meslek üyelerinin ihtiyaçlarını karşılamak ve bunlar gibi o mesleğe ilişkin özel veya kamusal yararları gerçekleştirmek üzere oluşturulan tüzel kişilerdir.” (Avcı, 2012,s.47).Meslek kuruluşlarının kuruluşu, örgütlenmesi ve hukuksal durumları bakımından çeşitlilik söz konusudur. Türkiye’de meslek kuruluşlarının bazıları dernek ve sendika statüsünde, bazıları ise kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu statüsündedir.

Bu çeşitlilik, onları ifade etmek için kullanılan kavramlarda da kendini göstermektedir. Buna göre, Türkiye’de, “meslek örgütü” genel olarak dernek ve sendika statüsündeki sivil nitelikli meslek kuruluşlarını (örnek: Mimarlar Derneği) ifade etmekte; mesleklerle ilgili bütün kuruluşları kapsayacak içeriğe sahip olan “meslek kuruluşu” kavramı ise daha çok kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını (örnek: Türk Eczacılar Birliği) ifade etmek için kullanılmaktadır. Anlatım kolaylığı açısından, çalışmanın bundan sonraki kısımlarında da bu kullanıma devam edilmiştir.

“Mesleki kamu kurumları”, “kamu meslek kuruluşları” veya “meslek kuruluşları” olarak da adlandırılan (DDK, 2009, s.82) “kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu”ndan kastın ne olduğuna dair en açık tanım en üst hukuk normu olan Anayasanın bizzat kendisinde yer almaktadır. 1982 Anayasasının 135. maddesindeki tanıma göre kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu ve üst kuruluşu, “belli bir mesleğe mensup olanların, müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre, yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzelkişilikleridir.” Türkiye’deki bu nitelikteki kuruluşlara örnek olarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Barolar Birliği verilebilir.

3.Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşu Kavramı

3.1 Sivil Toplum ve Sivil Toplum Kuruluşu (STK) Kavramları

Meslek kuruluşlarının, özellikle, baskı grubu niteliği, meslek mensuplarının haklarının korunması, dayanışma gibi hususlardaki rolleri ile günlük olaylar karşısında sergiledikleri tavırlar dikkate alındığında, kısaca değinilmesi gereken iki kavram da sivil toplum ve sivil toplum kuruluşları kavramlarıdır. Sivil toplum, bir tanıma göre, devlet denetimi dışında kalan, dolaylı veya dolaysız ama belli düzeyde siyasi bir niteliği olan, özünde toplumsal sorunların çözümüne dönük sivil etkinlikleri, ilişkileri, çıkarları hayata geçiren, sorunların çözümüne dönük bir tartışma alanıdır (Kırılmaz, 2013, s.26). Sivil toplum, içinde yaşanılan toplumdan farklı bir niteliğe sahip olup farklı düşüncelere ve niteliklere sahip kişilerin bir araya gelerek ortak bir fikir birliği içinde hareket etmelerini sağlayan ortamdır.

Sivil toplum kavramı ile sivil toplum kuruluşu kavramı arasında doğrudan bir bağlantı olduğu açıktır. Buna göre, sivil toplum kuruluşu (STK) kavramı, “toplumdaki çeşitli sorunları bağımsız olarak ele alıp kamuoyunu bilgilendirme ve aydınlatma görevi yapan, öneriler sunan her türlü birlik” şeklinde tanımlanmaktadır (TDK, 2014).

Başka bir tanıma göre sivil toplum kuruluşu, gönüllülük temeline dayanan, gücünü örgütünden, üyelerinden ve sivil niteliğinden alan, devletten ayrı, özerk, özel alan ve devlet arasında örgütlü bir yapılanmadır (Başaran, 2007, s.54).

Türk mali mevzuatı bakımından ise sivil toplum örgütü, devlet teşkilatı içinde yer almayan, kendi idari ve mali bağımsızlığı olan, kamu yararına hizmet verdiği Bakanlar Kurulu kararı ile tespit edilen ve kâr amacı gütmeyen hükmi şahsiyeti haiz kuruluşlar olarak tanımlanmıştır.

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının Türkiye açısından kökeni Orta Çağın esnaf loncalarına ve ahilik teşkilatına kadar uzanmaktadır (DDK, 2009, s.82). Gerekli hallerde üyelerini denetlemek suretiyle, merkezi otorite ile üyeleri arasında bağlantı sağlayan ahilik sistemi daha sonra yerini lonca sistemine bırakmıştır (DDK, 2009, s.77-79). Loncalar 19. yüzyıl sonlarında önemlerini kaybetmeye yüz tutmuş, yerini ise ticaret odaları ve esnaf dernekleri, daha sonraları ise esnaf odaları almıştır (Okur, 2008, s.13).

Çağdaş anlamda kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, 19. yüzyılın ortalarından itibaren ortaya çıkmıştır (Parlak ve Sobacı, 2005, s.185- 186). Türkiye’de, ilk ticaret odası, resmi olarak 16 Ocak 1882’de İstanbul’da kurulmuştur. Ticaret ve sanayi odalarına ilişkin ilk hukuksal düzenleme ise 31 Mayıs 1326 (1910) tarihli Ticaret ve Sanayi Odaları Nizamnamesi ile yapılmıştır (Okur, 2008, s.17).

4.Türkiye’de Meslek Kuruluşlarının Tarihsel Gelişimi

1921 ve 1924 Anayasalarında kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ve genel olarak meslek kuruluşlarına ilişkin bir hükme yer verilmemiştir (Avcı, 2012, s.68). Bununla birlikte, 1924 Anayasasında dernek (cemiyet) kurma tabii bir hak ve hürriyet olarak düzenlenmiş (m.70) ve bu hakkın serbestlik sınırının kanunla belirleneceği (m.79) hükme bağlanmıştır (DDK, 2009, s.157).

Bahsedilen

meslek

kuruluşları:

Türkiye’de bugün itibariyle Anayasanın 135. maddesinde öngörüldüğü şekilde kanunla kurulan 19 adet meslek kuruluşu bulunmaktadır.Bunlardan en sonuncusu 2012 yılında 6326 sayılı kanunla kurulan Turist Rehberleri Birliği’dir.

TÜKİYEDE

KURULAN

19 ADET MESLEK

Türkiye Barolar Birliği (TBB),

Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB),

Türk Eczacılar Birliği (TEB),

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK),

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB),

Türkiye Noterler Birliği (TNB),

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB),

Türkiye Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavir Odaları Birliği (TÜRMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB),

Türk Veteriner Hekimler Birliği,

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB),

Türkiye Bankalar Birliği (TBB),

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB),

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kurumlar Birliği (TSPAKB),

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRSB),

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB),

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB),

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB),

Turist Rehberleri Birliği (TUREB)

5.KAMU KURUMU NİTELİĞİNDEKİ MESLEK KURUMLARI

BARO

GİRİŞ

5.1 BAROLAR

Türkiye Barolar Birliği, bütün baroların katılımıyla oluşan, kamu kurumu niteliğinde, tüzel kişiliği haiz bir üst meslek kuruluşudur. Birlik, avukatlık mesleğinin hak ettiği yere ulaşması için baroların ve baro mensuplarının, uzun yıllar özveriyle sürdürdükleri çalışmalar sonucunda, Türk hukuk sistemi içinde bugünkü yerini almıştır.

Türkiye Barolar Birliği, yasaların bir meslek kuruluşu olarak kendisine yüklediği görevlerinin yanında, toplumun hukuki sorunlarıyla ilgili görüş ve önerileriyle de Türk hukuk sisteminin gelişmesine katkı sağlamaktadır.

TARİHÇE

Türkiye Barolar Birliği'nin kurulması ilk kez Ocak 1934'te İzmir'de düzenlenen Türkiye Avukatlar Kongresi'nde gündeme getirilmiş ve 5 gün süren toplantıya katılan baro temsilcileri, "Türkiye Avukatlar Birliği"nin kurulmasını kararlaştırmışlardır.

Daha sonraki yıllarda,Türkiye Barolar Birliği'nin kurulmasının gerekliliği konusunda tam bir görüş birliğine vararak bu amaçla başlattıkları ön çalışmalar sonunda, 16 Mayıs 1963'te hazırlığı tamamlanarak 7 Temmuz 1969 tarihinde yürürlüğe giren 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile "Türkiye Barolar Birliği" nin kurulması yasal olarak da kabul edilmiştir.

Başlangıçta 52 baro temsilcisiyle kurulmuş olan Türkiye Barolar Birliği, bugün 79 baronun katılımı ile yaklaşık 100.000 avukatı temsil etmektedir. Birliğin merkezi Ankara' dadır.

4 yılda bir yenilenen seçimlerle göreve gelen yönetimler tarafından idare edilen Türkiye Barolar Birliğinin organları şunlardır:

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİNİN ORGANLARI

¨ Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu,

¨ Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı,

¨ Türkiye Barolar Birliği Başkanlık Divanı,

¨ Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu,

¨ Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu,

¨ Türkiye Barolar Birliği Denetleme Kurulu.

Baroların işlemlerini itiraz mercii olarak inceleyen ve karara bağlayan Türkiye Barolar Birliği, üst kuruluş olarak üstlendiği görevlerin yanında, Avukatlık Kanununun 110uncu maddesi uyarınca aşağıdaki görevleri de yerine getirir.

¨ Baroların çalışmalarını ortak amaca ulaşacak şekilde tasarlayıp mesleğin gelişmesini sağlamak,

¨ Türkiye barolarını ve mensuplarını birbirine tanıtarak aralarındaki meslek bağını kuvvetlendirmek,

¨ Mahkeme içtihatlarının sistemli bir şekilde toplanması ve yayınlanması için Adalet Bakanlığı ve yargı mercileri ile işbirliği yapmak,

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİNİN GÖREVLERİ

Türkiye Barolar Birliği, yasada belirlenen görevlerini etkin bir şekilde yerine getirmek ve ülkenin gündemindeki hukuki sorunları incelemek amacıyla çalışma komisyonları oluşturmaktadır. Konularında uzmanlaşmış avukatlardan kurulmuş olan bu komisyonlarda, komisyon üyeleri yanında, üzerinde çalışılan konu ile ilgili diğer uzmanlar da görev almaktadır.

Birlik bünyesinde sürekli görev yapan komisyonlar;

Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Komisyonu; Birliğin dış ilişkilerini düzenlemek ve Avrupa Birliği ile ilgili çalışmalarını koordine etmek üzere kurulmuştur.

Kamu Avukatları Komisyonu; Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan avukatların çalışma şartları ve haklarıyla ilgili konularda faaliyette bulunmak üzere kurulmuştur.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BÜNYESİNDEKİ ÇALIŞMA KOMİSYONLARI

Parlamento ile İlişkiler, Mevzuatı İzleme ve Yargı Reformu Komisyonu; Yasaların hazırlık aşamasında etkin katkı sağlayabilmek amacıyla kurulan bu komisyon mevzuatı yakından izleyerek görüş belirlemektedir.

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) bünyesinde kadın hukuku komisyonları bulunan baro temsilcilerinin katılımıyla oluşan TÜBAKKOM, aile içi şiddet de dahil olmak üzere, kadınlara karşı yapılan her türlü ayrımcılıktan kaynaklanan sorunlara çözüm getirilmesi için çalışmalar yapmaktadır.

Yayın Komisyonu; Türkiye Barolar Birliği tarafından yapılacak yayınlar hakkında karar vermek ve yayınları gerçekleştirmek üzere kurulmuştur.

08 Mayıs 2020 tarihinde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu tarafından Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılacağına dair basın ve yayın organlarında yayınlanan haberler üzerine bir basın açıklaması yapılmıştır.

Bir ilde birden çok baro kurulmasının terör örgütlerine ve onları kullanan emperyal güçlere fayda sağlayacağını, bu örgütlerin sempatizanı olan marjinal yapıların büyük maddi fonlarla kendi barolarını kurabileceklerini, yabancı baro birlikleri ile uluslararası meslek örgütlerinin Türkiye’de yalnızca bu yapıları muhatap alarak, iç ve dış kamuoylarını istedikleri gibi manipüle edebileceklerini ifade etmiştir. Aynı gerekçeyle baroya kayıt zorunluluğunun kaldırılmasının da doğru olmayacağını açıklamıştır.

DUYURU

Türkiye Barolar Birliği Başkanı tarafından bu basın açıklamasının yapılmasından sonra Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu olarak oybirliğiyle Avukatlık Kanunu’nun 110.maddesi çerçevesinde aldığımız kararla, barolarımızdan kamuoyunda Avukatlık Kanunu değişikliğine ilişkin tartışılan konularda yetkili makamlarla yapacağımız temaslara ve kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımıza esas olmak üzere görüşlerini bildirmeleri istenmiştir.

İstisnasız bütün barolarımız Türkiye Barolar Birliği gibi, “çoklu baro sistemine ve baroya kayıt zorunluluğunun kaldırılmasına” karşıdırlar. Ayrıca bütün barolarımız Kanun değişikliği sürecinde görüşlerinin alınmasını talep etmektedirler. 11 Mayıs 2020 tarihinde ise 51 baromuz ortak bir açıklama yaparak,bu hususla birlikte diğer düşüncelerini de açıklamışlardır. Diğer barolarımızdan da gelecek olan yazılı görüşler, bu görüşlerle birlikte değerlendirilecektir.

Böyle bir Kanun değişikliği teklifi somutlaştığı takdirde, yasama organında çalışmalara iştirak edilirken, tüm bu görüşlerden Türkiye Barolar Birliği olarak azami olarak yararlanacağımız ve ortak akılla hareket edeceğimiz kuşkusuzdur.

Meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI

Spor hukuku mevzuatının temel amacı, birbirinden farklı ve karmaşık yapıdaki oyunları her katılımcı ve oyuncu açısından eşit, adil ve kurallı bir yapıya kavuşturmak ve bu kurallara uyulmaması halinde de uygulanacak yaptırım ve spor hukuku cezalarını düzenlemektir.

Spor Hukuku ile ilgilenen avukatlarının alaka olup karşılaştığı başlıca konu başlıkları şunlardır:

• Sporcuların, kulüplerden olan hak ve alacaklarının tahsili için dava açılması ve hukuki sürecin takibi,

SPOR HUKUKU

• Kulüplere spor hukuku alanında, hukuki danışmanlık hizmeti verilmesi

Ticaret

Odası

Ticaret Odası Ne İş Yapar ?

5.2 TİCARET

ODALARI

Ticaret ve Sanayi Odası Kamu Kurumu Niteliğinde Bir Meslek Kuruluşudur.

Anayasamızın 135. Maddesine göre; “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları; belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlâkını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzel kişilikleridir.”

Odalar ve borsalar arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak, ticaret ve sanayinin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, üyelerinin mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, üyelerin birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlakı korumak gayesiyle kurulan, birlik, ekonomik durumla ilgili raporlar hazırlar, hükûmet tarafından verilen vazifeleri yürütür, TBMM Komisyonları ve bakanlıklarca istenen bilgi ve görüşleri verir, oda ve borsaların kendi aralarında veya bir oda ile bir borsa arasında çıkan anlaşmazlıkları çözmeye çalışır.

Görevleri

  • Ticaret Borsaları
  • Ticaret ve Sanayi Odaları
  • Ticaret Odaları
  • Sanayi Odaları
  • Deniz Ticaret Odaları

Bağlı kuruluşlar

TİCARET BORSALARI

Ticaret borsalarının ne anlam ifade ettiğini ve ne işe yaradıklarını anlamak için, öncelikle ticaret ve borsa kelimelerinin anlamlarının bilinmesi gereklidir.

TİCARET NEDİR?

Kazanç ereğiyle yürütülen her türlü alım satım etkinliğidir.

5.3 TİCARET BORSALARI

BORSA NEDİR?

Sarrafların, kimi tüccarların, özellikle değerli kâğıt, pay belgiti ve tahvil, döviz ve her türlü mal alışverişiyle uğraşanların, alım satım amacıyla devlet denetimi altında iş yaptıkları yer.

TİCARET BORSALARI NEDİR?

Ticaret Borsaları, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İle Odalar ve Borsalar Kanunu’nda yazılı esaslar çerçevesinde borsaya dâhil maddelerin alım satımı ve borsada oluşan fiyatların tespit, tescil ve ilanı işleriyle meşgul olmak üzere kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip kurumlardır.

Bu nitelikleri itibariyle Ticaret Borsaları; Etkin işleyen piyasa mekanizmasının oluşmasında, ürünlerin gerçek değerinin belirlenmesi, fiyat hareketlerinde istikrarın sağlanması, alım satımın güvenilir fiyatlar üzerinden yapılması ve ulusal ve uluslar arası piyasalar arasında dengenin kurulması açısından fonksiyonlarını yerine getirmek zorundadırlar.

TİCARET BORSALARI

Borsaların bu işleyişleri içerisinde alım ve satımların tescili büyük önem arz etmektedir.

Ticaret borsaları aynı zamanda piyasa ekonomisinin önemli bir parçasıdır.

Çünkü ticaret borsalarında, tarım ürünlerinin fiyatları, arz-talep koşullarına göre oluşmaktadır. Alıcı ile satıcıyı karşı karşıya getirmeyi amaçlayan ticaret borsacılığı fiyatların serbest rekabet ortamında oluşmasını sağlamaktadır. Özellikle Ürün ve İhtisas borsacılığı ile vadeli işlemler Borsaları global ekonomide vazgeçilmez hale gelmiştir.

Liberal ekonomilerin önemli kurumlarından biri olan Ticaret Borsaları'nın faydaları ise şöyle sıralanabilir:

• Çiftçinin ürettiği tarım ürünleri piyasanın mevcut şartları içinde gerçek değerine ulaştığı ölçüde, Devletin tarım sektöründe destekleme politikaları sebebiyle üstleneceği mali yükü azaltmak.

Borsaların Faydaları

• Ticaret borsaları, önceden tahmini mümkün dalgalanmaları da istikrara kavuşturur.

• Tahkim Yöntemiyle İhtilafların Çözümünde Zaman Kaybı Yaşanmaz! Üyeler arasında meydana gelen anlaşmazlık ve uyuşmazlıklar Hakem Heyetleri marifetiyle çözülür.

• Borsaya dâhil maddelerin, borsada oluşan her günkü fiyatlarını usulü dairesinde tespit ve ilân etmek

• Yurt içi ve yurt dışı borsa ve piyasaları takip ederek fiyat haberleşmesi yapmak, elektronik ticaret ve internet ağları konusunda üyelerine yol göstermek.

• Borsaya ait belgeleri düzenlemek ve onaylamak

Ticaret Borsaların Görevleri

• Üyelerinin ihtiyacı olan belgeleri vermek ve bunlara ilişkin gerekli hizmetleri yapmak

• Sair mevzuatın verdiği görevlerle, ilgili kanunlar çerçevesinde Birlik ve Bakanlıkça verilecek görevleri yapmak

Borsa Meslek Komiteleri, konuları dâhilinde araştırma, inceleme ve geliştirme birimi olarak görev yaparlar. Borsa Yönetim Kurulları, Borsanın icra organı olarak işlerin yürütülmesini ve idaresini sağlamaktadırlar. Borsa Meclisleri, yönetim organlarının vermiş olduğu kararları onaylama ve ibra kuruludur. Borsa disiplin kurulu, üyelerinin görev ve sorumluluklarını kontrol eden ve bu yükümlülüklerini yetire getirmeyenleri disipline etmek üzere görev yapan bir kuruldur. Genel Sekreter, Borsanın idari işlerinin yürütmek üzere görevli, borsa personelinin sevk ve idaresini sağlayan amirdir.

Ticaret Borsaların Organları

SANAYİ

ODALARI

ÖNCELİKLE SANAYİCİ NEDİR ?

5.4 SANAYİ

ODALARI

5174 sayılı Kanun'un 5. Maddesinde sanayici nitelikleri belirlenmiştir. Buna göre: "Tezgâh, cihaz, makine gibi muharrik kuvvet kullanarak ham madde, yarı ve tam mamulleri, özellik, içerik, bileşim veya şeklini kısmen veya tamamen değiştirmek amacıyla işleyerek, seri halde veya standart olarak yeni bir ürün üretmek suretiyle katma değer oluşturan işyerleri ile yer altı kaynaklarının çıkarılıp işlendiği yerleri işletenler ve bilişim teknolojisi ve yazılım üretenler en az on işçi çalıştırmak şartıyla bu Kanunun uygulanması bakımından sanayici sayılır.

Sanayi odaları Türkiye de 18/05/2004 yılında kabul edilen 5174 numaralı kanun ile kabul edilmiş ve 01/06/2004 tarih de resmi gazetede yayınlanmıştır. Sanayi odası üyelerinin işlerini kolaylaştırmak, halk ve diğer diğer üyeler arasında güvenirliliği sağlamak ve üyelerin ortak ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan tüzel kişi konumuna sahip kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşlardır.

SANAYİ

ODAALARI NEDİR ?

Türkiye de 12 sanayi odası vardır bunlar;

  • Adana Sanayi Odası
  • Ankara Sanayi Odası
  • Aydın Sanayi Odası
  • Balıkesir Sanayi Odası
  • Denizli Sanayi Odası
  • Ege Bölgesi Sanayi Odası
  • Eskişehir Sanayi Odası
  • Gaziantep Sanayi Odası
  • İstanbul Sanayi Odası

Türkiye de sanayi odalar TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ne bağlıdır.

Sanayi odaların spora katkıları ülkemizde de zaman zaman kendini göstermektedir. Sanayi odaları genellikle spor organizasyonu ve geniş kitleler için açılan spor salonlarına maddi desteklerini göstermektedir. Bölgesel diğer kamu veya özel kuruluşlara bölgeye katkısı olacağı düşüncesiyle yardımlar yapılmaktadır.

Buna örnek olarak:

24 Mayıs 2011 yılında Alanya Ticaret ve Sanayi Odasına gençlik spor ilçe müdürü tarafından şükran plaketini gösterebiliriz. Dönemin ALTSO başkanı Kerim Aydoğan: İlçenin gelişimi ve tanıtımına katkı yapacağına inandıkları her organizasyona destek vermeye devam edeceklerini belirtti

SANAYİ ODALARI VE SPOR

KOOPERATİF NEDİR?

5.5 KAMU KOOPARATİFLERİ

KOOPERATİFLER NELER YAPAR?

KOOPERATİFLER NEDİR?

Kooperatifler ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve istekleri müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk bir teşkilattırlar. (Uluslararası Kooperatifler Birliği)

Kooperatifler, toplumsal kalkınmayı geliştiren ve ticari işletmeler için temel sağlayan özgün bir modele dayanmaktadırlar. Bu işletmeler aşağıdaki özellikleri bünyesinde barındırırlar:

Ortakların sahipliği, ortaklarına hizmet etme ve ortaklarınca yönetilme

Kendi kendine yetme, kendi kendine sorumluluk, demokrasi, eşitlik, adalet ve dayanışma birlik

İlkelere dayalı işletmecilik:

1.Gönüllü ve açık üyelik

2.Ortakların demokratik kontrolü

3.Ortakların ekonomik katılımı

4.Özerklik ve bağımsızlık

5.Eğitim, öğretim ve bilgilendirme

6.Kooperatifler arası işbirliği

7.Topluma karşı sorumluluk

  • Kooperatifler tüm ülkelerde mevcuttur ve Dünya genelinde 1 milyardan fazla insana hizmet ettikleri tahmin edilmektedir. Birçok farklı biçimde ve tüm sektörlerde faaliyet göstermektedirler.

  • Kooperatifler; ihtiyaç duyuldukları her yerde kurulabilmeleri avantajına sahip olmaları nedeniyle yoksulluğun azaltılmasında etkin bir araçtırlar.

  • Ayrıca birçoğu, sosyal ve ekonomik destek sistemlerine, eğitim, sağlık, sigorta, kredi ve diğer gerekli hizmetlere erişim sağlamada önemli katkılarda bulunmaktadır.

  • Kooperatifler; bireylerin, özellikle yoksul insanların, tek başlarına elde etmeleri zor olan ürünler ve hizmetler için katma değer yaratırlar. Bu durum, ortaklara ait kaynakların birlikte verimli şekilde kullanılmasıyla mümkün olmaktadır.
  • Sürdürülebilir Bir İş Modelidir.
  • Yerel Ekonomileri Güçlendirir.
  • Yaşam Şartlarını İyileştirir.
  • İnsanlara Sorumluluk Kazandırır.
  • Katılımcıdır.

KOOPERATİFLER

5.6 MESLEK

ODALARI

TMMOB

(Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği )

TTB

(Türk Tabipler Birliği)

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 1954 yılında kurulmuştur.Kuruluşunda 10 Odası ve yaklaşık olarak 8.000 üyesi bulunan TMMOB‘nin, 2018 yılı sonu itibari ile oda sayısı 24, üye sayısı bulunmaktadır.

TMMOB Yasası'nda Birliğin amaçları:

  • Mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının ortak gereksinmelerini karşılamak
  • Mesleki etkinlikleri kolaylaştırmak
  • Mesleğin genel yararlara uygun olarak gelişmesini sağlamak

5.6.1 TMMOB

(Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği )

TMMOB‘NİN TEMEL İLKELERİ ve ÇALIŞMA ANLAYIŞI

Temel İlkeler

• Mesleki demokratik kitle örgütüdür.

• Demokrat ve yurtsever karakterdedir.

• Emekten ve halktan yanadır.

• Anti-emperyalisttir, Yeni Dünya Düzeni teorilerinin, ırkçılığın ve gericiliğin karşısındadır.

• Siyasetin dar anlamını aşar, yaşamın her olayını siyasetle ilişkili görür.

• Barıştan yanadır

1953 yılında İstanbul’da kurulan TTB Merkez Konseyi 1983 yılından sonra Ankara’ya taşınmıştır.

Türk Tabipleri Birliği meslek disiplinini sağlamak, hasta yakınmalarını araştırmak, hekimlerin özel çalışma ücretlerini belirlemek gibi konularda çalışmaktadır.

Türk Tabipleri Birliği;

• Türkiye halkının sağlığını korumak, geliştirmek ve herkesin kolay ulaşabileceği kaliteli ve uygun maliyetli sağlık hizmeti için çalışmak,

• Meslek ahlakını en iyi şekilde korumak,

• Tıp eğitiminin her alanında söz söylemek,

• Hekimlik mesleğinin çıkarını her platformda dile getirmek,

• Mesleğin, üyelerinin maddi, manevi haklarını korumak için kurulmuştur.

5.6.2 TTB

(Türk Tabipler Birliği)

Türk Tabipleri Birliği Meslek İçin Ne Yapar?

TTB hekimlerin mesleki yeterliliğinin devamı ve eğitimlerini çeşitli şekilde izler. Türk Tabipleri Birliği Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitiminin meslek uygulamasındaki önemini gözönüne alarak yıllardan beri her platformda, tıp eğitimini nitelik ve nicelik yönünden irdeleyip görüşünü dile getirmekte, daha iyiye gitmesi için kamuoyu yaratmaya çalışmaktadır.

Türk Tabipleri Birliği halk sağlığını ilgilendiren çeşitli konularda tutum belirlemekte, raporlar hazırlamakta, halkı bilinçlendirmektedir.

TTB Halk İçin Ne Yapar?

KAYNAKÇA

KAYNAKÇA

KAYNAKÇA

Avcı, M. (2012), Türkiye’de ____________Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşları, Adalet Yayınevi, Ankara.

Avrupa Birliği Bakanlığı (2012), Avrupa Birliği Üyesi Bazı Ülkelerdeki Meslek Örgütlerine İlişkin Bilgi

Notu, Kasım 2012.

Başaran, İ. (2007), “Sivil Toplum Kuruluşları Yerel Demokrasinin Neresinde?”, Yerel Siyaset, Temmuz

2007, Sayı:19 s.54-57. http://www.yerelsiyaset.com/pdf/temmuz2007/16.pdf ( 21.01.2013).

Candan, E. (2012), Türkiye’de Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşlarının Yeniden

Yapılandırılmasına İlişkin Reform Önerisi, Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme ve Geliştirme Derneği,

Ankara.

Çaha, Ö., YAYLA, A., ŞAHİN, Y. (2011), Türkiye’de Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşları

Kamuoyu Araştırması, Liberal Düşünce Topluluğu Derneği Yayınları, Ankara.

Çaha,Ö. (2012), “Türkiye’de Meslek Kuruluşları: Katılım, Şeffaflık ve Siyasi Duruş Sorunu”, Liberal

Düşünce, Liberal Düşünce Topluluğu Derneği Yayınları, Sayı:67 Sayfa:97-123.

Çeli̇, A. (2012), “28 Şubat, ‘Silahsız Kuvvetler’ ve Sendikalar”, T24 İnternet Gazetesi, (Yayın

Tarihi:18.04.2012).

http://t24.com.tr/yazi/28-subat-silahsiz-kuvvetler-ve-sendikalar/4997 (Erişim: 05.12.2013).

Devlet Denetleme Kurulu (DDK) (2009), “Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşlarının Teşkilat

ve Mali Yapıları, Denetimleri, Organlarının Seçimine Dair Esasların Değerlendirilmesi ile Bunların Etkin

ve Verimli Şekilde Hizmet Yürütmelerinin ve Geliştirilmesinin Sağlanması Amacıyla Alınması Gerekli

358

Türk İdare Dergisi / Sayı 478

Tedbirler”, 28.09.2009 Tarihli ve 2009/6 Sayılı Rapor.

Duran, L. (1982), İdare Hukuku Ders Notları, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayınları, İstanbul.

Gözler, K. (2009a), İdare Hukuku, Cilt 1, Ekin Kitapevi Yayınları, 1. Baskı, Bursa.

Gözler, K. (2009b), İdare Hukuku, Cilt 2, Ekin Kitapevi Yayınları, 1. Baskı, Bursa.

Hakyemez, Y. Ş. (2011),“Türkiye’de Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları Sivil Toplum ve

Demokrasi”, içinde “Anayasal Demokrasi Açısından Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları”,

Liberal Düşünce Topluluğu Derneği Yayınları, Ankara.

Kırılmaz, M. (2013), Güven ve Güvenliğin Sağlanmasında Sivil Toplum Kuruluşları, Adalet Yayınevi,

Ankara.

Okur, Y. (2008), Meslek Kuruluşlarının Görevleri ve Kamu Düzeninin Korunmasına Katkıları: Ankara

Ticaret Odası ve Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme A.B.D., Gaziantep.

Öncü, A. (1984), “Cumhuriyet Döneminde Odalar”, Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi, Cilt:6,

s.1566-1576, İletişim Yayınları, İstanbul.

Özyörük, M. (1977), İdare Hukuku Ders Notları, Teksir-Daktilo-Fotokopi, Ankara.

Parlak, B., SOBACI, Z. (2005),Kuram ve Uygulamalarda Kamu Yönetimi, Ulusal ve Global Perspektifler,

1.Baskı, Aktüel Yayınları, Bursa.

Yayla, Y. (2009), İdare Hukuku, Beta Yayınevi, İstanbul.

https://www.barobirlik.org.tr/Haberler/tbb-hakkinda-5416

https://www.barobirlik.org.tr/Haberler/meslektaslarimiza-ve-kamuoyuna-duyuru-81289

https://www.rtb.org.tr/tr/ticaret-borsalarinin-gorev-ve-sorumluluklari

http://www.istib.org.tr/bilgilendirme/ticaret-borsalari-hakkinda/61

https://www.altso.org.tr/genel/spora-katkilari-nedeniyle-altso-ya-plaket/

https://www.karacadag.gov.tr/Dokuman/Dosya/www.karacadag.org.tr_202_TC6W34XW_sanayi_odalarinin_kurulusu_ve_turkiyedeki_sanayi_odalari.pdf

https://www.tobb.org.tr/Sayfalar/SanayiOdalari.php

http://www.tmmob.org.tr/sayfa/tmmob-hakkinda

https://www.ttb.org.tr/menu_goster.php?Guid=706e317c-7698-11e7-9986-54b29146220c

http://otso.org.tr/index.php/tr/sss/43-ticaret-odas-ne-is-yapar

https://ticaret.gov.tr/kooperatifcilik/kooperatifler-hakkinda-bilgiler/kooperatif-nedir

http://bma.org.uk

www.anayasa.gov.tr

www.gmc-uk.org

www.professionalstandards.org.uk

www.tbmm.gov.tr

www.tdk.gov.tr

www.tmmob.org.tr

Okur, Y. (2008), Meslek Kuruluşlarının Görevleri ve Kamu Düzeninin Korunmasına Katkıları: Ankara

Ticaret Odası ve Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme A.B.D., Gaziantep.

Öncü, A. (1984), “Cumhuriyet Döneminde Odalar”, Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi, Cilt:6,

s.1566-1576, İletişim Yayınları, İstanbul.

Özyörük, M. (1977), İdare Hukuku Ders Notları, Teksir-Daktilo-Fotokopi, Ankara.

Parlak, B., SOBACI, Z. (2005),Kuram ve Uygulamalarda Kamu Yönetimi, Ulusal ve Global Perspektifler,

1.Baskı, Aktüel Yayınları, Bursa.

Yayla, Y. (2009), İdare Hukuku, Beta Yayınevi, İstanbul.

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi