Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Època clàssica
CEs considera el període més pròsper de la civilització i cultura grega. Destaca l’escultura (Fidias,..) , l’arquitectura ( El Partenó,..), la filosofía (Sòcrates, Plató,..), la literatura ( Heròdot, Sòfocles, Eurípides...), la política (Pèricles).
Algunes polis com Atenes incorporen un nou sistema de govern: La democràcia.
Període marcat per la primera i segona guerra mèdica. Es van originar a causa de l'expansió territorial persa, iniciada a mitjans del segle VI aC, que va sotmetre les polis gregues, les quals es van revoltar i refusar als invasors.
També va ser transcendent la guerra del Peloponès entre polis partidàries d’Atenes o d’ Esparta.
La Grècia Clàssica
Escultura del filòsof Sòcrates
Època arcaica
Representació de L’Odissea, obra de Homero
Convencionalment l'inici de l'època arcaica s'estableix a la primera Olimpíada.
Els creixements demogràfics i progressos socioeconòmics que van impulsar a les petites aldees originàries a unir-se en entitats més grans, les polis, amb identitats pròpies com l’emissió de moneda.
Davant la pressió demogràfica i falta d’aliments i recursos, la sortida natural dels grecs fou l'emigració, en expedicions navals organitzades i fundació d’importants colònies per tot el mediterrani i mar negre. El comerç va prosperar.
Es va adaptar un nou alfabet escrit d’origen fenici i es van compondre per escrit les principals creacions de la literatura grega: els dos poemes homèrics , la Ilíada i l'Odissea.
Civilització Minoica
Va ser una cultura pre-hel·lenística de l'edat del coure (T23), desenvolupada a l'illa de Creta
La característica principal de la civilització són els seus assentaments a l'entorn d'un palau central, un complex civil al servei de l'assentament. La civilització minoica destaca per una organització comunal, culte a la fertilitat, agricultura i orfebreria avançades.
L'economia és basa en aquest període, a més d'en el comerç, en el cultiu del blat, la vinya i l'oliva, a més de la ramaderia, i en resulta una economía rica, que la manté allunyada dels esclats socials.
Els palaus i poblats van tornar a ser destruïts, probablement per l'erupció del volcà de l'illa de Thera. Després de la destrucció, els micènics van ocupar l'illa.
Fresc de la civilització minoica
Civilització Micènica
Època fosca
La civilització micènica va néixer i es va expandir des del Peloponès, és a dir, la península que es troba a la regió sud de l'actual Grècia.
Els regnes micènics es van ubicar a tota la costa del Peloponès i es van estendre cap al nord, però també van arribar a ocupar Creta i la costa nord-est de la mar Mediterrània.
La civilització micènica estava dividida en una sèrie de regnes aliats però independents i tenien una religió politeista d’adoració a Zeus, Poseidon,... i Semidéus com Perseu, fundador de la ciutat de Micenes.
Durant l'etapa micènica es situen les obres homèriques on es narra les diferents guerres dels regnes grecs amb la ciutat de Troia, la qual possiblement vers el 1250 aC va ser conquistada.
Fresc de la Guerra de Troia
El terme edat fosca reflecteix la decadència en termes de riquesa i cultura material enfront dels períodes anteriors i posteriors i es justifica el terme foscor per escassesa de dades. Només la ciutadella de civilització micènica d'Atenes, encimbellada a la part alta de l'Acròpoli, va resistir la destrucció.
Durant aquest període va disminuir drásticamente la població, tant per conflictes bèl·lics com per migracions a altres llocs (pobles del mar).
Com a motius de la destrucció es destaca la invasió dels Doris des del nord de Grècia, atacs de pobles nòmades , rivalitats entre regnes o fins i tot fenòmens naturals destructius.
Durant l’edat fosca les llegendes dels poemes homèrics es conservaren, modificaren i trameteren en el marc d’una cultura oral.
Mapa que representa l’invasió dels Doris
3000 ac
800 ac
490 ac
334 ac
30 ac
Època hel·lenística
Època clàssica
Micènica
Època arcaica
Època fosca
Minoica