Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Toma Ștefan-Cristian
Chitic Costin
În România, au loc frecvent cutremure de pământ.România are un risc seismic major în privința cutremurelor între 6 - 7 grade pe scara Richter.Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă.
Statistic, cutremure cu magnitudinea 6 și peste apar în Vrancea (aproximativ) la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cele cu magnitudinea (peste) 7,5 la fiecare 80 de ani.
Cutremure importante
România a fost zguduită în ultimii 200 de ani de numeroase cutremure de magnitudine mai mare sau mai mică, însă cele mai puternice au fost, de departe, cutremurul din anul 1802, care a avut o magnitudine de 7,9 pe scara Richter, şi mai recent, în secolul XX, seismele din anii 1940 şi 1977 cu magnitudini de 7,7, respectiv 7,4 pe scara Richter
Cutremurul din Vrancea din anul 1802 a fost un cutremur de adâncime, cu o magnitudine de 7,9 - 8,2 grade pe scara Richter cu epicentrul în zona Vrancea.A fost cel mai puternic cutremur vrâncean care a fost înregistrat. A fost simțit din Moscova până în Istanbul. În București s-au prăbușit toate turlele bisericilor iar Turnul Colței s-a rupt de la jumătate.
Cutremurul din 1940 a fost un cutremur cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter cu epicentrul în zona Vrancea. A fost primul mare cutremur din România contemporană.A durat 3 minute.Efectele lui au fost devastatoare în centrul și sudul Moldovei, dar și în Muntenia. Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morți și 4000 de răniți, majoritatea în Moldova. Din cauza contextului în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informațiile fiind cenzurate în timpul războiului. Cutremurul s-a simțit și în București, unde au existat circa 300 de morți, majoritatea la prăbușirea blocului Carlton, structură cu 12 etaje din beton armat, foarte modernă la acea vreme. Multe alte blocuri din București au fost considerabil deteriorate.
Cutremurul din 1977 (Cutremurul din '77) a fost un puternic cutremur care s-a produs la ora 21:22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde, 1.570 de victime, din care 1.391 numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la București unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.
Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria unde in orașul Sviștov peste 100 de oameni au fost uciși.
Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.
Cutremurul din 1986
Cutremurul din 1986 a fost un cutremur cu magnitudinea de 7.1 grade pe scara Richter.A afectat România, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova și Ucraina.A distrus 55.000 case, omorând peste 150 de oameni, și rănind alți 558.
Cutremurele din 1990 au fost 3 cutremure (30/31 mai) cu magnitudini de 6.9, 6.4 respectiv 6.1. În România, au fost 13 morți și 362 răniți.
Au mai afectat Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina.
In luna februarie a anului 1977 a luat fiinţă Centrul pentru Fizica Pământului (CFP) prin comasarea Departamentului de Seismologie din cadrul Institutului de Geologie şi Geofizică al României cu laboratorul de Geodinamică din cadrul Academiei Române.
- Catalogul cutremurelor de pământ produse pe teritoriul României (ROMPLUS)
- Sistem de avertizare seismică în timp real (REWS) pentru unităţi industriale cu risc major la cutremurele vrâncene;
-Harta de microzonare seismică (hazard seismic local) a municipiului Bucureşti pentru cutremurul maxim posibil (ML = 7,5);
- Dispozitiv de închidere rapidă a unui robinet la şoc seismic pentru blocarea gazului metan la intrarea în locuinţe şi alte obiective sociale şi industriale
- Harta cu distribuţia intensităţilor înregistrate pe teritoriul României în urma producerii cutremurelor cu magnitudinea ML mai mare de 3.0
-Hărţile acceleraţiilor şi vitezelor maxime înregistrate pe teritoriul României în urma producerii cutremurelor cu magnitudinea ML mai mare ca 3.0
- Hărţi estimative ale riscului seismic pentru clădiri rezidenţiale şi locuitori afectaţi de cutremure produse pe teritoriul României
- Asigurarea participării României la Tratatul de Interzicere Totală a Exploziilor Nucleare (CTBT)
- Studii de amplasament seismic pentru obiective de interes