Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Les primeres figures de déus i deesses van lligades a les activitats econòmiques que es duguéssin a terme. Així, mentre en algunes zones trobem déus, en altres deesses.
La idea d'un esperit protector va més enllà que un simple tòtem. Es consideren déus ja que, per la quantitat d'estàtues, a partir del Neolític, sabem que rebien culte en llocs concrets i és molt probable que també rebéssin ofrenes i sacrificis diversos.
Al principi de la humanitat, inclosa l'època del Paleolític, la base principal de l'economia era la caça. Els homes, al no dependre d'alletar les cries, podien ajuntar-se per perseguir animals i poder obtenir la font de proteïnes. Les dones es dedicaven a la recol·lecció que era, en el fons, la base alimentícia, més important que la caça. El fet de dependre dels animals els obligava a moure's ràpid i comportava que les societat éren nòmades i vivien en coves.
A partir del Neolític, les societats comencen a desenvolupar una nova manera de subsistir: l'agricultura i la ramaderia. Tenien alguns animals al voltant del poblat i cultivaven alguns terrenys que els permetien obtenir una aportació alimentícia extra a la recol·lecció i a la caça que duien a terme els homes. Qui va tenir cura dels camps i els animals vàren ser les dones, la gent gran i els fills. Ara ja no havien de ser nòmades sinó que es van estabilitzar en un mateix punt. Éren semi-nòmades i ja van començar a desenvolupar poblats.
La base econòmica del Paleolític es basava en la recol·lecció però la caça era un complement importantíssim no tan sols pel menjar sinó per les pells, greix i altres elements. Aquesta importància va fer que a la tribu, la part masculina fós més important que la femenina i això va portar a un patriarcat, on l'home tenia un paper més rellevant que les dones. I, justament per donar aquest pes a l'home, es creu que creien en els déus. Això ho sabem perquè moltes de les tribus d'avui dia que són caçadores tenen déus masculins.
En el Neolític, però si que hem trobat estatues, en aquest cas de deesses femenines. Això es deu a que, al aparèixer l'agricultura i la ramaderia, les dones van agafar pes. La base ja no era la caça sinó la terra i el treball de la terra. Així, les dones agafen importància i en alguns casos s'estableix un matriarcat. Elles agafen un paper més rellevant socialment que els homes. Sabem aquest rol social degut a l'aparició de gran quantitat d'estatuetes lligades a la feminitat, les famoses deesses mare o venus.
L'aparició de les deesses va lligada a l'aparició de l'agricultura, però, per què?
Es consideren deesses mare i per això tenen les parts femenines més ressaltades (pits i malucs) i, per tant, representen la maternitat. I en la maternitat hi ha l'element de fer créixer el nadó fins a tenir-lo. Exactament igual que passa amb la terra, on es col·loca una llavor i s'espera que creixi i doni els seus fruits.
Per això es considera que la deessa mare és la deessa de la fertilitat, tan de les dones però, sobretot, de la terra. Per això apareixen en el moment que sorgeix l'agricultura.