Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Informatie-vaardigheden

Denise Ayllon Pronk

Het idee van mijn website

Aan het begin van mijn minor moest ik bedenken wat voor educatieve website wilde ik maken. Ik had wel een idee van welke problemen ik wilde oplossen. Wist alleen niet hoe ik dit zou gaan oplossen.

Dit opdracht heeft mij geholpen om tot een antwoord te komen.

1

Onderwerp van de website

Uitvoering

Om te brainstormen heb ik gebruik gemaakt van twee verschillende brainstorm methodes:

  • Ik heb gekozen om een mindmap te doen om te bepalen welke onderwerpen mijn website zou kunnen hebben en welke niet.

  • Ook heb ik gekozen voor de rollenspel om casussen te bedenken die zich voor zouden kunnen doen waar mijn website een rol in zou kunnen spelen. Dit heb ik gedaan uit waargebeurde casussen. Hierdoor heb ik ook inzicht sommige onderwerpen uit mijn mindmap kunnen schrappen die niet relevant of passend zouden zijn bij deze problemen.

Mindmap

Mindmap

Rollenspel

Rollenspel

Als leerling:

- “Mijn docent praat alleen maar Spaans in de les. Daarom is het voor mij moeilijk om de grammatica te volgen. Kan dit misschien in het Nederlands uitgelegd worden?”

- “Ik vind de grammatica moeilijk te volgen. Ik kan het in het Nederlands niet, laat staan in het Spaans”

- “Hoe kan ik me voorbereiden voor de toets?”

- “Het is echt heel veel stof, het voorbereiden om te leren duurt al lang, en dan moet ik het ook nog gaan leren!”

Als docent:

- “Ik heb nooit Nederlandse grammatica geleerd, dus het is voor mij heel moeilijk om de Spaanse grammatica uit te leggen”

- “Leerlingen maken soms een link met de Nederlandse grammatica tijdens mijn lessen, maar ik weet niet of ze dat goed hebben gedaan.”

- “Mijn leerlingen vragen mij vaak of ik nog oefentoetsen heb, het boek heeft het maar een. Ik heb geen tijd om nog meer toetsen te maken en nakijken voor ze.”

Als ouder:

- “Ik vind het heel leuk dat mijn kind Spaans krijgt op school. Helaas kan ik er niks van, dus helpen gaat moeilijk. Ik zou het fijn vinden als ik ook bij de uitleg kan, dan kunnen we samen leren voor de toets.”

- “Sommige Spaanse toetsen vragen veel voorbereiding, dit kost mijn kind veel tijd, vooral in combinatie met de andere vakken. Is er ergens een hulpmiddel om sneller te leren voor de toets?”

- “Bij andere vakken test ik vaak of mijn kinderen goed hebben geleerd door oefentoetsen te laten maken. Zij vertellen mij dat bij Spaans dit vaak al word gedaan in de les. Zijn er ergens nog meer oefentoetsen?”

Als expert:

- “Het bewezen dat het doeltaal als voertaal te gebruiken het beste werkt om vaardigheden te ontwikkelen. Toch is het ook bewezen dat het bij de grammatica niet zo is. De docenten die hun diploma in Spanje hebben gehaald kunnen hier alsnog lesgeven. Het is voor hun moeilijk om de grammatica uit te leggen. Het zou fijn zijn als er hier een hulpmiddel voor komt.”

Reflectie

Reflectie

Met de mindmap heb ik onderwerpen gezien waar ik het meest aandacht wilde geven.

Door de rollenspel te doen heb ik uit deze onderwerpen gekozen welke de meest nodig zijn en of er überhaupt vraag naar is.

Mijn informatievraag was om extra ondersteuning te geven, maar gezien hoe breed deze is, heb ik het gelijk gekoppeld naar het boek waarmee ik les geef. Ik vond de strategieën wel effectief, maar dan wel precies op de volgorde die ik gebruikt heb. Ik weet niet hoe goed deze werken als ze los gebruikt worden. Misschien is de rollenspel minder geschikt om te ‘brainstormen’ dan met een mindmap. Door eerst de mindmap te doen en de onderwerpen later te filtreren met de rollenspel is de vraag voor mij wat kleinschalig en duidelijker gemaakt. Nu heb ik ook een beeld van wat ik in elkaar wil zetten.

Volgende keer zou ik dit misschien wel samen met een leerling doen aangezien het mijn doelgroep is. Zij weten beter en meer over waar ze tegenaan lopen.

Op onderzoek

Voor dit opdracht ging ik op zoek naar bronnen die mij konden helpen bij mijn website. Waar ik het meest tegenliep was dus de woordjes leren.

Om te ontdekken hoe leerlingen dit het beste kunnen doen heb ik een strategie toegepast om bronnen te zoeken die deze cursus aanbiedt. Ik heb bronnen geprobeerd te zoeken op de volgende manieren:

  • Google in het Nederlands
  • Google in het Spaans
  • Incognito venster Google in het Nederlands

2

Op onderzoek

Bronnen zoeken

Bronnen zoeken screencast

Reflectie

Reflectie

Ten eerste is het heel dom geweest van mij dat ik niet door had dat het filmen met incognito natuurlijk niet zichtbaar zou zijn.

Ten tweede vond ik dit opdracht wel verrassend omdat ik niet wist dat zoeken op verschillende manieren zo veel invloed had op het resultaat. Vooral als je iets zoekt zoals ik deed: "hoe kunnen leerlingen het beste woordjes leren", is de kans groot dat je websites krijgt die gebruik maken van reclame om woordjes te leren via hun site, zoals: wrts, duolingo of bedrijven die het leren van woordjes in een moderne vreemde taal ondersteunen. Door te zoeken via incognito zag ik dat deze websites nog wel te zien waren, maar niet gelijk op nummer 1. Vooral vermijd je ook websites die zichzelf als bron gebruiken.

Op deze manier vind ik sneller wat ik zoek en word ik minder snel overspoeld met reclame.

Bronnen evalueren

Vorige keer had ik bronnen opgezocht. Nu analyseer ik ze. Het is belangrijk dat als ik mijn lesmateriaal ga aanpassen naar deze bronnen, dat ik het in ieder geval doe met bronnen die enigszins betrouwbaar is.

3

Is het wel betrouwbaar?

Bron 1

Bron 1 - Learnbeat.nl

Er staat nergens wanneer dit geschreven is, ook niet of deze bijgewerkt is, maar alle hyperlinks doen het nog wel.

Het beantwoord mijn vraag wel, maar ik heb steeds het gevoel dat het meer een reclame artikel is en niet perse meer een informatieve tekst.

Bij sommige hyperlinks word je namelijk doorgestuurd naar een andere link van dit bedrijf om iets aan te schaffen.

Alleen vanwege deze reden, vertrouw ik het niet meer. Met andere woorden: als jij jezelf als bron gebruikt voor een artikel te schrijven, kan je net zo goed niet naar bronnen verwijzen.

Bron 2

Bron 2 - investereninleren.nl

De datum van de publicatie is 16/11/2020. Aangezien ik opzoek ben naar hoe leerlingen het beste woordjes kunnen leren, is 2020 nog best wel een betrouwbare data. Alle hyperlinks werken ook en ik heb er ook wat aan deze informatie. Ik kan zien wie deze blog heeft geschreven. Er zijn hyperlinks naar nieuwskanalen ook, zoals NOS. De naam van de website klinkt ook betrouwbaar. Toch heb ik mijn twijfels over deze bron. Het gaat vooral om de opmaak van de website.

Bron 3

Bron 3 - nemokennislink.nl

Naar mijn mening komt de opmaak professioneel over. Het is ook gelinkt naar het museum van NEMO. Daarnaast is alles wat geschreven staat gebaseerd op bronnen en onderzoeken. De foto’s hebben ook een bronverwijzing. De datum is van 2017, maar ik kan geen andere bron vinden die zo betrouwbaar is als deze en ook nog na 2017..

Reflectie

Reflectie

Om dit opdracht te doen heb ik 3 relevante bronnen geanalyseerd. Dit heb ik gedaan om de betrouwbaarheid van deze bronnen te testen. Ik heb de criteria van de CRAAPtest gelezen. Ik heb besloten om de test niet te doen omdat ik het zonder hulpmiddel wilde analyseren. Ik heb het deels wel gebruikt aangezien mijn critera daaruit komt.

Ik heb de conclusie getrokken dat ik in de toekomst waarschijnlijk meer ga opletten op de betrouwbaarheid van de bronnen. Toch kost zo'n KRAAPtest veel tijd. Dat is dus ook een reden waarom ik dat niet wilde gebruiken. De enige bron van mijn website is dus het boek Paso Adelante 1, 2 en 3. Verder heb ik op dit moment nog niks nodig.

CREËREN

Voor dit onderdeel wilde ik een tekst maken die naar bronnen verwijst voor mijn website. Deze tekst moet gaan over hoe woordenschat te leren voor verschillende doelgroepen. Hier leg ik uit hoe met flitskaarten te werk gaan, en hoe dit aangepast naar leerlingen met dyslexie en naar NT2 leerlingen kan worden.

4

Creëren

Tekst

Tekst voor in de website

Reflectie

Het is nodig dat de leerlingen weten waarom ik gebruik maak van Quizlet. Dankzij deze tekst weten leerlingen hoe ze ter werk moeten gaan. Ik vond dit een waardevolle toevoeging in mijn website. Ik heb de informatie van 3 websites samengevat met dat wat ik nodig had en zo als een doorlopende tekst geschreven. Omdat het op mijn website gezet moest worden vond ik ook belangrijk om de bronnen volgens de APA-richtlijnen toe te voegen.

Reflectie

Meekijksessie - Reflectie

Tijdens de meekijksessie heb ik aan mijn website gewerkt. Hier was ik de laatste dingen aan het aanpassen. Ik probeerde de PowerPoints toe te voegen en de icoontjes voor de hoofdstukken toe te voegen.

Door later in gesprek te gaan met de docent, kwam ik er achter dat ik eigenlijk iemand ben die alles uittest en daarna pas gaat uitzoeken. De PowerPoints werden niet geüpload zoals ik wilde. Ik heb maar een alternatief aan moeten toevoegen. Ik ben alnog tevreden over de vormgeving en bruikbaarheid van mijn website.

!

Meekijksessie

Differentiëren in lesmateriaal

Bij de vorige opdracht heb ik informatie gezocht over hoe leerlingen het beste woordenschat kunnen leren. Hieruit kwam dat een goed manier om woordenschat te leren uit een andere taal was dooe flitskaarten te gebruiken. Ook werd er uitgelegd hoe leerlingen met dyslexie en NT2 ook woordjes kunnen leren. Voor dit opdracht heb ik via Canvas een document ingeleverd. Ik heb later toch besloten om Quizlet te gebruiken voor de woordenschat van hoofdstuk 1.

5

Differentiëren in lesmateriaal

Quizzlet link en uitleg

Quizlet link en uitleg

Link:https://quizlet.com/nl/848182159/capitulo-1-flash-cards/?i=5gtpui&x=1jqt

Uitleg: In deze lijst is te zien hoe de woordenschat van hoofdstuk 1 van Paso Adelante 1 word aangeboden. De flitskaarten zijn zowel bedoeld voor leerlingen uit 2HV, voor NT2 leerlingen en voor leerlingen met dyslexie. Er zitten bij de woorden plaatjes bij ter ondersteuning. Dit is handig voor NT2 leerlingen die juist woordjes beter onthouden met een beeld erbij. Ook kunnen woordjes gelezen worden in het Nederlands (handig voor leerlingen met dyslexie) maar ook in het Spaans. Zo kunnen leerlingen gelijk de uitspraak oefenen.

Reflectie

Reflectie

Tijdens de vorige opdracht had ik al gezocht wat de behoeftes van elke doelgroep waren. Ik had toen een document aangemaakt zonder in Quizlet te hebben gekeken. Toen ik mijn feedback terug kreeg, keek ik even er in en had gelijk spijt dat ik dit niet eerder had gedaan. Ik voegde toen de woordenlijst van hoofdstuk 1 van Paso Adelante 1 en toen zag ik gelijk wat voor mogelijkheden het allemaal had. Quizlet kende ik niet en ben blij met deze ontdekking. Ik denk dat dit positief zal worden ervaren door mijn leerlingen. Ik vind het ook geweldig want naast het differentiëren en het maken van opdrachten voor de leerlingen, leest het de woordjes ook voor in de juiste taal. Deze tool is zeker van toegevoegde waarde in mijn lessen.

Informatievaardigheden in mijn les

Dit heeft natuurlijk niks te maken met mijn website, maar ik wilde alsnog dit opdracht maken. Ik heb een les gemaakt waar ik de leerlingen aan het werk zet met informatievaardigheden. Het is niet een bestaande les, maar wel een les die ik zou kunnen gebruiken.

6

Informatievaardig-heden in mijn les

Informatievaardig-heden les

Les met informatievaardigheden:

Reflectie

Reflectie

Door de namen te moeten zoeken, onthouden de leerlingen de namen van de landen veel beter. Ook omdat het zij iets over de land is opgevallen in de vertaling kunnen ze de namen beter onthouden. Door ze te uitdagen en gebruik maken van tools die zij interessant vinden zoals ChatGPT of Tiktok, worden zij gemotiveerd om een presentatie te zoeken. Door ze een presentatie te laten maken hierover leren zowel zij als de andere leerlingen over een bepaald land. Ook leren zij hoe betrouwbaar en waarvoor je sommige bronnen beter of juist wel kan gebruiken in de les.

Helpt mij dit met mijn website? Nee.

Helpt mij dit voor lessen in de toekomst? Ja

Reflectie

7

Om te beginnen moet ik ten eerste zeggen dat niet alle opdrachten uit Canvas sloten aan mijn website. Dit omdat de meerderheid van mijn website komt uit de lesboeken van Noordhoff. Als ik opdrachten van Canvas moest maken, moest ik denken naar hoe kon ik dit nou linken naar mijn website, en soms kon dat ook niet eens.

Wel zijn er bepaalde dingen uitgekomen die wel een toevoeging zijn voor mijn website, zoals de zelfgemaakte tekst uit 3 bronnen of het lesmateriaal. Het brainstormen van ideeën voor de website heeft ook natuurlijk gezorgd dat de website nu bestaat.

Tijdens de lessen werden ook ideeën besproken en voorbeelden van klasgenoten weergegeven en dit kon ik soms als inspiratie gebruiken.

Reflectie

Link naar de website

Website

https://dayllonpronk2.wixsite.com/ondersteuningspaans

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi