Latinitate și Dacism-Studiu de caz
Biliografie:
1.Conceptul,Latinitate si dacism;
Bibliografie
4.Originile limbii romane;
- 1.Latinitatea si dacismul sunt doua concepte care desemneaza doua corente de idei,ce strabat cultura si limba romana.
Conceptul.Latinitate și dacism
-"Ce spui la ureche, în pădure se aude."-Grigore Ureche
-A fost primul cronicar moldovean.
Grigore Ureche
- "Pe şarpe, până nu ridică capul din iarbă să-l loveşti."-Miron Costin
Miron Costin
- A fost un boier, diplomat, dregător și important cronicar moldovean.
- "Lacrimile săracilor nici soarele, nici vântul nu le poate usca".-Ion Neculce
- A fost un cronicar moldovean, mare boier, care a ocupat diferite funcții importante în perioada domniei lui Dimitrie Cantemir.
Ion Neculce
- Isi face usor simitita prezenta in interesul romanticilor in etnogeneza,dar si in mitologia din spatiul traco-dac.Aparitia sa este in anul 1926,in operele lui Vasile Parvan,"Getica".
3.Dacismul
- Etnogeneza:este o ramura a antropologiei,ce se ocupa cu procesul de formare a unui popor.
- Aceasta idee,incepe a fi afirmata la noi de generatia cronicarilor secolele al XVI-lea si al XVIII-lea(de Grigore Urece,Miron Costin si Ion Neculce).
2.Latinitate
4.Originile limbii romane:Cu privire la etnogeneza romaneasca au fost exprimate puncte de vedere sau condradictorii,fara dovezi convingatoare despre:originea pur latina a limbii si a poporului roman,teoria continuitatii daco-getice,teoria migrationista a romanilor din sudul Dunarii,dar si multe altele.
Originile limbi romane.Romanizare.Scrisul.Tiparul.
- Cu toate imprumutarile atat de diverse din alte limbi cu care a venit in contact,limba romana,structura gramaticala a limbii latine a fost mentinuta.
- Limba romana s-a format din limba latina adusa in Dacia si dezvolatat pana in zilele noastre.Din limba daca,s-a o lista de nume de plante,nume de persoane,locuri si ape(Dunare,Arges,Olt,Prut).
- A fost un proces relativ indelungat,incepand cu secolul I î.H.,pana in secolul al VII-lea d.H.
- Acest proces sta la baza formarii si aparitiei poporului roman.
5.Romanizarea
- Se includ doua laturi fundamentale:1.Colonizarea teritoriului daco-getic cu populatie romanizata,venita din toate partile;2.si-au insusit felul de viata roman provincial,au preluat obiceiurile si civilizatia romana.In Dacia romanizarea aceasta sub cele doua laturi mentionate,au devenit realitate.
- Dupa sec al X-lea,exista un numar mai mare de documente(in latina,maghiara si slavona),prin care se poate reconstitui,fie si fragmentar,sistemul lexico-gramatical al limbii romane.
- Primul text scris in romana,care a fost pastrat pana in zilele noastre este "Scrisoare lui Neascsu din Campulung".adresata lui Johanes Benker,judele Brasovului(de Nicolae Iorga in 1521).
6.Scrisul.Tiparitul
- Tiparul apare pe la mijlocul secolului al XVI-lea,aparand pentru inceput doar in Bisericii.Primele tiparuri apartinand diaconului Coresi,fiind tiparite in Brasov intre 1559/1560 si 1581.
- Dezvoltarea scrisului in limba romana se poate discuta abia dupa secolul al XVI-lea.
7.Concluzie:Prin umare,limba romana provine din limba latina,care a fost extrasa din Dacia.Iar acest proces,a fost unul de lunga durata,la fel ca si cel de romanizare.
Concluzie
- https://www.youtube.com/watch?v=ILftHiwO-eI