Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

LATINITATE SI DACISM

MANEA DARIUS - RAICU RARES - OCHIS BEATRICE - DIDA ALEX

CUPRINS

1. LATINITATE SI DACISM

2. TRASATURI ALE DACILOR/ROMANILOR, ELEMENTE DE CULTURA SI CIVILIZATIE

3. INFLUENTA ROMANIZARII

4. SUSTINATORI AI DACISMULUI SI AI LATINITATII

5.ETAPELE ROMANIZARII

LATINITATE SI DACISM

LATINITATE SI DACISM

LATINITATE

DACISM

Latinitatea este un curent apărut în lingvistica și în filologia românească in secolul al nouăsprezecelea, care pentru a demonstra caracterul latin al limbii române, a încercat să elimine din ea cuvintele de alte origini și să modifice astfel forma celor latine, încât să le apropie cât mai mult de forma originală.

Ideea de latinitate începe să fie afirmată încă din secolul al XVI-lea de către cronicari, printre care se numără Grigore Ureche, Miron Costin și Ion Neculce, și atinge apogeul în secolul al XVIII-lea prin reprezentanții Școlii Ardelene (Samuil Micu, Petru Maior și Gheorghe Șincai).

Dacismul este un curent în istoriografia autohtonă, afirmat la începutul secolului al XX-lea prin absolutizarea contributiei dacilor la formarea poporului român și în istoria universală.

Dacismul își face simțită prezența odată cu interesul romanticilor pentru etnogenezî și pentru mitologia traco-dacă. Se conturează ca un curent de idei, mai mult sau mai puțin unitar, mai ales în perioada interbelică.

TRASATURI ALE DACILOR/ROMANILOR, ELEMENTE DE CULTURA SI CIVILIZATIE

TRASATURI ALE DACILOR/ROMANILOR, ELEMENTE DE CULTURA SI CIVILIZATIE

TEXT

Din prima poza observam ca femeile purtau o cămaşă încreţită, cu mâneci scurte, şi o fustă. Columna Traiană ni le înfăţişează purtând uneori şi o manta lungă, bogat drapată. O basma, probabil colorată, le acoperea părul.

TEXT

Din a doua poza observam ca bărbaţii purtau pantaloni (cioareci) de două feluri: mai largi sau mai strâmţi pe picior, în genul iţarilor.

Cămaşa, despicată în părţi, o purtau pe deasupra cioarecilor, incingându-se cu un brâu lat, probabil de piele sau, eventual, din pânză groasă.

O haină cu mâneci şi cu creţuri, o mantie scurtă, fără mâneci, având uneori franjuri, sau o şubă cu blană pe dinăuntru

Din a treia poza observam Veşmântul oficial al romanilor (dar care era interzis ţăranilor, muncitorilor simpli şi sclavilor) era toga: o bucată de stofă groasă de lână albă, tăiată în formă de elipsă sau de semicerc cu un diametru care putea ajunge până la şase metri.

POZE

POZE

INFLUENTA ROMANIZARII

TEXT

Originea limbii române este legată de originea poporului şi a unităţii limbii române în diverse zone în care se vorbeşte pâna astazi.Limba română s-a format din limba latină populară adusă în Dacia şi dezvoltată până în zilele noastre.Latina s-a impus în Dacia în urma colonizării, dupa cucerirea Daciei de către romani în urma războiului din 105-106.

Latina s-a impus rapid deoarece romanizarea a fost un proces intens, viu, dinamic; baştinaşii erau interesaţi să înveţe acest idiom pentru că limba latină era limba oficială. Romanii erau interesaţi ca localnicii să ştie limba latină pentru a putea stăpâni

S-a păstrat din dacă o listă de nume: de plante, de persoane, de locuri, de ape (Dunăre, Olt, Argeş, Buzău, Prut, Nistru, Cerna, Siret, Someş, Criş, Timiş, Motru, Jiu )

TEXT

ETAPELE ROMANIZARII

ETAPELE ROMANIZARII

TEXT

Etapa preliminara (sec. I i. Hr. – sec. II d. Hr.) – romanizarea a avut o intensitate redusa, s-a realizat fara interventia statului roman, prin scimburile culturale ale geto-dacilor cu populatia romanizata din peninsula Balcanica care au influentat arhitectura, ceramica geto-daca, etc.

Etapa romanizarii propriu-zise (106-275) – romanizarea a capatat un caracter organizat prin interventia statului roman pentru organizarea provinciei Dacia si a cuprins toate sferele societatii (economica, politica, sociala, culturala). S-a realizat prin factorii romanizarii. Din simbioza dacilor cu romanii au rezultat daco-romanii.

Etapa romanizarii dupa parasirea Daciei de catre romani (275-sec. VIII) (armata si administratia romana) in contextul marilor migratii – romanizarea a continuat si dupa parasirea Daciei de catre romani prin intermediul romanilor ramasi in Dacia dar si datorita legaturilor cu lumea romana de la sud de Dunare care au favorizat si raspandirea crestinismului.

SUSTINATORI AI DACISMULUI SI AI LATINITATII

SUSTINATORI AI DACILOR

Susţinători ai dacismului

Lucian Blaga prin articolul „Revolta fondului nostru nelatin„ din

revista‖Zalmoxe........Avem însa

şi un bogat fond slavo-trac, exuberant şi vital, care, oricât ne-am împotrivi, se desprinde uneori din corola necunoscutului răsărind puternic în conştiinţe.

SUSTINATORI AI DACILOR

SUSTINATORI AI ROMANILOR

Susţinatori ai latiniţătii

Letopiseţele

lui Grigore Ureche, Miron Costin si Ion Neculce

SUSTINATORI AI ROMANILOR

CITAT EMINESCIAN

Mihai Eminescu „Memento Mori”

Stau tăcuţi ostaşii Romei, ridicând fruntea lor lată, Strălucitele lor coifuri, la stâncimea detunată,

[…] Dintre stânce arcuite în gigantice portale Oastea zeilor Daciei în lungi şiruri au ieşit —.

CITAT EMINESCIAN

FEEDBACK

- CE AM PUTEA SA IMBUNATATIM?

- CE V-A PLACUT?

- CE NU V-A PLACUT?

UN MIC JOCULET PENTRU DISTRACTIE

SURPRIZA ;3

BIBLIOGRAFIE

-> LIMBA ROMANA-ORIGINI SI DEZVOLTARE Dr. Maria Catanescu

-> A.ROSETTI-ISTORIA LIMBII ROMANE

-> MIHAI EMINESCU-POEZII

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi