Bemutatkozik: 

Prezi AI.

Az Ön új prezentációs asszisztense.

Minden eddiginél gyorsabban finomíthatja, fejlesztheti és szabhatja testre tartalmait, találhat releváns képeket, illetve szerkesztheti vizuális elemeit.

Betöltés...
Átirat

Stancu Maria

Iancu Bianca

Lazar Ana

Sonia Pirvu

Anemie Falciforma

moduri de tratare

Există, de asemenea, o mulțime de terapii pentru anemia falciformă și chiar un potențial remediu.

Remediul constă în transplantul de măduvă sau transplantul de celule stem. Celulele stem ale unui donator sunt recoltate din măduva lor osoasă, iar apoi să fie introduse în individul bolnav; noile celule stem vor intra în rol și vor produce globule roșii sănătoase. Dar acest tip de procedură are riscuri mari și nu este una comună, în principal pentru că găsirea unui donator care se potrivește poate fi dificilă.

Tratament

4 37

Cu toate acestea, la orizont există noi terapii care oferă o oarecare speranță. Noile terapii, terapii genetice, care sunt în curs de evaluare, sunt foarte promițătoare, deoarece ceea ce fac este să ia de fapt celulele stem ale individului, să modifice gena și apoi propriile celule stem să fie introduse din nou în măduvă, astfel încât pot fi produse noi globule roșii sănătoase.

translpant

boala poate fi vindecata prin transplant de măduvă osoasă, însă majoritatea pacienților nu găsesc un donator compatibil. La peste 70 de ani de la identificarea modificării moleculare care determină apariția anemiei falciforme, când biochimistul Linus Pauling a declarat siclemia drept prima boală moleculară (1949), noile tehnologii ar putea să permită dezvoltarea unor terapii moleculare eficace.

Tratamentele pentru anemie variaza de la administrarea de suplimente alimentare pana la realizarea de interventii medicale. Unele tipuri de anemie pot fi prevenite cu ajutorul unei diete sanatoase si variate.

suplimente

tratament

video

Simptome:

Gravitatea simptomelor poate varia în funcție de numărul de celule care iau acea formă de seceră, declanșată de diverși factori, precum infecția, schimbările de temperatură și deshidratarea.

Atunci când o persoană se deshidratează, atunci aceasta grăbește eliminarea oxigenului, globulele roșii devenind rigide și diforme. Din nou, infecția poate provoca același lucru, dar, de asemenea, puteți crește anemia prin eliminarea acelor globule roșii care mor ca răspuns la infecție.

Simptome

Este foarte important să ai corpul în cea mai bună formă posibilă, deci dieta și exercițiile fizice sunt foarte importante. Mai sunt importante, de asemenea: somnul suficient, gestionarea stresului și cunoașterea factorilor de risc.

Ce simțim:

Ce simțim

Ce simt pacienții cu anemie falciformă? Ei bine, dacă ați avut vreodată crampe musculare când ați făcut exerciții fizice, imaginați-vă acest sentiment pe întregul corp. Ceea ce se întâmplă este că, din nou, cu înfundarea acestor vase de sânge, atunci întrerupeți fluxul de oxigen în acea parte a corpului. Să zicem că am o obstrucție într-o parte a brațului. Atunci voi avea probleme cu sângele care curge dincolo de acel loc și astfel este provocată durere. Celălalt lucru este că provoacă leziuni ale organelor, deci leziuni la rinichi.

Puteți avea sindromul toracic acut, care înseamnă că plămânii sunt afectați. Sau leziuni ale oaselor, deoarece fluxul de oxigen este întrerupt. Puteți avea leziuni oculare din cauza vaselor de sânge care irigă ochii, sau un accident vascular cerebral din cauza deteriorării vaselor mari care curg spre creier. O problemă este că, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au boli mai severe. Corpul devine mai uzat, deoarece există doar o acumulare de daune în diferite organe.

Videoclip Scurt:

Simptome Video

min 3:27

Imagini

Measurement 1

Poza

Cauze de aparitie:

suferă mutația glu-6-val din gena HBB pe cromozomul 11 ​​al genomului uman, care determină sintetizarea hemoglobinei S , o formă defectuoasă a hemoglobinei.

  • Anemia falciformă urmează un model de moștenire genetică autosomală recesivă. Oamenii au 23 de perechi de cromozomi. Adică avem două copii ale fiecărui cromozom. Și în acest context, este clar că avem două copii ale genei HBB, deoarece avem și două copii ale cromozomului 11 în care se găsește.

Cauze

În anemia falciformă există o mutație genetică în lanțul beta-globinei. Beta-globina este înlocuită de hemoglobina S și asta duce la adoptarea acestei forme rigide a globulelor roșii. Anemia falciformă este o boală moștenită după un model recesiv autosomal. Asta înseamnă că dacă doi părinți au anemie falciformă, s-ar putea să nu prezinte simptome ale bolii, dar cu fiecare sarcină, copilul lor are o șansă de 25% de a avea anemie falciformă.

Celulele roșii din sânge - care sunt în mod normal rotunde, ca baloanele - își schimbă forma și devin rigide. O problema cu celulele roșii care iau forma unei secere, este că sunt foarte lipicioase, astfel încât celulele pot deteriora peretii vaselor sanguine.

Aspect

  • Anemia falciformă este comună în întreaga lume, dar există populații care sunt mai afectate, precum cele originare din Africa, India, zona Mediteranei, Orientul Mijlociu și America de Sud. Și în SUA, unul din 365 de afro-americani sunt afectați, iar una din peste 16.000 de nașteri hispano-americane sunt afectate.

  • Există diferite forme ale anemiei falciforme, dintre care cele mai frecvente sunt: boala hemoglobinei SS, a hemoglobinei SC și beta talasemia. Boala hemoglobinei SS este adesea cea mai severă formă a bolii, dar toate aceste forme pot prezenta simptome precum anemie sau durere în întregul corp, precum și o serie de complicații care pot pune viața în pericol.

VIDEO

&

IMAGINI

min. 2:24-3:26

Anemia falciformă face parte dintr-un grup de tulburări cunoscute sub denumirea de boală falciformă. Anemia falciformă este o tulburare moștenită a globulelor roșii în care nu există suficiente celule roșii sănătoase din sânge pentru a transporta oxigenul în tot corpul.

În mod normal, globulele roșii flexibile și rotunde se mișcă ușor prin vasele de sânge. În anemia falciformă, globulele roșii din sânge au formă de seceră sau lună semilună. Aceste celule rigide și lipicioase se pot bloca în vasele de sânge mici, care pot încetini sau bloca fluxul sanguin și oxigenul către părți ale corpului.

Ce este anemia falciforma?

Anemia falciformă, siclemia sau drepanocitoza, este o maladie ereditară autozomal recesivă, caracterizată printr-o formă anormală a hematiilor, acestea având o formă de seceră (sickle), în loc de formă de disc biconcav. Această formă scade flexibilitatea hematiilor, rezultând astfel un risc crescut de complicații.

Definitie

Diferenta

0:21-2:23

Videoclip

Tudjon meg többet arról, hogyan készíthet dinamikus és magával ragadó prezentációkat a Prezi segítségével