Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Primele opere ale literaturii japoneze au fost puternic influențate de contactul cultural cu China și literatura chineză, adesea scrise în chineză clasică. Literatura indiană a avut o influență și prin separarea budismului în Japonia. În cele din urmă, literatura japoneză s-a dezvoltat într-un stil individual, deși influența literaturii chineze a rămas până la sfârșitul perioadei Edo (1603-1868).
Literatura japoneză remarcă contribuţia geniului poetic japonez prin cultivarea unor specii poetice de largă rezonanţă universală: cele numite tanka şi haiku – creaţii de formă fixă, de dimensiuni miniaturale, un fel de echivalent liric al stampei.
Tanka este un stil de poezie japonez cu formă fixă, anume cinci versuri cu numărul de silabe de 5-7-5 / 7-7. Este foarte populară în literatura locală şi în străinătate. Prima culegere de tanka ţine de secolul al VIII-lea, fiind "Cartea celor zece mii de foi", alcătuită de Otomo Yakamoti (718–785).
Haiku este un gen de poezie japonez cu formă fixă, alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 „versuri” formate din 5, 7, 5 silabe. Un maestru recunoscut al poeziei numite haiku a fost cel mai mare poet japonez Matsuo Bashoo (1644–1694).
După introducerea alfabetului kanji din continentul asiatic, scrisul a devenit posibil pentru că nu a existat nici un sistem nativ de scriere. Din acest motiv s-a pornit de la limba chineză clasică, mai târziu caracterele ei au fost adaptate pentru scrierea japoneză şi s-a format man'yōgana (hiragana/katakana), prima formă de kana, adică de scriere silabică.