Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Chișinău în Epoca Modernă

Târgul moldovenesc

Prima mențiune a Chișinăului, care inițial prezenta un târg, datează din anul 1436, iar mențiunile ulterioare descriu un târg rural prevăzut cu o hală de piatră, grupat în jurul parohiilor Nașterea Fecioarei (Măzărache) și Sfinții împărați Constantin și Elena (Râșcani). În timpul domniei lui Alexandru cel Bun, documentele atestă existența unui sat pe malul drept al Bâcului care avea hotar comun cu mosia Chișinăului. În alte documente de mai târziu găsim și denumirea acestui sat : Visterniceni.

În 1772 unul din reprezentanții familiei Râșcanu și anume spătarul Constantin Râșcanu a devenit posesorul parții de sud-est a moșiei Visterniceni. Constantin Râșcanu este ctitorul Bisericii Sfinților Impărați Constantin si Elena pe pereții căreia în rând cu alte inscripții se poate citi: „ ... această Sfântă biserică a fost înălțată din temelii pe mijloacele robului lui Dumnezeu Constantin Râșcanu mare spătar, in anul 1777".

Până în 1812 târgul moldovenesc se ridica pe malul Bâcului, în jurul Pieței Vechi, numărând 7 parohii și aproximativ 5.000 de locuitori.

Târgul moldovenesc

Orașul țarist

După războaiele ruso-turce, regiunea dintre Prut, Dunăre și Nistru, a devenit provincia rusă și a început să fie numită Basarabia – în anul 1812. În 1818 Chișinău oficial primește statut de oraș, primul conducător devine Angel Nour. Datorită acestui statut, Chișinău a devenit centrul Basarabiei.

Oraș țarist

Există unele dovezi că acest lucru s-a datorat faptului de luare de mită, care a fost dat de negustorii armeni administrației ruse. Astfel, Chișinău întrece Benderul, deși A.N.Bahmetev - primul guvernator al regiunii era împotrivă. Mult bine pentru aceasta a făcut-o Metropolitul Bănulesku-Bodoni, cae a construit un nou centru a ieparhiei Basarabiei, pe atunci pământurile mănăstirei. Datorită acestui fapt, orașul a început dezvoltarea sa rapidă. Chiar, mai mult în oraș au stat sa se înghesue mulți comercianți, și sau implicat diferiți locuitoti, datorită acordării la timp a beneficiilor.

Dezvoltarea infrastructurii

Inginerul Mihael Ozmidov în anul 1813 alcătuește prima harta a Chișinăului, care s-a păstrat până în zilele noastre. În ea se spune că la acel moment, în secolul al XIX-lea Chișinăul se arăta oamenilor, cu case de lut murdare, și erau înfrumusețate cu acoperișuri de stuf, și nici măcar nu avea limite clare de străzi sau cartiere. Paralel noi putem găsi documente justificative la astfel de constucții - strada de azi Mitropolitul Gavriel Bănulescu-Bodoni în acel timp Seminarscaia, nume de stradă Kiev a trecut la numele 31 August în anul 1989, în prezent str. Pușkin în trecut a fost Gubernscaia. Cea mai importantă stradă în acea perioadă era str. Moscova - era un drum din apropierea orașului, unde era situat un lagăr militar din Rusiia în anul 1789.Iar Rîul Bîc nu a fost atât de uscat - curgea și aducea beneficii oamenilor

Dezvoltarea infrastructurii

Orașul de sus

Orașul de sus

În anul 1818 după planul Ozmidov către partea de vest a orașului vechi a inceput construcția unui oraș planificat. Aceast raion este numit orașul de sus. Au început să apară străzi mai frumoase, largi și drepte – Moscova-azi str.Stefan Cel Mare, Zolotaia - azi str. Alexandru cel Bun, Căușanscaia-Columna. În anul 1814 a început să construiască mitropolia - astăzi este Casa Parlamentului, semenarul duhovnicesc, case ale comercianților individuali și casele boierești pentru Donici, Catarji, Bartolomeu, diverși mari comercianti și oficiali. Orașul din ce în ce se reconstruea, se transformă treptat dintr-o așezare satească într-un oraș frumos. Cu acest scop, parcul orașului, azi parcul Ștefan cel Mare, este îngrădit cu un gard din nuele, în scopul de a preveni intrarea animalelor domestice (capre, vaci) în parc.Iar datorită proectului arhitectorului Bernardazi aproximativ în anii 1863-1867 a fost instalat gard din ciugun.

Construcții importante

Noi construcții

Treptat mai apar asemenea construcții ca Arcul de Triumf care este stabilit în 1840 în cinstea victoriei și este situat în fața Parcului Soborului, și reprezintă victoriia armatei ruse împotriva turcilor. Această idee fiind sponsorizată de guvernatorul- general Voronțov, dar a fost proiectat de arhitectul I. Zaușchevici. La 1862 începe pavarea străzilor iar minunata clădire a gării a fost distrusă în timpul războiului. Această clădire cu trei nivele întotdeauna s-a deosebit prin formă eleganta, termeni și rafinament de stil - mai târziu a fost restaurată. Principalele linii de cale ferată și instalațiile sale au fost construite în anul 1871. Mesajul pe liniia Tiraspol - Chișinău a început deja în luna august anul 1871. Mai apare și primul muzeu "Ponta Schifscovo", deschis în 1880 dar azi nu mai este pe harta orașului. La 4 octombrie anul 1881 este deschisă Școală profesională Alexsandreevscaia , la colțul străzilor Kiev și Izmail.

Administrația orașului

Primul consiliul local al orașului a fost din 5 membri, de naționalități diferite - ruși, moldoveni, bulgari, greci și evrei. In 1818 a fost ales primul primar - șeful administrației locale a orașului – Anghel Nour (fostul militar din Republica Moldova, cu gradul de căpitan). Pentru o rezolvare mai profesională a problemelor judiciare în anul 1819 s-a creat magistratul, este condus de primar și doi ratmani. Această administrație juridică a lucrat pînă în anul 1866, și primul conducător a fost Dima Stavrov.

Administrația orașului

Economia

În cadrul dezvoltării economice din secolul XIX, Basarabia este menită să producă îndeosebi cereale, exportate pe calea ferată (terminată în 1871) spre portul Odesa. Industria, care îşi are începuturi mai înainte în câteva tăbăcării şi velniţi, tinde spre o dezvoltare mai mare, şi pe la anul 1814 în Chişinău găsim: 22 de tăbăcării, 5 fabrici de saftian, 18 de lumânări, 4 de săpon şi 3 vopsitorii.

Economia

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi