Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

ROYAL ONTARIO MUSEUM

Daniel Libeskind tarafından

yapılan ''napkin sketch''.

14071025 ŞULE UZ

14071131 BÜŞRA NUR ÖZNER

MİMARI

DANIEL LIBESKIND

12 mayıs 1946 yılında doğan Daniel LIBESKIND Polonya kökenli bir Yahudi olup mimar, sanatçı ve sahne tasarımcısıdır.

1989 yılında Daniel LIBESKIND Stüdyosu'nu kurmuştur. Tasarımını yaptığı önemli projeler arasında Berlin Yahudi Müzesi ve 11 Eylül Saldırılarında New York’ta yıkılan Dünya Ticaret Merkezi yerine inşa edilecek olan Özgürlük Kulesi de vardır.

HAKKINDA

  • mimarın tarzı; postmodernizm, dekonstrüktüvizm
  • Libeskind ’in mimari felsefesinin temel taşını yapıların somut ve algılanabilen insan enerjisi ile ortaya çıkarıldığı ve inşa edildiği yerin kültürel bağlamında ele alınmaları gerektiği oluşturuyor.
  • Daniel Libeskind cesaretli geometrik yapıları ile şimdinin geçmişten bağımsız olarak süregelemeyeceği göstermiş ve yarattığı mimari içinde düşündürerek ve sorgulayarak ilerlemeye çalıştığı tarzıyla diğer mimarlar arasından ayrılmıştır. Kendi tarzını yaratmıştır.

MİMARIN TARZI

Yahudi müzesi,

mimari tarzı postmodern mimaridir. (Berlin, Almanya)

Savaş müzesi, Modern zamanlardaki savaşların insanlığa ve toplumlara etkisini incelemek ve sergilemek amacıyla kurulmuştur. (Imperial War Museum North, İngiltere)

YAPILARI

Kanada Soykırım Anıtı

Bundeswehr Askeri Tarih Müzesi, mimari tarzı dekonstrüktivizmdir. (Almanya)

ROYAL ONTARIO MÜZESİ

TASARIMI

  • Royal Ontorio Müzesi (ROM) kapılarını ziyaretçilerine 1914’te açmıştır. Bu tarihi bina Arkeoloji, Paleontoloji, Mineraloji, Zooloji ve Jeoloji müzelerini barındırmaktadır
  • Kanadalı yatırımcı Michael Lee-Chin tarafından 2002’de müzeye büyük bir bağış yapılmasıyla binaya bir ek yapılmasına karar verilmiştir. Uluslararası bir araştırma sonucu Daniel Libeskind ve Bregman + Hamann Architects’in ortak çalışmasına karar verilmiştir.
  • Orijinal binanın mimari tarzı olan Neo-Romanesk 1870lerde kadar Kuzey Amerika’da sıkça kullanılırdı.
  • Yapının ağır bir kütlesi vardır. Kemerli pencereler, dekoratif saçaklar ve kornişler bulunmaktadır.Sarı tuğla kaplama yapılmıştır.
  • Yapılan ek binanın cephesinde %25 cam %75 katlanmış alüminyum kullanılmıştır.

YAPI HAKKINDA

KÜNYE

  • Orijinal yapının temelleri güçlendirilmiştir. Yeni kazıklı temeller uygulanmıştır . Strüktür ,havalandırma tesisatı ana binanın tesisat odalarıyla uygun çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bodrum katı geçici sergilere ve gösterimlere ayrılmıştır. Olabildiğince kolonsuz geçilmesi gereklidir ve yeni strüktür orijinal strüktürün içinden geçerek kristallerin çarpıcı duruşunu sağlar.
  • Eklenecek yapının şekli ve karışıklığı dolayısıyla henüz en erken aşamalarda çelik konstrüksiyon kullanımına karar verilmiştir.
  • Kompozit çelik ve betonarme zeminler çelik iskeletle tamamlanır , yatay membranlar şeklinde hareket eder. Bu yapının formunun uygulanmasını sağlamıştır. Özellikle yapınn yerüstündeki kısmında sadece bir duvar dikeydir. Diğer bütün duvarlar yatay kuvvetlere karşı zeminle kompleks oluşturur.

Konum: Royal Ontario Müzesi, 100 Queen’s Park Toronto Ontario M5S 2C6 Kanada

Mimarı: Daniel Libeskind

Yapı Alanı: 18.600 m² (186,000 Sq.ft)

Yapım Tekniği: Çelik İskelet Sistem

Bina Maliyeti: 94 Milyon USD

Bütçe: 154 Milyon USD (sergi dahil)

Yapım Yılı: 2007

Ödüller: 2007 Award of Merit for Innovative Steel Design

Kristal 5 orjinal

binayı sarar.

STRÜKTÜR

MERKEZ

  • ana yapısal bileşenler

KRİSTAL 4

DOĞU KANADI

BATI KANADI

KRİSTAL 3

KRİSTAL 1

KRİSTAL TASARIMI

KRİSTAL 2

Libeskind müzeye ilk ziyaretinde kafasında bazı kristal görüntüler belirir ve bunu kalemle peçeteye eskiz olarak aktarır. Onun mimari düşüncesinde 6 adet çarpışan prizma vardır. Fakat bunlardan biri mali sebeplerden dolayı iptal edilir.

  • kristal geometrisi çalışmalarından örnek

PLAN,KESİT,GÖRÜNÜŞ

  • Libeskind’ın yapıları genel olarak değişik biçimleriyle bilinir. Yapıda yeni konstrüksiyonu orijinal binanın formuyla doğru bir şekilde birleştirme problemi bulunmaktaydı.
  • Özellikle ek binanın sismik tasarımı sebebiyle bu iki yapının ilişkisi çok önemlidir. Mevcut yapının strüktürüne yatay yüklerin taşınmasında artış olmaması gerekmekteydi. Bu da kolonların ve kirişlerin konumlandırılmasında çok daha dikkatli olunmasını gerektirmiştir

DEĞERLENDİRME VE KAYNAKÇA

DEĞERLENDİRME

  • Mimarın tarzından da anlaşılacağı üzere, yapıları çok cesaret gerektiren keskinlikler içermektedir. Mevcut kültür varlıklarıyla kurduğu ilişki tamamen farklı bir üslupla ve yeni malzemelerle sağlanmış.
  • Bu tasarımsal keskinlikler Royal Ontario Müzesi'nde olmasaydı, bunun yerine kübik tasarımlar tercih edilseydi, aynı heyecanı bulamayabilirdik. Aynı şekilde malzeme seçiminde de mevcut yapıyla aynı malzeme ya da benzer , aynı renk tonunda malzemeler seçilseydi kesinlikle şuan ki etki oluşturulamazdı.
  • Mevcut yapıya ek olarak yapılan bu yapı kendi başına çok keskin oluşuyla rahatsızlıklar oluşturabilecekken, eski yapıyla oluşturduğu inanılmaz tezatlıkla efektif bir manzara oluşturmuştur.

DEĞERLENDİRME

  • Tasarım sürecinde strüktürel anlamda mevcut kültür varlığına zarar verilmemesi açısından çok sık kontroller yapılmıştır. Yapım aşamasında sahada sürekli bilgisayar kullnaılmıştır. İnce hesaplamalar yapılmıştır. Bu anlamda mevcut durumun korunması amaç edinilmiş ve olumlu davranışlar sergilenmiştir.
  • Eklenti yapı tam olarak mevcut yapıya taşıtılmamıştır. Üstelik tasarım incelendiğinde sanki eklenti yapı mevcut yapıdan destek alıyormuş izlenimine kapılırız. Eklenti yapı, mevcut yapıyla kendi büyüklüğüne kıyasla çok küçük noktalarda birleşmiştir.
  • Bu birleşim noktalarında yeniyle eski çok daha efektif olarak okunmaktadır. insanlar üzerinde inanılmaz etkili olmuştur.

DEĞERLENDİRME

  • Mimarın diğer yapılarında da olduğu gibi, bu tasarımı da tasarımsal anlamda geçmişten hiçbir zaman bağımsız düşünülemez. Konsept çalışmaları sürekli olarak geçmişin izleriyle yoğrulmuştur ya da geçmişe hitap etmiştir. Royal Ontario Müzesi de bu anlamda eskiyle yeninin inanılmaz bütünlüğünün bir örneğidir.
  • https://www.arch2o.com/royal-ontario-museum-studio-daniel-libeskind/
  • https://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/royal-ontario-museum
  • https://www.academia.edu/people/search?utf8=%E2%9C%93&q=royal+ontorio+museum
  • https://architizer.com/projects/royal-ontario-museum/

  • https://tayloronhistory.com/2015/05/31/history-of-the-royal-ontario-museum-rom/
  • https://www.archdaily.com/search/all?q=royal+ontario+museum

KAYNAKÇA

CEPHE ÇALIŞMASI

TEPEBAŞI, BEYOĞLU

CEPHE ÇALIŞMASI

TEPEBAŞI, BEYOĞLU

Çalışılan yapı Tepebaşı, Beyoğlu'nda bulunmaktadır. Yapı sırasında ardarda tarihi binalar bulunmaktadır. Seçtiğimiz yapı tarihi yapılar arasında farklılık göstermektedir.

ÇALIŞILAN BİNA VE KONUMU

mevcut durum

eskizi

kütle 1

kütle 2

kütlelerin kesiştirilmesi orta aksta, mekansal bir oluşum sağlama

oluşturulmak istenen cephe önerisi eskizi

Kesişimle çevredeki dokuya atıfta bulunmak amacıyla cumba oluşturulmuştur.

Mevcut çevre dokusunda kullanılan malzemeler yerine yeni malzeme kullanımıyla yapının farkedilebiliriğini artırmak hedeflenmiştir.

Parçacıklı, irili

ufaklı pencerelerle de mevcut düzeni bozmak hedeflenmiştir.

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi