Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
HOW
A realizat : Veisa Vlada
Profesor : Petco Rodica
Medicina si realizarile sale continua sa uimeasca si sa bucure omenirea. Sunt salvate miliarde de vieti, sunt sustinute si ajutate sa supravietuiasca milioane de oameni in lupta cu boala. Aportul zilnic al medicinei uneori este putin vizibil si apreciat de populatie, insa impactul sau pozitiv asupra sanatatii nu poate fi ignorat.
1. Fertilizarea in vitro (FIV)
2. Transplatul de organe
3. Clonarea de tesuturi
Fertilizarea in vitro inseamna crearea omului in afara corpului uman. Aceasta metoda da posibilitatea de a concepe , devenind unica sansa de a avea copil ,in cazuri specifice ale infertilitatii.
Transplantarea de organ inseamna inlocuirea totala sau partiala a unui organ sau tesut bolnav cu un organ sau tesut sanatos , provenind de la un donator.
Clonarea este procesul de creare a unei copii identice. Clonarea se refera la procesul folosit pentru crearea de copii ale fragmentelor de ADN , a celulelor sau organismelor.
În cadrul programului internaţional de cercetare, „Blue Brain Project”, se va încerca realizarea, până la finalul anului 2018, a unui creier artificial care să imite, pe cât posibil, toate funcţiile creierului uman. Realizat din silicon, din aur şi din cupru creierul artificial nu va fi o clonă vie din punct de vedere biologic a creierului uman, ci va fi o replică electronică, adică un calculator.
Ochiul bionic primeşte informaţiile vizuale de la o cameră video miniaturală amplasată pe ochelarii purtaţi de pacient. Imaginile sunt convertite în impulsuri electrice şi transmise wireless la o reţea de electrozi miniaturali ataşaţi de retină. Chirurgii din oraşul britanic Manchester au realizat primul implant din lume al unui ochi bionic pe un pacient diagnosticat cu degenerescenţă maculară legată de vârstă .
Pacientul foloseşte în prezent un implant retinian care transformă în imagini înregistrările video realizate de o cameră video miniaturală ataşată de ochelarii săi.
Regenerare
Organele bolnave sau ranite ale corpului uman vor putea fi in curand reparate complet sau pur si simplu inlocuite cu altele , noi , " crescute " in acest scop. Ultimile experimente cu celule stem ii incurajeaza pe cercetatori sa declare ca asemenea tratamente vor putea fi disponibile , in conditiile in care primul ficat artificial a fost crescut in laborator inca din 2006 , iar medicii au descoperit ca inclusiv inima isi poate reface o parte din tesuturile musculare avariate.
"Nu de medicina trebuie sa ne temem , ci de nebunia oamenilor. Puterea noastra de a modifica natura utilizand legile sale , creste in fiecare zi pe masura experientei celor care ne-au precedat. A utiliza aceasta putere cu intelepciune - iata ce trebuie sa invete fiecare generatie la randul sau. E adevarat , noi suntem astazi mai puternici ca altadata , dar mai putin chibzuiti : tehnologia e cumulativa , intelepciunea nu. "
Concluzie