Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Tehtävänä muodostaa peruskäsitys toimitilapalveluiden toiminnasta, sekä sisällöstä.
Kohde kiinteistö ja
kiinteistötoimialan sanasto
Kiinteistöosakeyhtiä Ulkoniitynkuja 6 on Vantaalla sijaitseva toimisto/teollisuuskiinteistö, jonka omistaa Yhtymä R-10 Oy. Yhtymä R-10 Oy on suomalinen kiinteistösijoitusyhtiö, joka toimii yhteistyössä kiinteistöhallintaan erikoistuneen Kupari Solution Oy:n kanssa.
Kupari Solution manageroi kiinteistöä, vastaten kiinteistön ja toimitilojen vuokrasopimuksiata, rahaliikenteestä ja laskutuksesta, hallinnoimalla koko kiinteistön vuokrasopimuskantaa.
Kiinteistöhoito- ja teknisetpalvelut ulkoitettu kiinteistöhuolto Madclub Oy:lle, joka vastaa kiinteistön ja ulkoalueiden kunnon ylläpidosta sekä huoltotöistä.
Kiinteistössä ei tuoteta vuokralaisille tilapalveluja, vaan he vastaavat itse omien tilojen vartioinnin, siivouksen ja esimerkiksi vastaanottopalveluiden järjestämisestä.
Kiinteistö on vuonna 1987 rakennettu 3 kerroksinen betonirakenteinen rakennus, joka alunperin rakennettiin Automaa Oy:n myymälä ja huoltotilaksi. Kiinteistössä on 3517 m2 kerrospinta-alaa, joista parkkihalli käsittää noin 1600 m2.
Kiinteistönpidosta ja kiinteistöpalveluiden tuotamisesta vastaa Kupari Solutions Oy.
Kiinteistö on vuonna 1987 rakennettu 3 kerroksinen betonirakenteinen rakennus, joka alunperin rakennettiin Automaa Oy:n myymälä ja huoltotilaksi. Kiinteistössä on 3517 m2 kerrospinta-alaa, joista parkkihalli käsittää noin 1600 m2.
Kiinteistönpidosta ja kiinteistöpalveluiden tuotamisesta vastaa Kupari Solutions Oy.
Kiinteistö; kiinteistörekisteriin merkitty maan tai vesialueen omistuksen yksikkö siihen kuuluvine rakennuksineen, etuuksineen ja rasitteineen
Käytetään yleiskielessä yleisesti rakennuksesta.
Kiinteistöliiketoiminta; kiinteistön omistamiseen, hyödyntämiseen tai asiakaspalvelujen tuottamiseen liittyvät toiminnot, joilla on liiketaloudelliset tavoitteet.
Kiinteistönpito; kiinteistönpito voi sisältää samat toiminnot kuin kiinteistöliiketoiminta, mutta kiinteistönpitoa ei välttämättä harjoiteta liiketaloudellisin periaattein, esimerkiksi asunto-osakeyhtiöt.
Kiinteistökehitys; toiminta, jonka tarkoituksena on investoinneilla lisätä yksittäisen kiinteistön arvoa.
Toimitila; kiinteistöön sisältyvä rakennettu tila, jota käytetään aineettomien tai aineellisten hyödykkeiden tuotantoon.
Toimitilajohtaminen; kiinteistöjohtaminen, jonka tarkoituksena on vastata tilojen hankkimisesta ja kehittämisestä sekä kiinteistö- ja käyttäjäpalveluista.
Toimitilapalvelut; toimitila- ja käyttäjäpalvelut, jotka kohdistuvat tilojen ominaisuuksiin ja tukevat käyttäjän toimintaa, kuten siivous, vartiointi ja viherpalvelut.
Kiinteistöpalvelut; kiinteistön hoitoon ja ylläpitoon sekä toimitiloihin ja käyttäjiin kohdistuvat palvelut
Kiinteistönhoitopalvelut; Kiinteistön hoito- ja ylläpitopalveluita ovat energiahallintapalvelut, tekniset palvelut, kiinteistöhuolto, jätehuolto, siivouspalvelut ja ulkoalueiden hoito, joiden tarkoituksena on ylläpitää kiinteistön arvoa.
Teknisetpalvelut; kiinteistön hoito- ja ylläpitopalvelu, jossa haluttuja oloja tai haluttua toimintaa pidetään yllä teknisten järjestelmien tarkastuksen, ohjaustoiminnan, kunnostusten ja korjausten avulla.
Jätehuolto; palvelun tarkoituksena on organisoida kiinteistössä syntyvän jätteen keräys, merkitseminen, lajittelu, säilyttäminen ja kuljetus sekä toimintaan liittyvä raportointi.
Tehtävänä olleen kirjan referaatti löytyy word dokumentista.
Kiinteistöjohtamisessa keskitytään kiinteistön hoitamiseen, kustannustehokkuuteen sekä kiinteistön arvon ylläpitämiseen tai kasvattamiseen.
Kiinteistöjohtaminen on muuttunut toimialan kehittyessä perinteisestä kiinteistön kunnossa-pidon ja ylläpidon osaamisesta, monialaiseksi toimialaksi joka kehittyy jatkuvasti. Uusi kiin-teistöteknologia ja asiakkaiden muuttuvat tarpeet luovat jatkuvasti painetta kehittää toimintaa
Toimitilajohtaminen on prosessi, jossa organisaatio tuottaa ja ylläpitää tukipalveluja laatuympäristössä strategisten tarpeiden täyttämistä varten. Toimitilajohtaminen tarkastelee tiloja käyttäjän ja palvelujen näkökulmasta. Toimitilajohtaminen koostuu käytettävyyden ja käyttäytymisen hallinnasta, tilatoimintojen johtamisesta, tilasuunnittelusta ja tilapalveluiden johtamisesta
Rakennuksen elinkaari lähtee sen suunnittelusta, päättyen rakennuksen purkamiseen. Käyttäjän näkökulmasta elinkaari käsittää taas sen ajanjakson, jonka ajan rakennus on käyttäjän käytössä.
hallintojohtaja Risto Hämäläinen
Kiinteistöpalvelut, kiinteistöjohtaja Jorma Jussilainen
Palvelukeskus, hallintopäällikkö Maija Heinonen
Talous- ja tietohallintopalvelut, talouspäällikkö Harri Hakulinen
Viestintäpalvelut, viestintäpäällikkö Urpu Sarlin
Yhteisen seurakuntatyön palvelut, yhteisen seurakuntatyön päällikkö Eero Jokela
Strategian tarkoituksena on luoda paikallisseurakuntien ja seurakuntayhtymän
eri toiminnoille edellytykset toimia tiloissa ja työkohteissa, jotka ovat toiminnan luonteeseen soveltuvia, yhteiskunnan ja seurakuntien kehityksen mukaan sijoitettuja, ajallisesti tarkoituksenmukaisesti kohdistettuja ja tasapainossa käytettävissä olevien resurssien kanssa.
Seurakunnan toimitilojen korjaukset ja huollot kuuluvat kiinteistöpalveluun, lisäksi kiinteistöpalvelu vastaa hautaumaiden hoidosta sekä uudisrakentamisesta.
Toimitila- ja käyttäjä palveluista vastaa Toimistopalvelut yksikkö. Toimistopalvelut vastaa kiinteistöpalveluiden sihteeritehtävistä, laskuista ja kustannusseurannasta, arkistosta ja kiinteistötiedon hallinnasta.
Kiinteitöstönhoitopalveluiden vastuualueena on seurakunnan omistamien tilojen, kirkkojen, leirikeskusten sekä hautausmaiden kunnossapito, mukaan lukien ulkoalueiden istutukset ja kunnossapito.
Entresseen liikuntarajoitteiset pääsevät parhaiten autotallin kautta. Isoin este ulko ovien käytölle on, että automaattiovet on kytketty käsikäytölle. Käsikäytöllä moottori tekee ovista raskaat avattavat, esimerkiksi pyörötuolilla liikuvan on lähes mahdoton avata niitä.
Katutasolta liikekerrokseen pääsee hissillä tai käyttämällä suoraa liukutasoa. Kirjastoon tai toimistokerrokseen pääsee ainoastaan hissillä.
Eri liikkeiden ja palveluiden löytäminen on haastavaa, koska opasteet ovat puutteelliset.
Pääosa liikkeistä sijoittuu yhteen kerrokseen, mutta kirjasto ja kaupunginarkisto ovat sijoitettu kolmanteen kerrokseen. Kauppakeskuksessa ei ole selkeää opastusta esimerkiksi kirjastoon.
Sisään käynneillä ei ollut nähtävillä karttaa liiketilojen sijoittumisesta.
Liikkuminen kauppakeskustasolla on helppoa, mutta liikeiden löytäminen haastavaa. Koska kyseessä suhteellisen pieni kauppakeskus, ei Entressessä ole neuvontaa. Varsinkin vanhuksille eri palveluiden löytäminen tuottaa hankaluuksia.
Erityisesti hätäpoistuminen liikuntarajoitteisille on haastavaa, koska heidän liikkuminen tapahtuu pääasiassa hisseillä. Poistuminen liukutasoa alamäkeen on haastavaa ja vaatii muiden käyttäjien avustusta.
Kuvissa huomioitu kolme merkittävintä haittaa varsinkin vanhuksille ja liikuntarajoitteisille, jotka asioivat kauppakeskuksessa.
Opasteet ovat puutteelisia, opaskartta on vanhentunut. Liikkeet löytyy kylttien perusteella, käytävää kulkiessa.
Automaatti ovista on moottorit kyketty pois päältä, tämän vuoksi lapsille, vanhuksille ja liikuntarajoitteisille erittäin raskaat käyttää.
Ulkohissillä pääsee toiseen kerrokseen, josta pääsy kauppakeskukseen vaatii vaatemyymälän läpi kulkemisen.
Kyseessä turvallisuusalan yrityksen toimisto, jossa sijaitsevat toimihenkilöiden työpisteet. Lisäksi tiloissa sijaitsee tilannekeskus, joka vastaa työvuoron aikana koko operatiivisen toiminnan johtamisesta.
Yksi työhuoneista on myyntiryhmön käytössä (Työhuone 1), osa työhuoneista sijaitseen 2 kerroksessa, niin kutsutussa maisema konttorissa.
Kiinteistön omistaja ei ole antanut lupaa tehdä tiloihin erillistä ilmastointi/jäähdytysjärjestelmää.
Kiinteistön omistaja ei ole suostunut ehdotuksiin tilajaon muuttamisesta vuokralaisen kuluun.
Tilan vuorasta tehty pitkä vuokrasopimus rajoittaa tällä hetkellä uusien tilojen kartoittamisen toimintaan sopivammasta kiinteistöstä.
Pintamateriaali ja likatyyppi vaikuttavat siivousmenetelmän valintaan
Pintamateriaali vaikuttaa ennen kaikkea siihen, kuinka paljn vettä voidaan käyttää. Samoin se vaikuttaa merkittävästi puhdistusaineiden valintaan, joiden tulee olla kyseiselle pintamateriaalille soveltuvia.
Materiaali ja suojausmenetelmät vaikuttavat puhdistettavuuteen ja siivouksen käytettyyn työaikaan. Mitä helpommin lika ja tahrat irtoavat materiaalista, vähemmän työaikaa joudutaan käyttämään lian irroitukseen.
Tarttunut lika tai tahra vaatii usein mekaanista hankausta tai voimakkaita kemikaaleja irroittamiseen, tällä on kuluttava vaikutus pintamateriaaleihin.
Erikoissiivous; Tilojen tai kohteiden siivous, joka vaatii erityistäosaamista ja kemikaalien käyttöä. Tälläisia voivat olla esimerkiksi biologisten eritteiden siivous, räjähdysherkkien tilojen tai korkeantason hygieniatilojen siivous.
Ylläpitosiivous ja hoito; Tarkoituksena on säilyttää tilassa sovittu puhtaustaso ja varmistaa tilojen toimivuus siivouskertojen välillä. Toistumistiheys määräytyy tilan käyttötarkoituksen ja halutun puhtaustason mukaan. Ylläpitosiivous voi siältää myös väli- ja tarkastusiivouksia, jotka ovat siivouskertojen välillä tapahtuvia tilojen toimivuuden ja sovitun puhtaustason varmistamiseksi tehtäviä siivoustehtäviä tarvittavin siivousmenetelmin.
Perussiivous; Perussiivouksessa palautetaan tilaan sovittu
puhtaus, suoritetaan sovituin määräajoin. Perussiivouksessa voidaan käyttää erilaisia siivousmenetelmiä, usien siivouksessa käytetään apuna paljon siivouskoneita.
Siivouksen mitoittamisessa on neljä määrittävää tekijää
1. Siivottava pinta-ala
2. Siivottavan alueen pintamateriaalit
3. Siivottavan alueen kalustuksen määrä
4. Vaadittu puhtaustaso
Mitoitustyön lähtökohtana toimii tilojen pohjapiirustus ja paikan päällä tehty tilojen käyttöasteen kartoitus. Niiden perusteella määritellään työmäärämitoituksen yksityiskohdat eli minkälainen siivous, miten usein ja millä välineillä kussakin tilassa on tarpeen. Mitoittamalla pyritään palvleun kustannustehokkuteen sekä saavuttamaan säästöjä puhdistuaineiden kulutuksessa.
Siivousaikojen laskeminen perustuu kertolaskuun:
Siivoustyöajan laskenta perustuu menetelmä- ja aikastandardeihin. Ne kertovat kuinka paljon aikaa tietty työmenetelmä tietyllä välineellä tehtynä tarvitsee aikaa erilaisissa likaisuus- ja kalustusasteissa.
Siivoustyön mitoitusohjelmien työaikalaskenta pohjautuu menetelmä- ja aikastandardeihin.
https://puhtausala.fi/ty%C3%B6ntutkimukset-0
(Lähde: SSTL - Puhtausala Ry)
1. Mitoitukseta tiedottaminen
2. Laatutason määritteleminen
3. Tiedon keruu
4. Siivoustyömäärän laskenta
5. Tulosten esittely
6. Suunnitelman käynnistäminen
7. Työaika seuranta
8. Tarvittaessa uudelleen mitoittaminen
Kalustusaste ilmoitetaan yleensä neljällä kalustusasteella.
Viereisestä graafista näkyy kalustusasteet ja niiden vaikutus käytettyy siivousaikaan (sininen palkki).
Mitä enemmän tilassa on kalustusta, sitä enemmän työaikaa kuluu.
Siivoustyössä on huomioitava työturvallisuus kokonaisvaltaisesti.
Peruskäsiteet kiinteistöturvallisuuden osa-alueen turvallisuuden osalta.
Työtehtäviini kuuluu pelastussuunnitelmien laatiminen ja auditointi asiakaskohteissa, tämän tehtävän suorittamiseksi tarkastin kahden uusimman työnalle tulleen kohteen pelastussuunnitelmat.
Suunnitelmat olivat pääsääntöisesti kunnossa, mutta niissä löytyi yleisimmän puutteet.
Kiinteistön kohdalla useampi laki voi velvoittaa kiinteistön turvallisuuden osalta.
Pelastuslaki velvoittaa kiinteistöjä laatimaan pelastussuunnitelman, sekä ryhtymään toimenpiteisiin palo- ja pelastusturvallisuuden parantamiseksi.
Rakennusmääräyskokoelman E-osa määrittelee kiinteistön paloturvallisuuteen liittyviä rakennusteknisiä määräyksiä.
Laki vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta asettaa määräyksiä vaarallisten kemikaalien varastoinnille, sekä varaston rakenteelle.
Pelastuslaki asettaa vaatimuksen rakennuksen paloturvallisuudesta huolehtimisesta omistajalle tai tilanhaltijalle.
Rakennuksen omistajan ja haltijan sekä toiminnanharjoittajan on osaltaan huolehdittava siitä, että uloskäytävät ja kulkureitit niille pidetään kulkukelpoisina ja esteettöminä ja muutenkin sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti ja tehokkaasti.
Rakennuksen omistajan, haltijan ja toiminnanharjoittajan on yleisten tilojen ja koko rakennusta palvelevien järjestelyjen osalta sekä huoneiston haltijan hallinnassaan olevien tilojen osalta huolehdittava ilmastointi hormit, tulisijat, savu- ja rasvahormit nuohotaan säännösten mukaisesti, sekä vastaa niiden kunnossapidota.
Toiminnanharjoittajan on ryhdyttävä kaikkiin tarpeellisiin toimiin onnettomuuksien ehkäisemiseksi ja niistä ihmisten terveydelle ja ympäristölle sekä omaisuudelle aiheutuvien seurausten rajoittamiseksi.
Onnettomuuksien ennalta ehkäisemistä koskevien toimenpiteiden tulee kattaa koko tuotantolaitoksen toiminta. Niiden tulee olla suunnitelmallisia ja järjestelmällisiä ja perustua toiminnasta aiheutuvien vaarojen tunnistamiseen sekä vaarojen rajoittamista koskevien päämäärien ja toimintatapojen määrittämiseen. Toiminnanharjoittajan tulee seurata ja arvioida toimenpiteiden toteutumista ja niiden vaikutusta sekä ryhtyä tarvittaessa korjaaviin toimenpiteisiin
Rakennukset tai niiden palo-osastot ryhmitellään niiden pääkäyttötavan perusteella. Ryhmittelyn lähtökohtana on, miten hyvin käyttäjät tuntevat tilat ja miten he kykenevät pelastautumaan itse tai toisten avustamina palotilanteessa.
Rakennus on suunniteltava, rakennettava ja varustettava niin, että palon syttymisen vaara on mahdollisimman pieni. Tällöin on otettava huomioon myös ulkoisen syttymisen vaara.
Tekniset asennukset on tehtävä siten, että palon syttymisen sekä palon ja savun leviämisen vaara rakennuksessa ei olennaisesti niiden johdosta kasva.
Tulisija, savuhormi ja lämmityslaite on sijoitettava ja rakennettava tai asennettava niin, ettei niiden käytöstä aiheudu palo- tai räjähdysvaaraa.
Riski on mahdollisuus, että haitallinen tapahtuma toteutuu. Riskillä on kolme vakavuuteen vaikuttavaa tekijää, todennäköisyys, vaikuttavuus sekä tapahtumatiheys.
Vaara on tekijä, josta vaaratilanne voi aiheutua. Vaara on olemassa, mikäli jollakin kohteella, toiminnalla tai aineella, on luontainen ominaisuus aiheuttaa haittavaikutus. Tällainen voi olla esimerkiksi jäinen piha tai märkä kivilattia.
Turvallisuus on kaksijakoinen käsite, joka jakautuu turvallisuustoimintaan (Security) ja työturvallisuuteen (Safety). Turvallisuudella tarkoitetaan yleisesti niitä toimenpiteitä, joiden avulla pyritään estämään vaaran/riskin toteutuminen, vähentää sen vaikutuksia sekä parantaa toiminnan ennakoitavuutta.
Riskienhallinta on organisaation johdon ja muun henkilökunnan toteuttama organisaation johtamiseen ja toimintaan sisältyvä prosessi, jota sovelletaan strategian valinnasta lähtien kaikessa organisaation toiminnassa (yksiköt, prosessit, asiakassuhteet jne.). Riskienhallinnan tavoitteena on tunnistaa ja hallita organisaatioon vaikuttavia potentiaalisia tapahtumia ja pitää riskit sellaisissa rajoissa, ettei organisaation toiminta ole uhattuna, ja jotta voidaan vähentää epävarmuutta organisaation tavoitteiden toteutumisesta. (PK-RH-riskienhallinta)
Riskienhallinta prosessissa pyritään tunnistamaan riskit, sekä arvioimaan niiden vaikutus toiminnalle. Tunnistetut riskit arvioidaan vaikutuksen ja todennäköisyyden perusteella.
Toimenpiteet riskien hallitsemiseksi ovat välttäminen, pienentäminen, siirtäminen ja hyväksyminen.
(PK-RH-riskienhallinta)
Itsearviointi
Suoriuduin mielestäni tehtävästä hyvin, vaikka tein sitä saman aikaisesti opinnäytetyön rinnalla. Tehtävään liittyvistä materiaaleista löytyi paljon uutta opittavaa, kiinnostuksen johdosta luin paljon enemmän kuin tehtävän johdota piti.
Erityisesti kiinnosti kiinteistö- ja tilahallinta, joihin syvennyin pitkäksi aikaa.
Oma arvio suorituksesta on arvosana 3.
Tehtävä opetti paljon uutta asiaa, jotka ovat sivunneet turvallisuualaa. Kiinteistö- ja tilahallintaan tutustuin syvällisemmin, koska se edes auttaa keskustelua asiakkaiden kanssa.
Siivousalan tehtävä oli mielenkiintoinen, samalla tuli luettua koko Siivoustyön käsikirja. Tähän alaan en ole juurikaan tutustunut, mutta nyt pystyin syventämään tietoa paljon.
Tehtävää suorittaessani päätin, että laadin sen siten, että voin käyttää sitä muistiinpanona tai oppaana itselleni.
Tehtävää suorittaessani ja opintoaineistoon tutustuessani huomasin, että kiinteistöalan asiakkaiden kanssa keskusteleminen helpottui. Tämä johtuu sekä tiedon lisääntymisestä, että yhteisen terminologian käyttämisestä.
Erityisesti huomasin, että yhteisen terminologian vuoksi väärinkäsitysten määrä on laskenut paljon. Samalla on oppinut ymmärtämään, miksi esimerkiksi kiinteistöpäälliköt ajattelevat tietyllä tavalla.
Mielestäni opintojakso oli hyödyllinen ammatillisesti ja opin käyttämään Preziä.