Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Els jeroglífics van ser un sistema d'escriptura inventat i utilitzat pels antics egipcis per a comunicar-se per escrit. Des dels inicis, els jeroglífics egipcis van ser un sistema d'escriptura en el qual es barrejaven imatges amb consonants.
Els jeroglífics es gravaven en pedra i fusta, o bé, amb tinta sobre papirs i óstraques (fragments de ceràmica).
Els jeroglífics egipcis van ser desxifrats pel filòleg Francès Jean-François Champollion gràcies a la troballa de la Pedra de Rosetta.
És una disciplina científica que es dedica a l'estudi de les diverses societats humanes que han viscut al llarg dels segles gràcies a la recuperació i anàlisi de la cultura material que van produir i que ens han arribat als nostres dies. Per exemple: construccions, ceràmiques, monedes, armes, ...
Comparteix aquest mateix objectiu científic amb la Història quan estudia aquelles societats que coneixien l'escriptura. En canvi només l'arqueologia pot estudiar aquelles societats que no van deixar-nos res escrit perquè no coneixien aquesta pràctica, és a dir aquelles societats que van viure en l'etapa prehistòrica.
Giovanni Battista Belzoni (Pàdua, 1778-1823) va ser un egiptòleg del segle XIX. De caràcter aventurer, és un curiós personatge dels inicis de la egiptologia.
Molt discutit i criticat pels seus mètodes rudimentaris i fins i tot brutals, va ser el responsable d'aconseguir per al Museu Britànic algunes de les peces egípcies més destacades i d'alguns descobriments de renom, com la tomba del faraó Seti I.
Aquesta pedra té una alçada de 118 cm, una amplada de 77 cm, un gruix de 30 cm i un pes de 762 kg.
És important perqué té el mateix text gravat en dos idiomes (egipci i grec) però en tres escriptures diferents (Jeroglífica, demòtica i grega).
Com que el grec sí que es coneixia, va ser la clau per a desxifrar els jeroglífics 2.000 anys després.
Champollion
Jean-François Champollion, (1790 - 1832), va ser un egiptòleg francès.
A partir del 1821 inicià els seus treballs per a desxifrar els caràcters dels jeroglífics de la pedra de Rosetta, que està escrita en grec, demòtic i jeroglífics egipcis.
Aquest estudi de la pedra de Rosetta li va permetre de desxifrar els primers rotllos reials del mateix Ptolemeu V escrits sobre ella i, posteriorment, els de Cleòpatra trobats a la base d'un obelisc i sobre un papir bilingüe (grec i jeroglífic); a partir d'aquesta troballa va establir una pauta per a la interpretació jeroglífica.
Thomas Young (1773 - 1829), Anglaterra.
Dominava 11 idiomes, era egiptòleg però també va dominar altres ciències com l'astronomia o la física.
Per la banda de ser egiptòleg, va publicar diversos estudis sobre els jeroglífics, sobre el demòtic i sobre la pedra de Rosetta.
Va mantenir una carrera intel·lectual contra Champollion per veure qui seria el primer en desxifrar els jeroglífics. Tot i el seu talent, no va ser capaç de fer-ho abans que Champollion.
.
Howard Carter va néixer a Londres (1874 - 1939).
Howard va ser qui va descobrir la tomba de Tutankamon a la Vall dels Reis l'any 1922 d.c. Aquesta troballa va ser molt impactant al seu moment perquè es van trobar grans tresors parets decorades amb jeroglífics i la mòmia d'en Tutankamon.
És famós el moment del descobriment. Va ser el primer en entrar a la tomba i veure els tresors. Des de fora li van preguntar: "Howard, qué veus?" i va contestar: "Coses meravelloses". Els de fora no es podien imaginar encara el tresor que estava veient en Howard ni la seva importància.
Com anaven vestits?
La vestimenta utilitzada pels egipcis deu el seu disseny a les altes temperatures del Sàhara que havia d'enfrontar aquesta civilització.
Cada classe social vestia diferent. Els esclaus per exemple portaven una roba molt senzilla però els nobles i els Faraons portaven roba més luxosa.