Loading…
Transcript

HOW

WHY

WHEn

Teoria inteligentelor multiple

De Howard Gardner

Cine e HOWARD GARDNER?

WHAT

Cel care a schimbat perspectiva oamenilor despre inteligenta

De ce?

Pe Howard Gardner, autorul acestei teorii l-a intrigat faptul ca unii copii, considerati inteligenti, nu au rezultate bune la scoala. In general, se apreciaza ca este destept cel care are note bune sau un punctaj mai mare la testele de inteligente.

Howard GARDNER

Howard GARDNER

Anomalia logicii sistemului scolar

Clasificarea elevilor dupa note

- daca un copil e inteligent – rezultate bune;

- daca are inteligenta medie – rezultatele pot fi satisfacatoare;

- daca exista inteligenta scazuta – slabe sperante...

Oameni care au fost Pusi in dificultate de sistemul scolar

IQ

Si totusi s-au afirmat in diverse domenii

Doar cativa din multi...

v Picaso

v Einstein

v Spillberg

v Mozart

v Shakespeare

v Ghandi

v Churchill

v Darwin

v Freud

inteligenta nu e doar una

IDEAS

Spune Howard Gardner care afirma ca un om poate fi inteligent in diferite moduri.

Tipuri de inteligenta

· Lingvisticaă

· Muzicala/ritmicaă

· Naturalistaă

· Logica/matematica

· Spatiala/vizualaă

· Kinestetica corpului

· Intrapersonală

· Interpersonală

· Existentialaă

Cele noua tipuri de

inteligenta

Propuse de Howard Gardner

INTELIGENTA LINGVISTICA

Pentru aceste persoane, intelesul si ordinea cuvintelor sunt importante, de cele mai multe ori ei invata limba materna mai repede si limbi straine mai usor si citesc mult mai rapid si mai usor decat ceilalti.

Inteligenta muzicala/ritmica

Aceste persoane pot recunoaste, crea si reproduce muzica foarte usor, fie folosind un instrument, fie cu vocea, si sunt foarte sensibili la intensitatea, tonalitatea si inaltimea sunetelor. Pentru cei care prezinta acest tip de inteligenta, intre emotii si muzica exista o stransa legatura.

inteligenta naturalista

Au abilitatea de a stabili relatii ecologice, interactioneaza foarte usor cu creaturile vii si se simt in stransa conexiune cu fortele naturii, cu fenomenele legate de viata.

inteligenta logico-matematica

Persoanele care prezinta o astfel de inteligenta se descurca foarte bine in a calcula, efectua operatii logice, a cuantifica, si de cele mai multe ori gandirea critica si abilitatea de a rezolva probleme sunt foarte dezvoltate.

inteligenta spatialo-vizuala

Percepe in detaliu lumea vizuala, prin a naviga foarte usor printre imagini, culori, linii, forme si a intelege relatiile dintre aceste elemente. Cele mai importante caracteristici ale inteligentei vizuale sunt abilitatea de a gandi si imagina in trei dimensiuni si de a recrea in imaginatie aspecte vizuale. Persoanele care poseda inteligenta spatialo-vizuala inteleg fara efort relatiile dintre obiecte si spatiu.

inteligenta kinestetica corpului

Simtul timpului si al coordonarii corpului se intrepatrund armonios in acest tip de inteligenta. Acest tip de inteligenta este dominant la persoanele care simt experientele in mod complex cu intregul corp, care se exprima cu usurinta prin miscari fluide ale corpului.

inteligenta intrapersonala

Persoanele care au inteligenta intrapersonala dominanta au o capacitate ridicata de a se intelege pe sine, de a cuprinde cu gandirea aspectele subtile interioare proprii si au o viziune, o harta destul de clara a universului lor interior.

inteligenta interpersonala

Caracteristica celor care inteleg cum functioneaza oamenii, care recunosc si celebreaza diferentele dintre oameni, care sunt sensibili la aspectele subtile interioare ale celor din jur. Ei stabilesc relatii cu usurinta, sunt oameni empatici si au o capacitate mare de a cuprinde/conține universul interior al celor din jurul lor.

inteligenta existentiala

Este cea mai controversata, deoarece nu isi are asociata o anume zona/specializare a creierului, precum celelalte tipuri de inteligenta.Inteligenta existentiala sau spirituala este mai mult dezvoltata la filosofi, la persoanele care sunt preocupate in special de sensul vietii, al existentei, despre universul in care traim cu principiile de functionare, spiritualitate, etc.

"Anything that is worth teaching can be presented in many different ways. These multiple ways can make use of our multiple intelligences."

- Howard Gardner

Va multuMESC pentru atentie!

Va multuMESC pentru atentie!

VA MULTUMESC PENTRU ATENTIE!