Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Ankara Gelişim Tarama Envanteri
AGTE
Işık Savaşır, Nilhan Sezgin ve Neşe Erol tarafından 1993 yılında geliştirilen testin amacı, 0-6 yaş bebek ve çocukların şu andaki gelişimini ve becerilerini annelerden alınan bilgiler doğrultusunda değerlendirmektedir.
Test; kağıt-kalem test ölçeği türündedir. Zaman sınırlaması bulunmamaktadır. Test maddeleri soru cümlesi şeklinde yer almaktadır ve ''evet'', ''hayır'', ''bilmiyorum'' şeklince cevaplanmaktadır. Materyal olarak soru kağıdı, t-puanları profili, genel gelişim ve alt test ham puanları profili yer almaktadır.
Test uzman kişiler tarafından alınan eğitim sonrası uygulanabilmektedir.
0-6 yaş bebek ve çocukların gelişimini; ‘Dil-Bilişsel’, ‘İnce Motor’, ‘Kaba Motor’, ‘Sosyal Beceri-Öz Bakım’ olmak üzere 4 alt ölçek adında toplayan, 154 sorudan oluşan bir ölçektir.
1. Dil-Bilişsel (D.B.): 65 maddeden oluşan bu test basit ses ve özel davranışlar ile karmaşık dil ifadeleri, dili anlama ve açık olarak ifade edebilme, basit problemleri çözme, sayı zamana kavram gibi becerileri kapsar.
2. İnce Motor (K.M): 26 maddeden oluşan bu alt test, basit göz-el koordinasyonundan karmaşık ince motor davranışlara kadar uzanan görsel-motor becerileri kapsar.
3. Kaba Motor (K.M): 24 maddeden oluşan bu alt test hareket ve hareketle ilişkili kuvvet, denge ve koordinasyonu içerir.
4. Sosyal Beceri – Öz Bakım (SB.ÖB): 39 maddeden oluşan bu alt test yeme, içme, tuvalet temizliği ve giyinme gibi Özbakım alışkanlıklarıyla özerklik, sosyal etkileşim ve inisiyatif gibi özelliklerin genel bir ölçümüdür.
Envanter geliştirilirken ilk olarak Batı ülkelerindeki 8 bebek ve çocuk gelişim ölçeği çevrilmiş ve ortak maddeler gruplandırılmış, sonrasında envanteri oluşturacak maddelerin kültüre uygun olması için çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucu 218 maddelik bir form oluşturulmuş, çocuk formu geliştirilmiş ve 5 farklı yaş grubu için 66 anne çocuğa uygulanmıştır. Son olarak envantere 154 maddelik son şekli verilmiştir.
Envanterin güvenirliği iç tutarlılık ve test-tekrar test yöntemleri ile incelenmiştir.
• İç Tutarlılık: Envanterin ve alt ölçeklerin iç tutarlılığı 3 yaş grubunda (0-12, 13-44 ve 45-72 aylar) Cronbach Alpha katsayıları hesaplanarak incelenmiştir. İlk iki yaş grubunda (0-1 ve 1-3,5 yaş) toplam puan ile maddeler ve alt testler için saptanan Cronbach Alpha tutarlılığının yüksek olduğunu göstermektedir. Envanterin üst yaş grubunda (3, 5-6 yaşlar) is toplam puan ile maddeler ve D-B ve İM alt testlerinin Cronbach Alpha katsayıları yüksek; KM ve SB-ÖB alt ölçekleri ile olan katsayıları ise düşüktür. Bunun nedeni ise araştırma amacıyla madde ortalama puanları incelenmiş ve bu yaş grubunda madde ortalamalarının çok az veya hiç farklılık göstermediği görülmüştür.
• Test-Tekrar Test Güvenilirliği: Alt SED grubundan 86 anneye 6-10 gün arayla envanter 2.kez uygulanmıştır. Her iki uygulamada 3 farklı yaş grubu için hesaplanan Pearson Momentler çarpımı çok yüksektir. (sırasıyla: r=.99, r=.98, r=.88) bu bulgu ise envanterin test-tekrar test güvenilirliğinin çok yüksek olduğunu göstermektedir.
Ülkemiz için yeni geliştirilmiş olan bu envanterin normal bebek ve çocuklarla risk altındaki bebek ve çocukları birbirinden ayırt etme gücü saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla envanter toplam 278 kişiyi kapsayan 4 farklı örneklem grubuna uygulanmıştır.
1. Grup: Gecekondu bölgesinden seçilen 0-6 yaşları arasında çocuğu olan ve ana çalışmadaki örneklem özelliklerini taşıyan 145 anneyi kapsamaktadır.
2. Grup: 40 prematüre bebek ile anne ve babasından oluşmuştur.
3. Grup: Ankara Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde bakım gören 68 çocuk ve bakıcısından oluşmuştur.
4. Grup: Akar ili içinde zihinsel özürlü çocuklara eğitim veren kurumlara eden 9 zihinsel özürlü çocuk anneleri ile Ankara Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde bulunan zihinsel ve spastik özürlü çocuklar ünitelerinde koruma bakım altında bulunan 0-6 yaş arasındaki 16 çocuk ve bakıcısından oluşmuştur.
Gruplar arasındaki karşılaştırmalar envanterden elde edilen toplam puanlar üzerinden yapılmıştır. 145 kişilik geçerlilik çalışması örnekleminden yaşara göre elde edilen toplam puanlar, ana çalışmadaki toplam puanlarla büyük benzerlik göstermektedir. Hiçbir yaş grubunda iki yaş arasında anlamlı fark gözlenmemiştir. Bu sonuç envanterin geçerliliği ile ilgili önemli bir bulgudur.
Denver Gelişim Tarama Envanteri kriter olarak kullanıldığında her iki ölçüm aracı arasındaki ilişki yüksek bulunmuştur. Bu sonuç iki testin birbiriyle yüksek düzeyde uyumlu olduklarını ortaya koymuştur.
• Annelerin çocukları hakkında verdikleri bilgiler uzun süreli gözleme dayanmaktadır. Böylece uygulama sonuçlarını olumsuz etkileyecek hastalık, yorgunluk, uyku gibi geçici durumlar annelerin değerlendirmelerine yansımamaktadır.
• Anneler değerlendirme sürecinde doğrudan katılmaktadır; bu da onların, çocuklarının davranışlarını daha iyi gözlemleyebilme ve çocuklarını daha iyi tanıyabilme imkanı sağlamaktadır.
• Envanter, gelişimsel gecikme ve düzensizlik gösterme açısından risk altında olduğu düşünülen bebek ve çocukların erken dönemde tanınması ve gerekli önlemlerin alınmasına olanak sağlar.
• Envanter, anneler dışında çocuğun gelişimini yakından izleyen babalar, bakıcılar ve öğretmenler tarafından da yanıtlanabilir; ancak okul veya kurumlarda uygulandığında bilgi veren kişinin çocuklarla olan ilişkisinin niteliğinin bilinmesi önemlidir.
1. Çocuğu çok iyi tanımayan kişiler tarafından cevaplandırıldığında geçerli sonuçlar vermez.
1. Kültüre uygun geliştirilmiştir.
2. Kısa sürede birçok kişiye uygulanabilir.
3. Sağlık taramalarında kullanılabilir.
4. Çocukların gelişimi ve becerileri hakkında ayrıntılı ve sistemli bilgi verir.
5. Geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları yapılmıştır.
6. Norm tablosu vardır.
7. Gelişimsel gecikme ve düzensizlik gösterme açısından risk altında olduğu düşünülen bebek ve çocukların erken tanısında ve gerekli önlemlerin alınmasına olanak sağlar.
• AGTE uygulaması doğrudan çocuğa değil çocuğa bakım veren kişi ya da kişilere sorulmasıyla uygulanan bir envanterdir.
• 0-6 yaş çocuklar için uygundur. 6 yaşın üzerindeki gelişim geriliği gösteren çocuklar için de kullanılabilir.
• Envanteri uygulamadan önce testi uygulayacağımız kişiye kısa bir açıklama yapılır. Örneğin; ‘burada çocukların gelişimi ile ilgili sorular var. Çocukların ve bebeklerin hangi yaşta neler yaptığını öğrenmemizi sağlayan bu sorularda ifade edilen özelliklerden bazılarını çocuğunuzda görebilirken, bazılarını görmememiz doğaldır. Sizden istediğimiz çocuğunuzun davranışlarını gözden geçirip, sorduğumuz sorulara hatırlayabildiğiniz kadarıyla cevaplar vermenizdir’ denebilir.
• Envanter maddelerine geçmeden önce uygulayıcı öncelikle çocuğun yaşını gün, ay, yıl olarak belirlemelidir. Başlama noktası belirlenirken çocuğun içinde bulunduğu yaş diliminden bir önceki dilimden başlanır. Örneğin; bebek 7 aylıksa 4 aydan 5 aya kadar başlıklı yaş diliminden başlanır. Böylece anneler çocuklarının yapabildiği şeylerden söz ederek başlamış olurlar. Bu onları rahatlatır ve çocuklarının yapamadığı şeyleri söylerken daha az rahatsızlık duyarlar.
• Uygulayıcı soruları teker teker sorar. Yanıt evet ise ‘1’, hayır ise ‘0’ yazar. Bilgi veren kişi çocuğun bu davranışı yapıp yapmadığı hakkında fikir sahibi değilse kutuya ‘B’ yazılır. Ancak uygulayıcı o davranışı çocuğun yapabildiğini görmüşse ‘1’ olarak işaretlenmelidir.
• Testi cevaplandıran kişi üst üste 8 soruyu olumsuz cevapladığı zaman test uygulaması sonlandırılır.
• Verilen her evet için ‘1’, her hayır için ‘0’ puan verilir.
• Başlama noktasından önceki soruların tamamını yapabileceği kabul edilir ve hepsine ‘1’ puan verilir. Bitirme noktasından sonraki tüm sorular için de cevabın ‘0’ olduğu kabul edilir.
Genel Gelişim Puanının Hesaplanması;
• Başlama noktasından önceki soruların tamamını yapabileceği kabul edilir. Örneğin; 16 aydan 17 ayın sonuna kadar olan kısımdan başladıysak ve 30 evet cevabı almışsak; başlangıç noktasından geride kalan 76 soru için 76 puan ile 30 doğru cevap sayısı toplanır ve sonuç 106 bulunur. Bu puan genel gelişim puanıdır.
Alt Testlerin Puanlanması;
• Her sorunun karşısında bir kutu vardır. Ayrıca 4 alt test 4 farklı renk olarak gösterilmiştir. Her sorunun ait olduğu alt test küçük beyaz kutu ile belirlenmiştir. Örneğin; 3.soru dil-bilişsel alt testine girmektedir. Dil-bilişsel alt testini temsil eden sorunun karşısında renkli sütunda boş kutu bulunmaktadır. Eğer bu soru ‘evet’ olarak cevaplandırılmışsa, boş kutuya ‘1’ yazılır. Bu şekilde alt testler puanlanır. Alt testlerin toplam puanını bulmak için o alt testin karşısına gelen kutulardaki ‘1’ler toplanır. Daha sonra bu puana başlama noktasından önceki yaş dilimlerinde o alt teste giren soru sayısı kadar eklenir.
Ankara Gelişim Tarama Envanteri Profil Kağıdı;
• Gelişim puanlarını yorumlamada yardımcı olması amacıyla 2 çeşit profil kağıdı hazırlanmıştır. Bu profiller şimdiki gelişim düzeyini şematik olarak göstererek yorumlamayı kolaylaştırır. Profillerden ilki genel gelişim ve alt test ham puan ortalamalarının yaşa göre sıralanması temeline dayanmaktadır. Diğeri ise yine yaşlara göre toplam ham puanın ortalaması 50, standart sapması 10 olan T değerlerine dönüştürüldüğü T puan tablosu olarak düzenlenmiştir.
Genel Gelişim ve Alt Test Ham Puanları Profili;
• Profilde 5 ayrı sütun bulunmaktadır.
• Satırda ise ay olarak gelişim dönemleri verilmiştir.
• En altta yazan kısımda her alt teste ait puanlar yazılmalıdır. Daha sonraa çocuğun aldığı her puan profil kağıdında o sütuna işaretlenir.
• İlk önce çocuğun yaş düzeyine tekabül eden yere enlemesine siyah bir çizgi çekilir.
• Daha sonra çocuğun yaşından %20 daha küçük olan yaş düzeyine enlemesine yeşil çizgi, çocuğun yaşından %30 daha küçük olan yaş düzeyine enlemesine kırmızı bir çizgi çizilir. Bu uygulama yaşından daha alt düzeyde performans gösteren çocukların tanınmasında yardımcı olmaktadır.
T-puanları Profili;
• 2 ayrı T-puan profili bulunur. Bunlardan ilki 3 ay 18-19 ay arasındaki normları; ikincisi ise 20-21 aylar ve 66-72 aylar arasındaki normları içermektedir. T-puanları profilin sağında ve solunda gösterilmektedir.
• Çocuğun aldığı ham puan sütununun altında yazılır ve o puana karşılık gelen T-puanı bulunur.
• Ham puanın standart puana çevrilmesinde ortalama 50, standart sapma 10 kabul edilir. Böylece profilde 50 T-puanı alanlar ortalamayı temsil eder. Ortalamanın bir standart sapma altı ve üstü arasında alınan puanlar çocuğun gelişim düzeyine uygun kabul edilir.
• Ham puan karşılığı olan T-puanı ve 35 ve altında çıkarsa gelişimin yaş düzeyine uygun olmaması söz konusudur.
-Anneden ya da bakıcıdan aldığımız bilgilerle bu alanlar doldurulur ve verilen bilgilerin güvenilirlik düzeyi işaretlenir.
Genel Gelişim; yaş çizgisinin üzerinde gözlenmiş olup, yaşı üzeri düzeyinde olduğu anlaşılmıştır.
Dil-Bilişsel (DB) Gelişim; yaş çizgisinin üzerinde gözlenmiş olup, yaşı üzeri düzeyinde olduğu anlaşılmıştır.
İnce Motor (İM) Gelişimi; yaş çizgisinin üzerinde gözlenmiş olup, yaşı üzeri düzeyinde olduğu anlaşılmıştır.
Kaba Motor (KB) Gelişimi; 5 aylık bir gecikmenin olduğu,
Sosyal Beceri (SB) – Öz Bakım (ÖB) Alanı; 2 aylık bir gecikmenin olduğu saptanmıştır.
T Puanı; 40 ile 60 arasında (60) çıktığı için gelişim normal olarak değerlendirilmiştir.
Kaba Motor Gelişimi Hakkında Öneriler;
-Yerdeki oyuncakları ve eşyaları eğilerek almasını isteyin.
-Çocuğunuzu merdiven indirip çıkarın.
-Masa ve sandalye altlarından geçmeyi öğretin.
-Sallanan at, bisiklet, babanın sırtında oturma gibi denge oyunları oynatın.
- Çocuğun ev içinde atlama, zıplama ve sıçrama yapmasına izin verin.
-Çocukla top oynayın, topa ayakla vurdurun.
-Çocuğa sandalye ve koltuk üzerine tırmanıp çıkmasını öğretin.
- Çocuğun koşabileceği alanlar yaratın ya da her gün dışarıya oyun parkına götürün.
-Salıncağa binme, bisiklet kullanma, kaydıraktan kayma, tırmanma oyunlarına izin verin.
-Plastik şişeleri yan-yana dizerek uzaktan şişeleri devirme oyunu oynayın.
Sosyal Beceri-Öz Bakım Gelişimi Hakkında Öneriler;
-Birlikte tiyatro oyunları oynayın; evde değişik giysiler giyerek gösteri yapmasına izin verin.
-Telefonla hayali konuşmalar oyunu oynayın.
-Çocuğa kukla oynatın ve kuklayı düzgün kelimelerle konuşturun.
-Yemek yerken, oyun oynarken giydirirken, dışarıda dolaşırken çocuğa kavramları öğretin (sıcak-soğuk, uzun-kısa, büyük-küçük gibi)
-Okuduğunuz hikaye kitaplarını tiyatro şeklinde oynayın.
-Müzikli oyunlar, tekerlemeler öğretin.
-Müzikle dans edin, jimnastik yapın.
-Elini yüzünü yıkamayı, kaşık çatal kullanmayı, diş fırçalamayı, peçete kullanmayı öğretin.
-Odasını, yatağını, oyuncaklarını toplamayı öğretin.
-Anneden ya da bakıcıdan aldığımız bilgilerle bu alanlar doldurulur ve verilen bilgilerin güvenilirlik düzeyi işaretlenir.
Genel Gelişim; yaş çizgisinin üzerinde gözlenmiş olup, yaşı üzeri düzeyinde olduğu anlaşılmıştır.
Dil-Bilişsel (DB) Gelişim; yaş düzeyine uygun gelişim gösterdiği görülmektedir.
İnce Motor (İM) Gelişimi; 13 aylık bir gecikmenin olduğu,
Kaba Motor (KB) Gelişimi; 13 aylık bir gecikmenin olduğu,
Sosyal Beceri (SB) – Öz Bakım (ÖB) Alanı; 8 aylık bir gecikmenin olduğu saptanmıştır.
T Puanı; 50 ile 55 arasında (54) çıktığı için gelişimi normal olarak değerlendirilmiştir.
İnce Motor Gelişimi Hakkında Öneriler;
-Oyun hamurlarıyla oynayıp, hamura çeşitli şekiller vermesini istemek.
-Fermuarı çekmesine olanak sağlamak.
-Bardağındaki suyu kendisinin içmesini sağlamak.
-Yemeğini kendi yemesine izin vermek.
-Boyama çalışmaları yapmak.
-Küpleri üst üste dizmesini, küplerle çeşitli şekiller yapmasını istemek.
-Renkli ve farklı şekilleri doğru yerlere yerleştirmeyi hedefleyen oyunlar oynatmak ya da bu tip oyuncaklarla oynatmak.
Zübeyde Simay Petek 160301063
Çağatay Yumuşak 160301503
Eda Begüm Bulut 160301062
Doğukan Yılmaz 160301054
Mehmet Yılmaz 160301059
Nazlıcan Şarklı 180301802
Kübra Şenyurt 160301049
Musa Tayhan 160301053
Nisan Ünlü 160301042