Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Constitutia din 1866

Contextul elaborarii constitutiei

Contextul

Contextul este cel legat de instaurarea dinastiei straine. In 1866 este adus in Romania ca domn si confirmat de votul poporului Carol I, un print din familia nobiliara germana Hohenzollern-Sigmaringen. Titulatura sa va fi initial aceea de domn (in 1878 cea de alteta regala, iar din 1881 cea de rege).

Cauzele

cauzele elaborarii constitutiei

Principalele cauze ale elaborarii constitutiei au fost: dorinta oamenilor politici romani de a organiza un stat cu adevarat modern si dorinta lor si a regelui de a crea o imagine favorabila Romaniei pe plan international.

Adunarea Legislativa a adoptat o constitutie liberala, dupa modelul celei belgiene, in 1866.

poza

Puterile statului:

Puterile statului

Putere legislativa era detinuta de Parlament si rege.

Parlamentul era alcatuita din Adunarea Deputatilor si Senat. Membrii celor doua camere erau alesi prin vot cenzitar; in Senat insa erau si unii membrii de drept: fosti parlamentari alesi in doua legislaturi, fosti ministrii, generalii, mitropolitii si episcopii, reprezentanti ai universitatilor, membrii trimisi de Academia Romana etc. Atributiile Parlamentului erau urmatoarele: elaborarea proiectelor de legi, votarea legilor, adoptarea bugetului tarii (bugetul este reprezentat de banii ce revin intr-un an fiecarui minister din produsul intern brut);

Functia de rege putea fi detinuta de descendenti pe linie masculina ai regelui Carol I (femeile si descendentii lor se excludeau de la acest drept). Daca nu existau descendenti directi pe linie masculina ai regelui, atunci succesiunea revenea fratelui cel mai in varsta al regelui sau mostenitorilor lui. Atributiile legislative ale regelui erau: sanctionarea si promulgarea legilor (regele isi dadea acordul, prin semnatura, pentru punerea in aplicare a legilor votate de Parlament); dreptul de veto absolut asupra legilor (regele putea respinge o lege, pe care apoi o trimitea Parlamentului spre reanalizare), propunerea unor proiecte de legi spre votul Parlamentului.

poza

Ce este constitutia

din 1866?

Ce este constitutia

din 1866?

Constituția din 1866 este actul legislativ fundamental care a afirmat cadrul constituțional al României după proclamarea lui Carol I ca domnitor. Legea electorală asociată constituției a făcut guvernarea mai oligarhică.

poza

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi