Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Reciclarea este, in ziua de azi, un subiect controversat, iar noi oamenii putem contribui la salvarea planetei prin reciclarea deseurilor.
Reciclarea este al treilea din cei 3 R necesari protejarii mediului: redu, refoloseste, recilceaza.
De ce sa reciclam selectiv?
Fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci si foloseste cu 40% mai putina energie si cu 50% mai putina apa. Energia salvata din reciclarea hartiei intr-un an este suficienta pentru a oferi electricitate pentru 512 case pe an.
Sticla este 100% reciclabila, dar nu este biodegradabila. Materialele din care este facuta sticla trebuie sa fie extrase din pamant si topite la o temperatura foarte inalta. Energia poate fi salvata prin reciclare. Energia salvata din reciclarea unei singure sticle este echivalenta cu energia care tine aprins un bec de 100 W timp de o ora. Fiecare tona de sticla reciclata salveaza de asemenea 1,2 tone de materiale de baza.
Conservele sunt 100% reciclabile. Ele sunt topite pentru a se obtine otel nou. Acest lucru reduce necesitatea de a exploata noi minereuri de fier si salveaza energia necesara exploatarii si procesarii acestuia. Mai mult de 36.000 de tone de otel sunt recuperate pentru a fi retopite in fecare an.
Un total de 562 de milioane de pet-uri au fost recuperate pentru reciclare numai in 2007. Aceasta a dus la colectarea a 19.000 de tone de plastic, dar reprezinta doar 24 % din PET-urile fabricate in acel an. Recilcarea unei tone de PET-uri salveaza 7,4 metri cubi de spatiu verde. Si 19 PET-uri de 500 ml sunt suficiente pentru a obtine din reciclarea lor fibre pentru umplerea unei perne obisnuite.
Statisticile spun ca în România, în 2017, generarea de deseuri municipale pe cap de locuitor a fost de 272 kg, mai mare cu 18 kg decât în 2013.
Doar 6,3% din totalul deseurilor reciclabile generate în mediul urban sunt colectate selectiv, în conditiile în care mai bine de 40% din deseurile românilor reprezinta materie prima pentru economia tarii.
Reciclarea selectiva – colectarea deseurilor în containere diferite, special amenajate si inscriptionate pentru diversele categorii, urmata de reciclarea lor. Avantajul reciclarii materialelor folosite este reducerea consumului si conservarea resurselor naturale dar si a poluarii, precum si scaderea cantitatii deseurilor.
Daca fierul de calcat, aspiratorul, aparatul de aer conditionat, masina de spalat sau alt echipament electrocasnic sau de birou s-a stricat sau vrei sa îl înlocuiesti cu unul nou, legea te obliga sa ai grija ca cel vechi sa ajunga la reciclare. Este ilegal sa arunci electrocasnice vechi sau defecte sau uzate la gunoi, pe strada sau în natura! Risti amenzi si penalizari!
Majoritatea componentelor unui aparat electronic sau electrocasnic sunt non-biodegradabile si pot ramâne în mediul înconjurator peste 150 de ani.
Prin prezentarea acestui proiect vrem ca elevii sa se obisnuiasca sa recicleze selectiv. Ei vor intelege ca astfel contribuie la protejarea planetei. Totodata, sunt vizati si parintii si cadrele didactice, acestia contribuind la procesul de invatare al copiilor.
- durata proiectului: 1 saptamana
- scoala, centrul de colectare, parcul
- finantare: contributii parinti si autofinantare
- saci menajeri, manusi de unica folosinta, pubele inscriptionate pentru reciclarea selectiva