Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Naim SÜLEYMANOĞLU'NUN Türkiye'ye Getirilmesi
2623-A.Baturalp KÖKTÜRK
Naim Süleymanoğlu (Bulgaristan'da değiştirilen adı: Naum Şalamanov) Türk haltercidir. Birçok otoriteye göre tüm zamanların en iyi haltercisi olarak kabul edilir. Yapıca ufak tefek ancak çok güçlü olması nedeniyle Cep Herkül'ü olarak anılan Naim Süleymanoğlu, Türk Süpermen adıyla da anılır.
23 Ocak 1967'de Bulgaristan'da dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, haltere 1977'de başladı. 15 yaşında iken Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda 52 kiloda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. On altı yaşında rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece "halter tarihinde en genç dünya rekortmeni" unvanını aldı.
1983 yılında Viyana'da yapılan turnuvada, 56 kiloda dünya rekorlarını sırasıyla koparmada 130,5, silkmede 165 ve toplamda da 295 kilo olarak kırdı. Daha sonra bu rekorlarını yine kendisi kırdı. 1986 yılında dünya şampiyonasında 60 kilo kategorisinden katıldı ve toplamdaki rekorunu 335 kiloya çıkararak dünya şampiyonu oldu. 1988 Seul Olimpiyatları'nda ise yine 60 kilo kategorisinde muhteşem rekorlar kırdı (toplam 342,5 kg). Naim Süleymanoğlu'nun Seul'daki muhteşem başarısı ile Türkiye'ye olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu oldu.
1984, 1985 ve 1986'da dünyada, yılın haltercisi seçildi. 1984 Los Angeles Olimpiyatları'na, Bulgaristan'ın da Sovyetler Birliği'nin yanında boykota katılması nedeniyle katılamayan Süleymanoğlu, ülkesindeki baskılardan kurtulmak için 1986 senesinde Melbourne, Avustralya'da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda bir süre ortadan kaybolan ve daha sonra 11 Aralık'ta ortaya çıktığında, Türk büyükelçiliğine sığınarak Türkiye'de yaşama ve Türk millî takımı adına karşılaşmalara çıkma talebinde bulunan sporcu, talebinin kabul edilmesinin ardından, Naim Süleymanoğlu adını aldı.
1992 Barcelona Olimpiyatları'nda, rakiplerine karşı ezici üstünlük sağlayarak yurda altın madalyayla dönen Naim Süleymanoğlu, yine o sene Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından "Dünyanın En İyi Sporcusu" seçildi. 1993 Dünya Şampiyonası'nda üç altın madalya kazanmasının yanı sıra iki de dünya rekoru kıran halterci, 1994'te Bulgaristan'da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda da sadece üç kaldırış yaparak üç dünya rekoru kırdı.
Çin'de yapılan dünya şampiyonasında sakatlığı devam ediyordu ve üç altın madalya kazandı. Naim Süleymanoğlu, Uluslararası Halter Federasyonunun Aralık 2000'de Atina'da toplanan kongresinde asbaşkanlığa seçildi.
Efsane milli halterci, 18 Kasım 2017'de tedavi gördüğü hastanede karaciğer yetmezliği nedeniyle 50 yaşında hayata veda etti.
Osmanlı İmparatorluğu’na 14. yüzyıl sonlarında katılan Bulgaristan, 1878 Osmanlı – Rus Savaşı sonucu önce iç işlerinde bağımsız ve 1908 yılında da tam bağımsızlığını ilan ederek imparatorluktan ayrıldı. Beş asır Bulgaristan’ı vatan edinmiş Türkler ilk olarak 1968 yılında Türkiye – Bulgaristan Göç Antlaşması ile Anavatana kabul edildi. Bu süreci 1989 yılında Bulgaristan Devlet Başkanı Todor Jivkov’un, başta Türkler olmak üzere ülkesinde bulunan Bulgar nüfusu haricindeki etnik unsurlara karşı uygulanan asimilasyon politikaları izledi.
1986'nın son ayları hayatında dönüm noktasıydı. Türkiye'ye iltica etmeyi ve bu kaçışı da Melbourne'da gerçekleştirmeyi kafasına koymuştu. Bir yıl önce katıldığı Avrupa Şampiyonası'nda bu düşüncesini bir Türk halterciye anlattı. Bu bilgi önce dönemin başbakanı Turgut Özal'a ulaştı. Özal, başdanışmanları Can Pulak ve Selim Egeli'yi çağırıp, “Kimseye duyurmadan planlamayı yapın, Naim'i alacağız” dedi. ATA uçağını da onların emrine verdi.
Özal, Naim'in başkonsoloslukta olduğu bilgisi ulaşınca Canberra Büyükelçimiz ile temas kurdu. Naim'in ilk uçakla Avustralya'dan çıkarılmasını istedi. En erken uçak, Melbourne-Londra uçağıydı. 34 yıl geçtiği için artık açıklamamda sakınca yok. Naim, farklı pasaport ile uçtu. Transit vize alındı. Yanında bir diplomat ve Türk güvenlik görevlisi ile uçağa binip Londra'ya gitti.
Turgut Özal, Naim'in uçağa bindiği haberi gelince Selim Egeli ve bana ‘Londra'ya gidin, Naim'i almadan gelmeyin' talimatı verdi. ATA uçağı ile Londra'ya gittik. Havaalanında beklemeye başladık. Kaçış duyulmuştu, Naim'i Büyükelçimiz Rahmi Gümrükçüoğlu'nun aracı ile elçiliğe getirdik. Büyükelçiliğin önü İngiliz MI-6, Bulgar ajanları ve gazetecilerle doluydu. Başbakan Thatcher, Özal'a, ‘Bu kişiyi alın götürün, ben duymamış olayım.’dedi.
Naim'i gizlice havaalanına götürmemiz gerekiyordu. Büyükelçimize ‘Naim'e benzeyen kısa boylu biri lazım' dedim. Birinci katip, ‘Bizim aşçı var, boyu aynıdır' dedi. Aşçı geldi, bir pardesü giydirdik, başına şapka taktık, kaşkol ile yüzünü gizledik. Elçiliğin önüne 3 araç yanaştırdık ve bizim diplomatlarımız şemsiye açıp, yanlarında aşçı ile koşarak arabalara binip hareket etti. Londra şehir merkezinde bir saat tur attılar. Ajanlar, İngilizler ve basın da peşlerine takıldı. Elçiliğin önü boşalınca biz de Naim'i aldık, bir başka araç ile havaalanına gidip ATA uçağına binerek yurda hareket ettik.
“Bulgar hava sahasını kullanamıyorduk. ATA uçağının pilotu Tahir, ‘Yunanistan üzerinden gidelim ama Bulgarlar haber verirse bizi indirirler' dedi. Ben, ‘Alçaktan uçamaz mıyız?' dedim. Tahir, ‘Yaparız ama bir dağa çarparsak ölürüz' cevabını verdi. Güzergahtaki yükseklikleri hesap edip alçak uçuş yaptık. Türk hava sahasına girdiğimizde Naim ile birbirimize sarılıp sevinç gözyaşları döküyorduk.Esenboğa'da çok sayıda gazeteci vardı, Mürtet Askeri Havalimanı'na indik. Naim yere kapanıp toprağı öptü. Başbakanlık binasına hareket ettik. Özal basın toplantısı yapıyordu. İçeriye girdik, Naim alkışlar ve patlayan flaşlar arasında Özal'ın elini öptü, yanına oturdu”
Naim Türkiye'ye gelmişti ama uluslararası şampiyonalara ay yıldızlı forma ile katılmasına Bulgarlar onay vermiyordu. Seul'deki şampiyona için Uluslararası Halter Federasyonu'na itirazda bulundular. Bu sorunu da Özal çözdü. Örtülü ödenekten 1 milyon doları Bulgar makamlarına verdi, paralar Kapıkule'de bavullarla teslim edildi ve izin çıktı. Naim Seul'de ay yıldızlı forma ile yarıştı ve yine dünya rekoru kırıp altın madalya aldı.
Merenzov, anlaşmanın sağlanmasından sonra bavullar dolusu parayı Kapıkule’nin karşısındaki Kaptan Andreevo Gümrük kapısında teslim aldıklarını ve polis koruması eşliğinde Sofya’ya getirdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Parayı parlamento binasının hemen karşısındaki Grand Otel’e götürdük. Paranın sahte olma ihtimaline karşı da Dışişleri Bakanlığı’ndan bir uzman istedik. Paranın sayımı tam 2 saat sürdü. Dışişleri Bakanlığı uzmanı da banknotları tek tek inceledi. Her şey tamamlanınca Naim’in izniyle ilgili belgeyi imzaladık."
https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/cep-herkulu-naim-turkiyeye-nasil-kacti/
http://www.balgoc.org.tr/2020/06/0606_sontaniklarinindilindenzorunlugoc/haber.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Naim_S%C3%BCleymano%C4%9Flu#:~:text=Bulgaristan'daki%20bu%20bask%C4%B1lardan%20kurtulmak,bizzat%20Turgut%20%C3%96zal%20devreye%20girdi.
https://www.sabah.com.tr/yasam/naim-suleymanoglu-ne-zaman-ve-kac-yilinda-turkiyeye-geldi-5429912
https://www.odatv4.com/guncel/kaciran-isim-oldu-01022159-201328
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bulgaristanda-32-yil-once-olen-turkler-anildi/714681