Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşl. ve Otelcilik Yüksekokulu
1980 yılında kola ekstratı, baharatlar, vanilya ve lezzetli esansları karıştırarak gazlı bir içecek üretmiş ve "Brad's Drink" adıyla piyasaya sürmüştür.
1989 yılında kulağa hoş geleceğini düşünerek "Pepsi-Cola" olarak değiştirmiştir. 1905 yılında ise ilk Pepsi şişeleme fabrikasını kurmuştur.
Pepsi Bottling Group (PBG) dünyadaki en büyük Pepsi içecekleri üreticisi,satıcısı ve dağıtıcısıdır.
PBG, ABD, Kanada, Yunanistan, Meksika, Rusya, İspanya ve Türkiye'de faaliyet göstermektedir. Şirketin yıllık satışı yaklaşık 10.5 milyon dolardır.
10 Haziran 1993
Seattle eyaletinde bir TV kanalı diet pepsi içinde şırınga bulunduğu haberini verdi. Ardından Seattle'da ikinci bir şikayet geldi.
Food and Drug Administration (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tüketicilere diet pepsilerini bir bardağa koyarak içmelerini öneren bir uyarı yayınladı.Bir gün içinde Amerika'nın her yerinden aynı haberler gelmeye başladı.
Pepsi-Cola Müşteri İlişkileri Müdürü Cathy Dial, 10 Haziran sabahı saat 2.00'de gelen "geç saat tüketici hattı" çağrısıyla uyandırıldı.
Cleveland bölgesinden bir kadın diet pepsinin içinde bir derialtı şırıngası olduğu konusunda ısrarcıydı.Pepsi buna benzer uyarıyı 2 kez daha almıştı fakat bölge dışından gelen ilk ciddi şikayetti.
Ertesi gün sabah erken saatte Cathy Dial, Pepsi'nin halkla ilişkiler ve düzenleyici işleriyle ilgili bölümünden yetkilileri aradı.
Bu olay Pepsi için ciddi bir sorundu. Çünkü bu olay pazarlama alanında Pepsi'ye ağır yaralar açabilirdi.
Aynı gün saat 9.30'da bir başka şikayet geldi. Cathy Dial ve Pepsi-Cola'nın tüketici ilişkileri sekiz telefon daha aldı.
Pepsi'nin Halkla İlişkiler Başkan Yrd. Rebecca Madeira, Seattle'da kriz takımını topladı ve Pepsi-Cola Başkanı Craig Weatherup ve iş arkadaşları Pepsi'nin izlemesi gereken yolu belirlediler.
Pepsi medya krizinde medya ile savaşacaktı ve Pepsi hiçbir ürünü geri çekmeyecekti. O akşam FDA komisyon üyesi Dr.David Kessler, Weatherup'u aradı. Dr.Kessler, Weatherup'la aynı düşüncede olduğunu söyledi.
Şirketin gelecek adımları çok net ve açıktı. Pepsi bunun bir karalama oyunu olduğunu anladı ve kriz ekibini hemen harekete geçirdi.Üretimde öyle bir durumun olabilme olasılığının olmadığını gören Pepsi açık ve şeffaf bir iletişim kullandı.
Fabrikada mülakatlar verdi
Kutulamanın nasıl yapıldığını gösteren 4 video
çekti
Basın bildireli yayınladı
TV haberleri kullanılarak en geniş kitleye ulaşma sağlandı
New York'ta bir halkla ilişkiler şirketi olan medialink video bildirilerini 7 saat gibi kısa bir süre içinde dağıttı. Bu videolar 403 kanalda 187 milyon izleyici tarafından izlendiği tahmin edildi.
Aynı gece Weatherup ABC'nin gece hattı programından Dr.Kessler ile birlikte yayına çıktı. Bu CEO'nun ilk televizyon görüntü ağıydı.
Pepsi,gururla çok önemli bir konuya basın aracılığı ile başlatmıştır. Pepsi süreçten 4 hafta geçtikten sonra, özgürlüğünü kutlamak için büyük bir kupon tanıtımı yaptı.
Pepsi'nin halkla ilişkilerinin meydan okuyuşu adlı video yayınladı ve şöyle bir açıklama yaptı; " Video ve bizim süreçle ilgili çalışmalarımız halkla ilişkilerin klasik rolüne daha ayrıntılı bir bakış sağlamıştır."
Yapılan araştırmada bu krizin Pepsi'ye 500bin dolara mal olduğu ve satışlarda 25 milyon dolar kaybettiği ortaya çıkmıştır.
Mevsim sonunda 3 aylık satışları 5 yıldaki satışlarda varılamayan seviyeye çıktı.Pepsi başarılı bir kriz yönetimi uygulamışi medyayı etkin olarak kullanmış ve kriz çalışması boyunca oluşan zararın telafisine gitmemiştir.
İlk olayın çıktığı zamanlarda her eyalette belirlenmiş süpermarketlere kriz masaları kurulup müşterilerle birebir sıcak temasa geçilebilirdi.
Dönemin ünlü dizilerinde konunun ciddiye alınmamasının bilinçaltına yerleştirecek sahnede yer verilebilirdi.
Şişelemenin yapıldığı fabrikada canlı yayınla örnek bir dolum gösterilebilirdi.