Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Laborator pre-preparator;

preparator de producere a textului

Data:17.01.2019

Structura generală-compozițională a unităților de învățare:

Structura

a) Laborator de producere a textului – faza pre-preparatorie (Miturile fundamentale în poezia eminesciană)

b) – faza preparatorie: realizarea traseului DECOR/ATMOSFERĂ/IMAGINI/MIT

Paradigma compozițională: - modelul iulian A4

MITUL ISTORIEI

Miturie poetice

Text relevant: Memento mori

Continuați enunțul propunând un adjectiv cu valoare artistică pentru versul:

„ Cearc-a da fierului aspru forma cugetării __________ ”

Comentați dorința poetului de a opri „roata vremii” care se mișcă „ de-a lungul secolilor curs„

MITUL NAȘTERII UNIVERSULUI

Lecturați fragmentul propus din opera „Rugăciunea unui dac”. Identificați conexiunea ideatică dintre text și imagine conform modelului: citat – secvență imagine.

Identificați mitul.

Identificati mitul

Lecturați fragmentul propus din opera „Scrisoarea 1”

Prezentați informația conform algoritmului:

- Formulați ipoteza

- Aduceți trei argumente în favoarea opțiunii

- Prezentați concluzia.

Mitul îndrăgostitului

Mitul Indragostitului

1) Nostalgia neîmplinirii

2) Voluptatea adormirii

3) Chinul dulce oximoronic

Sunteți regizori de teatru; descrieți decorul propus pentru spectacolul romantic cu genericul „Iubirea între voluptate și chin” în baza sintagmelor propuse.

Mitul oniric

Mitul

Oniric

Imaginea lumilor posibile. Sunt prezentate spațiile cosmice, tărâmurile în care stăpânește altă ordine și crește altă floră” (DLR). Existența paradisiacă este incompatibilă cu mașinăria istoriei

Mitul spatiului de refugiu

Pornind de la afirmația din DLR „ Spiritul romantic bolnav de nemărginire este osti față de limitele existenței mărunte” Întitulați fragmentul propus. Argumentați, în trei enunțuri, opțiunea.

Mitul creatorului

Mitul Creatorului

. Sunteți creatorul unui Puzzle care ar plasa creatorul în relație cu alte elemente ale ordinii existenței. Desenați Puzzle, în baza fragmentului propus din opera „Luceafărul” și comentați locul creatorului în cadrul existențial.

MITUL POEZIEI

Mitul Poeziei

Este prezent într-o înfățișare directă, explicită, ca formă de reflecție în poem) și în modul indirect ca expresie a unei muzicalități interioare profunde.

Problematizare: Expuneți, după cinci minute de cercetare și aplicare a cunoștințelor anterioare, confluențele dintre mitul poeziei eminescian și mitul lui ORFEU.

Mitul implacabilității noimei existenței

Mitul implacabilității noimei existenței

Segmentați textul în două fragmente conform principiului dihotomic al intenției vs. realizare. (Fragment din poemul Luceafărul )

Mitul neptunic și uranic

Întitulați imaginile lui Neptun și Uranus. Comentați titlul artistic acordat. Porniți de la ideea probei inițiatice de trecere de la realitatea „himerică” spre cea a „mașinăriei vremii„

Romantismul

Romantismul este posesorul imaginilor estetice ideale. Lecturați fragmentul și stabiliți puncte de interferență cu iluminismul și umanismul ca și curente literar- culturale(trei argumente).

Sarcina

Pornind de la genul de activitate al personalităților recunoscute prezentați ,într-un enunț,elementul comun. Completați spațiile cu lexemul relevant.

Observați atent detaliile tabloului „Casa vameșilor din Varengeville” de Monet (impresionist francez). Formulați două argumente în favoarea existenței interrelaționării dintre romantism (în literatură) și impresionism în pictură.

1

Elementele de decor romantic în opera Cezara sunt:ruina, murii, lacul, oceanul, peștera. Încadrați elementele de decor într-un mit poetic și comentați rolul fiecăruia într-un enunț.

Sarcina

2

Sarcina

Definiți noțiunile:

- Statul de drept

- Statul natural

Exemplul căror ființe îl expune Eminescu pentru a medita relativ la ordinea firii?Care dintre concepțiile eminesciene ar reflecta predilecția sa pentru statul natural? Argumentați(puteți utiliza fragmentul de la pag 54).

3

Problematizare: - pentru un clip trebuie să propuneți cadre în perpetuă mișcare corelate cu următoarea replică a Cezarei:

- Dulcele meu sloi de gheață – tu, marmură! Tu, piatră, tu!

Sarcini

Sarcina

1

Lecturați începutul scrisorii din peșteră. Identificați motivul flotant. Decupați secvențele de text care fac referire la morivul identificat. Prezentați și alte opere în care este prezent motivul din opera eminesciană.

Sarcini

2

Comparați deznodământul operelor Floare albastră și Cezara. Care dintre personaje s-ar adapta mai ușor spiritului timpului contemporan? Argumentați.

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi