Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Din toate timpurile, chimia a fost larg răspîndită în activitatea omului. Încă în antichitate apăreau meșteșuguri la baza cărora se afla chimia, cum ar fi: dobîndirea metalelor, a sticlei, a obiectelor din ceramică.
Un rol importat îl are anume chimia organică. Unele substan...
Un rol importat îl are anume chimia organică. Unele substanţe organice îi sunt cunoscute omului zeci de ani, altele numai se studiaza, iar celelalte încă aşteptă rîndul său. Dar un lucru este sigur: chimia organică niciodată nu se va putea epuiza iar diversitatea ei se ascunde în natura ei.
Este important sa stim ca alimentele, imbracamintea, incaltamintea, medicamentele, colorantii, detalii de constructii, electrice, radiotehnice, si TV, fibrele sintetice, materialele plastice, cauciucul si explozivi - este doar o lista incompleta a ceea ce ofera chimia organica omului.
Este important sa stim ca alimentele, imbracamint...
Concurînd cu însăşi natura, chimiştii-organici au sintezat diverse legături care dispun de proprietăţi necesare şi folositoare omului.
Concurînd cu însăşi natura, chimiştii-organici ...
Un exemplu ar fi coloranţii chimici care, după aspect frumos şi diversitate, depăşesc cei naturali; un arsenal imens de produse medicamentoase care ajută la tratarea bolilor umane; produsele sintetice de curăţenie, detergenţii, cu care nu poate concura săpunul simplu şi multe altele. Toate aceste substanţe într-atît au pătruns în vieţile noastre, încît nici nu ne mai putem imagina viaţa fără ele.
Un exemplu ar fi coloranţii chimici care, după aspect frumos ...
Nitroglicerina a fost obţinută pentru prima dată în anul 1847 de către medicul şi chimistul Ascanio Sobrero din Torino. El a numit-o piroglicerină şi s-a speriat de potenţialul de distrugere a substanţei. O cantitate mică de nitroglicerină i-a distrus eprubeta
Glicerina este un lichid incolor şi siropos. Are mare tendinţă de a rămâne în stare lichidă sub punctul de topire. glicerina are punctul de fierbere ridicat: 290 °C.
Proprietati:
Impactul negativ asupra omenirii:
Manipularea trinitratului de glicerină este posibilă numai după imbibarea într-o masă poroasă.În această stare explozia se produce numai prin explodarea unei capse cu alt exploziv , care produce un şoc suficient de puternic pentru a iniţia reacţia de descompunere a trinitratului de glicerină. Astfel de explozivi se numesc dinamite. Cel mai puternic exploziv ,,clasic'' a fos produs din nitroglicerina si nitrat de celuloza n anul 1875 si a fost folosit la saparea tunelului Gotthard Elvetia,intr-o roca foare dura . Nitroglicerina sta la baza explozivilor clasici de azi ,inlocuind praful de pusca.
În 1865 fenolul a fost utilizat pentru prima dată ca antiseptic la dezinfecţia rănilor, dar din cauza caracterului iritant a fost înlocuit în chirurgie de alte antiseptice. Fenolul are un efect caustic asupra membranei celulei nervoase. Din cauza efectului bactericid se folosea ca dezinfectant, fiind folosit şi la cultivarea plantelor producătoare de droguri ca erbicid.
În tehnica microscopică se foloseşte de asemenea fenolul sau la conservarea organelor în anatomia patolgică. La construcţiile de lemn se foloseşte adezivul format din fenol.
Fenolul – la fabricarea materialelor plastice (relon, bachelita), în industria medicamentelor, a antidăunătorilor, în industria coloranţilor şi a parfumurilor.
Au acţiune bactericidă , de aceea se folosesc ca antiseptici, mai ales sub formă de emulsie, cu o soluţie de săpun în apă.
influenta negativa a alcoolului etilic aupra organismului uman
Efecte negative
Fiecare raţie de alcool etilic produce o intoxicare, alcoolul încetinind funcţionarea celulelor şi a organelor până când ajung să îşi desfăşoare activitatea cu mult mai puţină eficienţă. El afectează creierul, intervenind în activitatea centrilor care coordonează echilibrul, percepţia, vorbirea şi gândirea. Astfel, alcoolul etilic produce dificultăţi de vorbire şi erori în procesul de gândire, fiind afectaţi centrii coordonării; apar simptomele clasice: mersul împleticit şi căzăturile.