Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading content…
Transcript

Muzica in perioada baroca

Christian Sumandea

Caraiman Tudor Ghirisan Sebastian Popescu Paul

Introducere

Perioada baroca reprezinta puntea de legatura dintre renastere si clasicism, iar in muzica se aduc inovatii atat compozitionale, cat si in ceea ce priveste instrumentele muzicale.

Influenta

Muzica baroca a jucat un rol important in istoria muzicii clasice, fiind studiata si interpretata pana in ziua de azi.

Influenta

Compozitori

Compozitori

Printre reprezentantii muzicii din perioada baroca se numara Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Tomaso Albinoni, Claudio Monteverdi, Jean-Philippe Rameau, Johann Pachelbel și Henry Purcell.

Perioadele muzicii baroce

Barocul este divizat în trei perioade importante: timpuriu, mijlociu și târziu. Deși se suprapun în timp, sunt datate convențional din 1580 până în 1630, din 1630 până în 1680 și din 1680 până în 1730.

Barocul timpuriu (1580-1630)

Barocul timpuriu (1580-1630)

  • Camerata Florentină era un grup de umaniști, muzicieni, poeți și intelectuali de la sfârșitul renascentismului florentin care s-au strâns pentru a discuta și ghida tendințele din artă, în special în muzică și în arta dramatică. În ceea ce privește muzica, și-au bazat idealurile pe o percepție a dramei muzicale clasice (în special din Grecia Antică) care punea accent pe discurs și oratoriu.
  • Au respins utilizarea polifoniei și muzicii instrumentale a contemporanilor și au discutat tehnici muzicale din Grecia Antică precum monodia, ce însemna un cântăreț solo acompaniat de o khitara.

  • În ceea ce privește teoria muzicală, utilizarea tot mai frecventă a basului cifrat repzezintă importanța dezvoltării armoniei ca bază liniară a polifoniei.
  • Compozitorii au început să fie tot mai preocupați de progresiile armonice și au folosit și tritonul, perceput ca un interval instabil, pentru a crea disonanțe.
  • Atenția acordată armoniei a existat și la anumiți compozitori din perioada renascentistă, în special Carlo Gesualdo. Totuși, utilizarea armoniei îndreptată spre tonalitate și nu spre modalitate marchează trecerea de la renascentism la baroc. Acest lucru a condus la ideea că acordurile și nu notele pot conferi o stare de închidere - una din ideile fundamentale care au condus la ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de tonalitate.

Heinrich Schütz(1585-1672)-cel mai important compozitor al Barocului timpuriu din afara Italiei

Barocul mijlociu (1630-1680)

Barocul mijlociu (1630-1680)

  • Barocul mijlociu din Italia este marcat de ascensiunea genurilor cantată, oratoriu și operă în stilul bel-canto din 1630.
  • Acest stil, unul dintre cei mai importanți contribuitori al dezvoltării muzicii din baroc, dar mai târziu și din perioada clasică, a fost generat de un nou concept de melodie și armonie care au pus statutul muzicii pe un picior de egalitate cu cel al cuvintelor, care inițial erau considerate prioritare.
  • Monodia din perioada barocului timpuriu a fost înlocuită de un stil melodic mult mai simplu și mai elaborat, de regulă în ritm ternar.
  • De asemenea, și armoniile erau mai simple decât în barocul timpuriu iar liniile bas de acompaniament erau mai integrate în melodie, producând o echivalență contrapunctuală care mai târziu au condus la dezvoltarea tehnicii compoziționale ca un bas inițial să anticipeze melodia ariei dintr-o lucrare vocală.
  • Cei mai importanți inovatori ai acestui stil au fost Luigi Rossi și Giacomo Carissimi, care erau în primul rând compozitori de cantate și oratorii și venețianul Francesco Cavalli, care era în primul rând un compozitor de opere.

Barocul târziu (1680-1750)

Barocul târziu (1680-1750)

Delimitarea barocului mijlociu de cel târziu se află în dezbatere. Datele de începere a barocului târziu variază între 1680 și 1720. Acest lucru se datorează faptului că nu a fost o tranziție sincronizată deoarece stilurile naționale au trecut prin schimbări în ritmuri diferite și la momente diferite. În general Italia este considerată ca fiind prima țară care a făcut trecerea la stilul baroc târziu.

Principalul criteriu de tranziție este abordarea totală tonalității ca principiu structural. Acest aspect a fost evident în lucrările lui Jean-Philippe Rameau, care l-a înlocuit pe Lully drept cel mai important compozitor de operă francez. În același timp, prin lucrările lui Johann Fux, stilul renascentist al polifoniei a devenit bază pentru studiul compoziției.Combinația dintre contrapunctul modal și logica tonală a cadențelor creau impresia că există două stiluri de compoziție - compoziția omofonă dominată de considerații verticale și polifonia dominată de imitație și considerații contrapunctuale.

Formele care s-au dezvoltat în barocul tarziu au înflorit și au devenit tot mai diverse. Concertele, suitele, sonatele, concerto grosso, oratoriile, opera și baletele s-au bucurat de succes în toate țările. Formele lucrărilor erau în general simple, cu forme binare repetate (AABB) sau forme tripartite simple (ABC), formele de rondo fiind foarte frecvente. Aceste scheme au influențat și compozitorii ulteriori: Antonio Vivaldi, Domenico Scarlatti, Georg Friedrich Handel, Johann Sebastian Bach, Georg Phillipp Telemann.

Instrumente si dansuri specifice din baroc

Instrumentele folosite sunt de mai multe tipuri:

  • coarde: vioara,viola,contrabas
  • de suflat: flaut,fagot,trombon
  • de claviatura: orga,fortepiano

Dansurile

O formă caracteristică barocă era suita de dans. Unele suite de dans de Bach sunt numite partitas, deși acest termen este folosit și pentru alte colecții de piese. În timp ce piesele dintr-o suită de dans erau inspirate de muzica dansului real, suitele de dans au fost concepute pentru a asculta, nu pentru dansatori însoțitori. Compozitorii au folosit o varietate de mișcări de dans în suitele lor de dans. O suită de dans constă adesea în următoarele mișcări:

Dansurile

Overture - Suita barocă a început de multe ori cu o gardă france...

Overture - Suita barocă a început de multe ori cu o gardă franceză ("Ouverture" în limba franceză), o mișcare lentă care a fost urmată de o succesiune de dansuri de diferite tipuri, în principal următoarele patru:

Allemande - Adesea primul dans al unei suite instrumentale, allemandul a fost un dans foarte popular, care își are originea în epoca Renașterii germane. Allemandul a fost jucat într-un ritm moderat

Courante - un dans francez plin de viață. Versiunea italiană este numită corrente.

Sarabande - un dans spaniol, este al treilea dintre cele patru dansuri de bază și este unul dintre cele mai lente dansuri baroce. Este, de asemenea, în triplu metru și poate începe pe orice bataie, deși există un accent pe a doua bataie, creând caracteristica "oprire", sau un ritm iambic de sarabande.

Gigue - Gigoul este un dans baroc optimist și plin de viață în metru compus, de obicei mișcarea finală a unei suite instrumentale și al patrulea dintre tipurile de dans de bază. Gigoul poate porni pe orice bataie a barului și este ușor de recunoscut de simțul său ritmic. Gigoul își are originea în Insulele Britanice. Contrapartida sa în muzica folk este jig-ul.

Genuri muzicale in Baroc

Genuri vocale: -Cantata (utilizat mai ales in Biserica Evanghelica)

-Anthemul (bazat pe texte biblice, scrise pentru cor)

Opera (arta sincretica=> dezvoltarea si relevarea unui subiect, a unei actiuni dramatice)

Genuri instrumentale

-Suita (lucrare muzicala alcatuita din mai multe parti, dar contrastanta prin miscare si caracter)

-Sonata (compozitie muzicala in care sunt folostie putine instrumente)

Johann Sebastian Bach

-Compozitor german (21 martie 1685 - 28 iulie 1750)

-Provine dintr-o familie de muzicieni

-A compus peste 1100 de lucrari ,majoritatea avand tematica religioasa.

-A compus lucrari care acopereau aproximativ toate genurile specifice perioadei, cum ar fi cantate, muzica de camera, motete, muzica de orga etc

-S-a stins din viata in 1750, la Leipzig.

Tehnici folosite de Bach

-Armonia in patru parti ,unde 4 voci sau instrumente cantau simultan 4 note, fiecare instrument sau voce canta o nota diferita

-Folosirea instrumentelor care tineau ritmul, cum ar fi orga, in solistica

-Toccata: o bucata muzicala pentru instrumentele cu claviatura sau coarde, ce contine sectiuni rapide

-Fuga reprezinta un tip de compozitie contrapunctuala, care are in vedere un anumit algortim, repetandu-se anumite note

Auditii

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi