Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Cansel DİKMEN
Büşra EKİNCİ
Cansel ABANUZOĞLU
Aylin KÖSE
Samet SÜPÇİN
Ahmet Furkan BAĞCI
DANIŞMAN:
DR. ÖĞRETİM ÜYESİ YAŞAR BARUT
Yapılan bu araştırmada üniversite öğrencilerinin Narsisizm düzeyleri ile Yaşam Doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Narsisizm düzeyi ile yaşam doyumu arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?
1. Üniversite öğrencilerinin narsisizm düzeyleri ile yaşam doyumları okudukları fakültelere göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir?
2. Üniversite öğrencilerinin narsisizm düzeyleri ile yaşam doyumları yaşadıkları yere göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir?
3. Üniversite öğrencilerinin narsisizm düzeyleri ile yaşam doyumları anne eğitim durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir?
4. Üniversite öğrencilerinin narsisizm düzeyleri ile yaşam doyumları baba eğitim durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir?
5. Üniversite öğrencilerinin narsisizm düzeyleri ile yaşam doyumları sosyoekonomik düzeylerine göre anlamlı bir farklılık göstermekte midir?
• Üniversite öğrencilerinin araştırmaya gönüllü olarak katıldıkları ve bu doğrultuda ölçekleri doldurdukları varsayılmıştır.
• Araştırmaya katılan bireylerin sorulara içtenlikle yanıt verdikleri kabul edilmiştir.
• Araştırmaya katılan bireylerin ölçmek istenilen problem durumunu iyi anladıkları varsayılmıştır.
• Örneklem grubunun evreni temsil ettiği varsayılmıştır.
• Araştırmada kullanılan veri toplama araçlarının istenilen bilgiyi elde etmede geçerli ve güvenilir olduğu varsayılmıştır.
• Veri toplama araçlarının ölçmek istenilen tüm özellikleri ölçtüğü varsayılmıştır.
• Bu araştırma Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencileriyle sınırlandırılmıştır.
• Bu araştırmada toplanan veriler “Narsistik Hayranlık ve Rekabet ” ve “Yaşam Doyumu” ölçeklerinden elde edilenlerle sınırlıdır.
• Bu araştırma 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar döneminde toplanan veriler ile sınırlıdır.
Araştırmanın yapılış amacı narsisizm düzeyi ile yaşam doyumu düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını bulmak ve bu bağlamda anlamlı veriler elde etmektir.Sahip oldukları narsisizm düzeyi bireylerin duygu, düşünce ve davranışlarını etkilemektedir.Bu etkilerin birinin de yaşam doyumu düzeyi olabileceği üzerine bu araştırma gerçekleştirilmektedir.
Literatürde yaşam doyumu ile sosyo-ekonomik düzey, iş doyumu, mesleki statü gibi değişkenler arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar olsa da Narsisizm ile Yaşam Doyumu arasındaki ilişkiyi inceleyen bir çalışmaya rastlanmamıştır.Bu nedenle bu araştırmanın yapılmasına karar verilmiştir.
Yaşam Doyumu Nedir?
Doyum ; beklenti,arzu ve gereksinimlerin karşılanması olarak tanımlanmaktadır. Yaşam doyumu da bireyin beklentileriyle elde ettiklerinin kıyaslanması sonucunda edinilen neticedir. (Özer, Karabulut, 2003)
Kendi hayatına sahip olduğu her şeyden mutluluk duyma tatmin olma durumudur.Başka bir şekilde tanımlayacak olursak sahip olunan şeyler düşünülüp, bireysel olarak mutluluk ve hoşnutluk duymaktır.(Erdinç,2018)
Yaşam doyumunu kuramsal açından temellendirmeye çalışan beş farklı görüş vardır.
Wilson tarafından 1960 yıllarında öne sürülen bu kurama göre birey eğer ihtiyaçlarını giderirse mutlu olur,gideremezse mutsuzluğa sürüklenir.
Bu kurama göre bireylerin başarıyla sonuçlanan eylemleri onları mutlu eder.Aktivite Kuramının savunucuları insanların kendi davranışlarının onları mutlu edeceğini söyler.
Kişi o andaki acılarını ve doyumlarını değerlendirerek, bunların muhasebesini yaparak kendisini mutlu veya mutsuz olarak niteler.
Bu kuram yaşam doyumu ve mutluluğa bilişsel yönden yaklaşmaktadır. Bireyin başına gelen iyi durumlar içsel süreçlere mal edilirse daha fazla mutlu olunacağını söyler.
Bu kurama göre içinde bulunulan durum belirlenen ölçütü geçtiğinde birey mutlu olur. (Acar,2011)
Yaşam doyumunun tanımlanma kısmı oldukça zor bir süreçtir.Çünkü yaşam doyumu içerisinde birçok şeyi bir arada barındırmaktadır.Üstelik bu durum yaşam doyumu kavramının bazı kavramlarla karıştırılmasına da yol açmaktadır.
Yaşam doyumu tanımlanırken doyum kavramı ve yaşam doyumu ile karıştırılan kavramlar atlanmamalıdır. Doyum ; beklenti,arzu ve gereksinimlerin karşılanması olarak tanımlanmaktadır. Yaşam doyumu da bireyin beklentileriyle elde ettiklerininn kıyaslanması sonucunda edinilen neticedir. Yaşam doyumu kavramı bireyin tüm hayatını ve hayatın farklı boyutlarını ifade eder. (Özer ve Karabulut,2003)
Yaşam doyumunun karıştırıldığı kavramlardan birisi mutluluk diğeri öznel iyi oluştur. Yaşam doyumu ile şu an devam edilen hayattan ne derecede doyum elde edildiği belirlenmeye çalışılır. Mutluluk ise yaşam doyumuna göre hayatın koşullarına daha az tutunan bir kavramdır. (Dikmen,1995).
Yapılan araştırmalarda bireyin mutluluğu ile yaşam doyumunun paralel olduğu bulunmuştur. Mutluluk arttıkça yaşam doyumu da artmaktadır. (Akyol, 2013)
Öznel iyi oluş ise, mutluluğun kişisel bir değer olduğunu ve bireyin ne düzeyde mutlu olduğuna sadece kendisinin karar verebileceğini kabul etmektedir (Türkdoğan, 2010).
Yapılan araştırmalardaki yaşam doyumu ile ilgisi ortaya koyulan iş doyumu, motivasyon, serbest zaman doyumu vb. unsurlar yaşam doyumunun bir parçası gibidir. Yaşanılan hayatın her bir parçasının genel yaşam doyumuna dair bir katkısı ve ya etkisi olabileceği düşünülmektedir. (Gökçe, 2008).
NARSİSİZM
İlgili Literatür
Narsisizm kısaca özseverlik anlamına gelmektedir.Kavram olarak araştırıldığında bireyin kendi vücuduna yönelik cinsel bir istek ve haz duyması olarak tanımlanabilir.Kendine aşık olmak cinsel isteğin,hazın kendine yoğunlaşması anlamına gelmektedir.(Uçar,Konal,2018)
Yunan mitolojisinde geçtiği şekliyle ırmak tanrısı Kepishos ve su perisi Leiriope'nin oğlu olan Narkisus, güzelliğiyle meşhurdur. Bu delikanlı o kadar güzeldir ki kendisine aşık olmayan peri ve genç kız kalmamış hatta kimi erkekler dahi onun bu güzelliğine vurulmuştur. Böyle olmakla birlikte Narkisus kibirlidir, bu gönül yangınlarına aldırış etmemiş ve hepsini boynu bükük bırakmıştır. Sayısız aşığından biri de "Echo"dur bu kibirli maşuğun. Echo da çok güzeldir; Narkisus'tan evvel, konuşmaya meftun olmuş hatta bu yüzden tanrıçalar tarafından sadece duyduğu sesleri yankılama cezasına çarptırılmış bir peri kızıdır. Gelgelelim Narkisus onun aşkına da iltifat etmemiştir ve Echo'nun ahını almıştır: O da sevsin ama kavuşamasın. Nitekim ahı tutmuştur Echo'nun. Olimpos'tan ferman edildi ve bu kibirli delikanlı ava çıktığı bir gün su içmek için eğildiği ırmakta gördüğü kendi güzelliğine av oldu. Sevdi ama kavuşamadı büyüklendiği güzelliğinden iz, bir nergis kaldı. (Battal, 2013; Gültekin, 2016; Ovidius, 2017'den akt. Tülegen, 2018)
Kohut (2009, s.9) kuramında iki temel narsistik biçimlenimin (konfigürasyon) bulunduğundan bahseder. Bu biçimlenimlerin biri büyüklenmeci kişilik diğeri ise idealize edilmiş ebeveyn imagosudur (omnipotent nesne).
Nesne ilişkileri kuramına göre narsistik kişilik ego sınırlarının sabit olduğu bir gelişim seviyesinde içsel kendiliğin ve nesne imgelerinin yeniden kaynaşmasıyla meydana gelir. Kişilerarası alanın tahammül edilemeyen gerçekliklerine karşı bir savunma olarak ideal kendilik, ideal nesne ve güncel kendilik imgesinin kaynaşmasına eşlik eden değerden düşürme (devaluation) ve dışsal nesneler dahil nesne imgelerinin imhası vuku bulur. (Kernberg, 1985,s. 231, 233)
Freud (1914,s. 23) narsisizmin; kişinin vücuduna cinsel obje gözüyle bakıp vücudu üzerinden tatmin arayışına girdiği şeklindeki 1899'da Paul Nacke tarafından da kullanıldığını belirttiği tanımından yola çıkarak, bu boyutlardaki narsisizmin, bahse konu kişilerin bütün seksüel hayatlarını kapsayan bir sapıklık olduğunu söyler ancak narsisizmin aynı zamanda psikoseksüel gelişimin sıradan seyrinde de var olabileceğini ekler hatta nevrotiklerle ilgili bazı araştırmalarda rastlanılanlar vasıtasıyla narsisizmin korunma içgüdüsünün doğurduğu libidinal bir ikmal malzemesi olduğunu ve bunun da herkeste bir ölçüde bulunabilecek bir özellik olduğunu belirtir.
Baskınlık, saldırganlık, kendine güvenme, kibirli tutumlar, şişirilmiş benlik saygısı, sömürü, yetki ve başkalarının hayranlığına duyulan güçlü bir ihtiyaç ile karakterizedir. (Hendin,Cheek,1997)
Büyüklenmenin aksine, kırılgan benlik saygısı, duygusal dengesizlik, içe dönüklük, olumsuz etki, düşmanlık, tanıma ihtiyacı, yetki, egosantriklik ve görkemli fantezilerle meşguliyet, üstünlük ve aşağılık duyguları arasında salınım ile karakterizedir.(Hendin,Cheek,1997)
Bireyin kendi dışındaki bireyler tarafından sevilme, beğenilme,tebrik, takdir edilme gibi tepkiler alması tüm insanları mesut eder. İşte tam da bu talepler ya da gereksinimler narsisistik taleplerdir. Bu taleplere tüm insanlar gereksinim duymaktadır .(Özmen, 2006 'dan akt. Karaaziz ve Erdem Atak, 2013)
Patolojik narsisizmi normal narsisizmden ayıran pekçok ayrımlar vardır ;
Narsisistik kişilik bozukluğu; genç yetişkinlik döneminde başlayan ve kendini farklı durumlarda açığa çıkartan büyüklenmeyi,hayranlık duymayı,empati duygusundan yoksun olan ve aşağıdaki kriterlerin en az beşini kapsayan yaygın bir örüntü şeklinde bulunur.Bu kriterler:
Yapılan araştırmanın modeli ilişkisel tarama modelidir.
EVREN : 2019-2020 bahar dönemi üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır.
KADIN: 160
ERKEK: 160
TOPLAM: 320
DÜŞÜK : 124
ORTA: 116
YÜKSEK: 80
TOPLAM: 320
EĞİTİM: 80
FEN EDEBİYAT: 80
MÜHENDİSLİK: 80
İLAHİYAT: 80
TOPLAM: 320
AİLE YANI: 82
YURT: 166
ÖĞRENCİ EVİ: 72
TOPLAM: 320
OKUR YAZAR DEĞİL: 15
İLKOKUL: 201
LİSE: 71
ÜNİVERSİTE: 33
TOPLAM: 320
OKUR YAZAR DEĞİL: 4
İLKOKUL: 137
LİSE: 112
ÜNİVERSİTE: 67
TOPLAM: 320
CİNSİYET
FAKÜLTE
ANNE EĞİTİM DURUMU
BABA EĞİTİM DURUMU
SOSYOEKONOMİK DÜZEY
YAŞANILAN YER
Diener, Emmons, Larsen ve Griffin (1985)
Tek boyut
7'li likert
Dağlı ve Baysal(2016)
Tek boyut
5'li likert
Cronbach Alpha değeri .88
Test Tekrar Test güvenirliği .97
Back ,Küfner,Dufner,Gerlach ve Rautmann(2013)
Uzun form : 18 madde
Kısa form ; 6 madde
2 alt boyutu vardır :
Demirci,Ekşi(2017)
6'lı likert tipi ölçek
Cronbach alpha değeri:
-Uzun form : -Kısa form :
Genel: .85 Genel:.72
Hayranlık: .83 Hayranlık:.75
Rekabet: .82 Rekabet: .62
Araştırmada kullanılan "Kişisel Bilgi Formu" , " Yaşam Doyumu Ölçeği" ve " Narsistik Hayranlık ve Rekabet Ölçeği" uygulanması 2019-2020 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde yapılmıştır.
SPSS 16.0
PEARSON KORELASYON ANALİZİ
ANOVA İSTATİSTİKSEL ANALİZ
TUKEY
Denenceler
“Üniversite öğrencilerinin Narsisizim düzeyi ile yaşam doyumu düzeyi arasında anlamlı bir ilişki vardır."
“ Üniversite öğrencilerinin narsisizm düzeyleri ile yaşam doyumları okudukları fakültelere göre anlamlı bir farklılık göstermektedir.”
Şahin(2009)
Kayabaşı(2019)
Kocagöz Uzun(2019)
“Üniversite öğrencilerinin narsisizm düzeyleri ile yaşam doyumları anne eğitim durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermektedir.”
Çivitçi(2009)
Akbıyık(2020)
Kocagöz Uzun(2019)
“Üniversite öğrencilerinin narsisizm düzeyleri ile yaşam doyumları baba eğitim durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermektedir.”
Torun(2019)
Kocagöz Uzun(2019)
“ Üniversite öğrencilerinin narsisizm düzeyleri ile yaşam doyumları yaşadıkları yere göre anlamlı bir farklılık göstermektedir.”
Akbıyık(2020)
Denence 6 :
“ Üniversite öğrencilerinin narsisizm düzeyleri ile yaşam doyumları sosyoekonomik düzeye göre anlamlı bir farklılık göstermektedir.”
YAŞAM DOYUMU
NARSİSİZM
Bilge,Sayan,Kabakçı(2009)
Ulaş,Çalışkan,Yasul (2017)
Akbıyık(2020)
Chen vd (2016)
Plouffe, Tremblay(2016)
Torun(2019)
Kocagöz Uzun (2019)
Kwan vd.(2012)
SONUÇ
Yaşanılan Yer
Sosyoekonomik Düzey
Anne Egitim Durumu
Baba Eğitim Durumu
Fakülte
Yaşanılan Yer
Sosyoekonomik Düzey
Anne Egitim Durumu
Baba Eğitim Durumu
Fakülte
• Araştırma daha geniş bir örneklem grubuna yapılabilir.
• Araştırma daha farklı değişkenler üzerinde uygulanabilir.
• Araştırmada sosyoekonomik düzey, yaşanılan yer, anne ve baba eğitim durumları ve fakülte değişkenleri dışında başka alt problemler de araştırılabilir.
• Araştırma problem durumuyla ilgili benzer çalışmalara rastlanmamıştır. Narsisizm düzeyi ve yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi inceleyen ilgili çalışmalar çoğaltılabilir.