Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Onze planeet wordt niets voor niets de "blauwe planeet" genoemd. Ons aardeoppervlakte bestaat maar liefst uit 70% water. Genoeg zeewater te vinden dus. Zeewater is ook de start van onze kringloop.
Doordat de zon ongestoord op de zee kan schijnen, gaat de zee verdampen. Hierdoor vliegt er waterdamp de lucht in.
de zon
Verdamping is een natuurlijkproces, waarbij een stof van een vloeibare vorm naar een gasvorm gaat.
Al die kleine waterdeeltjes die via waterdamp in de lucht komen die stijgen naar boven. Hoe hoger ze komen, hoe kouder het wordt. Hierdoor gaat de waterdamp afkoelen en condenseren. Door die condensatie onstaan er wolken.
Condensatie is de faseovergang van damp naar een vloeistof. Het is ook het tegenovergestelde van verdampen.
De weg van de kleine waterkringloop stopt hier. Het water dat door condensatie in een wolk is veranderd, valt door neerslag naar beneden zo terug de zee in.
Wind speelt een grote rol bij de grote waterkringloop. Wind zorgt ervoor dat wolken die onstaan zijn boven de zee, het land in worden geblazen. Hierdoor vliegen de wolken tot bij ons op het land.
Als wolken teveel gaan condenseren dan worden de waterdeeltjes te zwaar en gaan ze neervallen op ons aardeoppervlakte = neerslag.
We hebben verschillende soorten neerslag. We hebben: Regen, sneeuw en hagel
Neerslag valt weer op ons aardeoppervlakte, hier heeft een aantal keuzes:
Als het koud genoeg is, kan sneeuw zich laten vallen tot op de punten van een hoge berg hier kan het zich tot een gletsjer vormen. Als die gletjser na loop der jaren weer smelt gaat het via stroompjes en riviertjes weer richting zee.
Water dat via neerslag op de grond terecht komt kan zich in de grond laten infiltreren. Hierdoor kan de mens het grondwater weer gebruiken als drinkwater.
Planten kunnen ook water opnemen. Planten gebruiken het water om te overleven. Het water kan na het proces van de plant weer verdampen in de lucht.
Het grootste deel van het water komt rechtstreeks of via een omweg ( bv. Gletjsers) in een rivier terecht. Via deze rivier maakt het een lange weg terug naar zee
De bron is de plaats waar water uit de grond komt. Het begint zijn avontuur richting zee
Een zijrivier is een aftakking van een grote rivier. De grote rivier splitst dus in meerder rivieren, meestal één grote met meerdere zijrivieren. Die zijrivieren kunnen ook weer terug in de grote rivier terecht komen maar niet altijd.
Als twee rivieren weer samenkomen, noemen we dat: samenvloeiing. Twee rivieren gaan gezamelijk verder.
Stroomopwaarts wijst in de richting tegen de stroom in. Het gaat richting de bron.
Stroomafwaarts oftewel met de stroom mee. Je gaat richting de monding/zee.
Linkeroever ligt aan de linkerkant als je stroomafwaarts kijkt.
Rechteroever is de oever die zicht rechts bevindt als je stroomafwaarts bekijkt.
De monding is de plek waar een rivier eindigt in de zee.
Het water komt eindelijk via rivieren weer terug in de zee terecht. Maar lang rusten kan het niet want de waterkringloop blijft constant bezig!