Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Publicată în 1968, piesa „Iona” de Marin Sorescu este inclusă ulterior, alături de „Paracliserul” și „Matca”, în trilogia dramatică „Setea muntelui de sare”
Specie literară, curent literar: teatru modern. Subintitulată „tragedie în patru tablouri”, nu respectă normele clasice, este o parabolă dramatică, o meditație despre condiția omului modern, un monolog care cultivă alegoria și metafora; sensul alegoric se regăsește în mărturisirea scriitorului: „Iona sunt eu”.
Principala temă: singurătatea ființei umane. Secvențe ilustrative: pierderea ecoului (tabloul I) și scena în care protagonistul scrie un bilet cu propriul sânge, tăindu-și o bucată de piele din podul palmei (tabloul III)
Trimite la mitul biblic al prorocului Iona, însă pescarul Iona nu are un destin asemănător. Teatrul modern reinterpretează miturile.
Scriitorul renunță la dialog și construiește piesa sub forma unui molog dialogat
Există un singur personaj dedublat
Dispar conflictul și intriga tradițională
Acțiunea este plasată în planul parabolei.Piesa este alcătuită din patru tablouri, care dispun simetric planul exterior (tabloruile I și IV) cu planurile lumii interioare (tablourile II și III.
Nu trebuie interpretat ca însumare a ce face Iona, piesa fiind o parabolă a căutării spirituale a individului, drumul spre înșelegere fiind privit ca „iluminare”. Gesturile eroului, decorul au valoare simbolică.
frame
Relevă încercările de salvare a personajului, captiv în burțile unor pești care se înghit unul pe altul, simbolizând constrângerile existenței.
Revelația orizonturilor concentrice care-l conțin este punctul culminant.
Deznodământul, gestul sinuciderii, ca modalitate de a evada din limitele existenței, trebuie interpretat în manieră simbolică: personajul găsește calea mântuirii „a iluminării”, în sine: „Răzbim noi cumva la lumină”.
Specifice personajului dramatic, dar modul de expunere exclusiv monologul; notațiile autorului individualizează drama existențială a personajului.
Pescarul Iona este simbolul aspirației umane spre cunoaștere și comunicare, iar atitudinea personajului circumscrie condiția omului modern care se descoperă singur în univers.
Piesa „Iona” de Marin Sorescu aduce o înnoire radicală: teatrul parabolă, limbajul metaforic, „tehnica ambiguității” (Eugen Simion).