Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
In centrul fiecărui atom există o minusculă centrală electrică numită nucleu. Forţe foarte puternice menţin particulele numite protoni şi neutroni strâns legate în interiorul nucleului. In timpul reacţiilor nucleare, nucleele atomice se despart (fisiune) sau se unesc (fuziune), rearanjând forţele dintre particule şi eliberând cantităţi enorme de energie, numită energie nucleară.
Un neutron termic este absorbit de un nucleu de uraniu-235, care fisionează în alte elemente mai ușoare și neutroni rapizi.
Fisiunea - este o reacție nucleară care are drept efect ruperea nucleului în două (sau mai multe) fragmente de masă aproximativ egală, neutroni rapizi, radiații și energie termică.
Fuziunea nucleară este procesul prin care două nuclee atomice reacționează pentru a forma un nou nucleu, mai greu (cu masă mai ridicată) decât nucleele inițiale. Ca urmare a fuziunii se produc și alte particule subatomice, ca de exemplu neutroni sau raze alfa (nuclee de heliu) sau beta (electroni sau pozitroni).
Un reactor nuclear este o instalație tehnologică în care are loc o reacție de fisiune nucleară în lanț în condiții controlate, astfel încât să poată fi valorificată căldura generată sau utilizate fascicolele de neutroni .
1.bară pentru oprire de urgență
2.bare de control
3.combustibil
4.protecție radiologică
5.ieșirea vaporilor
6.intrarea apei
7.protecție termică
Fuziunea nucleară este posibilă doar la viteze sau presiuni foarte mari. Însă, acest lucru are și dezavantajele lui: energia cinetică rezultată produce temperaturi imense de până la 100 mil. grade Kelvin, un motiv întemeiat pentru care nu putem folosi fuziunea nucleară pentru lucruri precum generarea de electricitate (doar dacă vrem ca tot orașul să explodeze).
Noi considerăm că ecuația unei reacții de fisiune nucleară constă doar într-un atom, dar în realitate acel atom este înconjurat de mulți alți atomi. Dacă un neutron declanșează reacția de fisiune atunci acel neutron eliberează alți 3 neutroni care la rândul lor ajung să elibereze fiecare alți 3 neutroni și tot așa mai departe, acest lucru fiind capabil de a explică cantiatea vastă de energie eliberată, ce stă și în spatele puterii armelor nucleare. (vezi video 5:20)
Înseamnă că mereu vor fi o problemă pentru mediul înconjurător.
Produșii stabili ai fisiunii pot avea o durată de viață scurtă de la câțiva ani, la câteva zeci de milioane de ani.
Produșii cu o durată de viață mai mare se descompun mult mai încet, eliberează mai puțină energie dar necesită foarte mult timp pentru a se stabiliza.
Produșii cu o durată de viață mai mică se stabilizeaza destul de rapid însă eliberează particule și energie la un nivel foarte ridicat, fiind foarte periculoase.
Proiect realizat de
Moscaliuc Andreea
Bumbulucz Patrik
Nagy Leonard
Sever Elia
https://www.youtube.com/watch?v=FU6y1XIADdg