Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Iunona este o divinitate romană, soție a lui Jupiter. Aceasta nu-și are echivalentul exact în mitologia greacă, dar Hera se apropie cel mai mult, soția lui Zeus.
Este înainte de toate ocrotitoarea femeilor măritate și a nașterilor legitime.
Despre numele ei afirma Jean Beaujeu, că derivă dintr-o rădăcină indo-europeană care exprimă forța vitală ce sălășluiește în Iuvenis, omul tânăr ajuns la apogeul vigorii sale. La Roma, ea este zeița fecundității și zeița regină; este prezentă și joacă un rol primordial la căsătorii și la nașteri…Iunonei îi era închinată marea sărbătoare Matronalia de la calendele lui martie.
O mai caracterizează și alte trăsături: pielea de țap din care lupercii își tăiau șfichiurile de bici era numită mantaua Iunonei. În fiecare primă zi a lunii, o scroafă și o mioară erau jertfite pe altarul ei. La origine, ea ilustra cercul selenar. Întruchipează principiul feminin în tânăra sa maturitate, în plină vigoare, suveran, combativ și fecund.
Cand te gandesti la un zeu/zeita, de obicei te gandesti la o persoana buna, dar nu exista persoane care sa nu aiba o parte rea.
Zeita Iuno(Hera) avea si parti rele si parti bune.
-Aceasta era buna deoarece ea era zeita ce proteja casniciile, femeile si nasterile acestora si datorita acestor lucruri ea putea da nastere copiilor singura.
Era o fata frumosa si gingasa, altii o considerau inteleapta si serioasa,iar aceste lucruri ascundeau ceea ce avea mai rau in ea.
Desi aceasta parea buna, ea era descrisa de altii ca avand un caracter dificil, era certareata, geloasa si agresiva.
Un exemplu care ar arata foarte bine ca si zeii au parti rele ar fii faptul ca relatia ei cu Iuppiter nu era prea fericita si Iuppiter o insela cu alte femei, iar aceasta a decis sa se razbune pe fiecare dintre femeile cu care a fost inselata chinuindu-le.
Printre epitetele homerice cele mai frecvente se numără: „cea cu tronul de aur”, „cea cu sandale de aur”, „cea cu braţe albe”. Este numită şi Ilitia, ca protectoare a naşterilor, Pais, „fata”, Teleia, „cea desăvîrşită”, şi Chera, „singuratica”, cu referire poate la fazele lunii. Unele epitete ale sale se referă la rolul ei de ocrotitoare a căsătoriilor (Zyghia, Gamelia etc).
Așa cum povestește și Homer, Zeus avusese multiple legături cu titanide și zeițe din care au rezultat fii și fiice, dar numai de frumusețea Herei este fermecat și decide să o cucerească, însă fără succes. Într-o zi, când Hera se plimba prin pădurile de pe muntele Thornax, în sudul Argolidei, Zeus îi iese în cale ca un cuc înfrigurat și ud de ploaie, de care zeiței i se face milă și îl pune în sân pentru a-l încălzi. Zeus își reia atunci forma și încearcă să o răpească, dar Hera se opune cerând să fie respectată. Marele zeu o ia de soție și aranjează în ceruri o nuntă la care toții zeii cântă imnuri și se bucură aducând onoruri și ofrande. Gaia, Zeița Pământului/Marea Mamă, îi oferă Herei cele mai frumoase daruri – un pom cu merele de aur ale nemuririi, pe care Zeus îl plantează în grădina Hesperidelor, și o rodie ca semn al iubirii și fertilității. Natura toată, animalele și oamenii s-au bucurat la această uniune celestă care va constitui cea mai importantă parte din cultul zeiței, sub numele de hieros gamos (Căsătoria Sacră).
Hera era regina zeita a grecilor si, la randul ei, era sora si sotia lui Zeus. Desi Juno era si sotia lui Jupiter, ea era mult mai putin geloasa si razbunatoare cu privire la treburile sotului ei. Una dintre caracteristicile Herei a fost violenta si rautatea cu care s-a razbunat atat pe iubitii lui Zeus, cat si pe copiii lor nelegitimi, fiind celebre incercarile de a pune capat vietii lui Hercule, fiul semizeu al lui Zeus, in perioada copilariei si timpurii. Juno nu a fost caracterizata de romani ca o zeita razbunatoare.