Nordiska språk
Svenska
Norska
Danska
Finska
Grönländska
Färöiska
Isländska
Vad ska du lära dig?
Skillnader och likheter mellan svenska och de nordiska språken.
Centralt innehåll
Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.
Nordisk ordlista
Om du vill slå upp ett ord på något av de nordiska språken så kan du använda sidan http://www.islex.is
Användbara sidor
https://nordeniskolen.org/sv/spraak-kultur/7-10-klass/de-nordiska-spraaken/film-om-grannspraaken/
http://nordiskesprak.net
Språkträd
Vem som helst kan se att svenska, norska och danska liknar varandra. Ungefär 90 % av ordförrådet är detsamma. Också grammatiskt är språken uppbyggda på samma sätt. Förklaringen är att de skandinaviska språken stammar från ett gemensamt urspråk. Språken är helt enkelt släkt med varandra.
Om språkträdet
- Danska, norska, svenska, isländska och färöiska är exempel på språk som är nära släktingar.
- Längre bort i släktträdet hittar man tyska, franska och engelska, medan persiska, ryska och hindi hör till de skandinaviska språkens mest avlägsna släktingar. Men släktingar är de trots allt.
- Den familj som förenar alla dessa språk är den indoeuropeiska. Ungefär hälften av alla människor talar ett indoeuropeiskt språk, trots att miljardspråket mandarin hör till den sinotibetanska språkfamiljen.
- En tredje gigant är de afro-afrikanska språken. Det är en familj som växer i Norden, eftersom vanliga invandrarspråk som arabiska, tigrinja, somaliska och hausa är afro-afrikanska.
- Finskan är däremot inte släkt med något av de skandinaviska språken. Finskans närmaste släktingar är estniska och samiska, men också ungerska tillhör den familj som kallas för ural-altaiska språk.
Små eller stora språk?
Kanske tycker du att svenska, norska, danska och de andra nordiska språken är små språk. Och så klart, jämfört med kinesiska, engelska, spanska, hindi och flera av de andra giganterna har de nordiska språken inte mycket att komma med. Men på en topplista över världens språk hamnar svenska, norska, danska och finländska runt 100:e plats av 6000 språk totalt!
Svenska
- Man räknar med att svenska språket har funnits i lite över tusen år. Innan svenskan fanns, så talade folk i Skandinavien ett gemensamt språk, som brukar kallas urnordiska. Från och med 800-talet kan man tala om svenska. Men det liknar inte riktigt dagens svenska.
- Det svenska språket är ett östnordiskt språk som det är cirka tio miljoner människor som talar. Det är i länderna Sverige och Finland mest. I Finland används svenskan som modersmål i de finlandssvenska kustområdena och på Åland.
- Det kom en språklag år 2009 och där anges det att svenskan är huvudspråket i Sverige. Det här betyder att svenska är samhällets gemensamma språk.
Innan du ser filmen
- Vad tycker du kännetecknar det svenska språket (uttal, ord och prosodi)?
- Vilka säregna svenska ord och uttryck känner du till – alltså ord som används i svenskan, men inte i danskan och norskan?
Efter du sett filmen
- Förklara vad som menas med begreppet rikssvenska.
- På vilket sätt skiljer sig finlandssvenska från rikssvenska?
- Vad tycker du om svorskning?
- Vad har du lärt dig om det svenska språket i denna film som var nytt för dig?
Norska
Den norska språksituationen är unik. Norska kan nämligen skrivas med två olika skriftspråk - bokmål och nynorska. Som norsk skolelev får man välja vilket språk man vill använda som huvudspråk. Idag är det knappt 90 procent som väljer bokmål och drygt 10 procent som väljer nynorska.
Bakgrunden är historisk. I 300 år var Norge en del av Danmark, och danska var det officiella skriftspråket i Norge. Efter frigörelsen i början av 1800-talet ville norrmännen skapa ett eget, norskt skriftspråk. Det skedde med två konkurrerande metoder. Den ena metoden justerade danskan så att man gradvis närmade sig norskt talspråk (så skapades dagens bokmål). Den andra metoden skapade ett helt nytt skriftspråk som tog sin utgångspunkt i norska dialekter (så skapades dagens nynorska).
Innan du ser filmen
- Vad tycker du kännetecknar det norska språket (uttal, ord och prosodi)?
- Ge några exempel på typiska norska ord och uttryck.
Efter du sett filmen
- I början av filmen skojar Sandra och Johannes med Amie och säger påhittade norska ord. Vilka är de korrekta norska orden för det som Johannes och Sandra kallar "traskesnakker", "kjempetorsk", "tryneorgel" och "rumpekrafs"?
- Förklara vad som menas med påståendet "norska är danska med svenskt uttal".
- Varför tror du att det var så viktigt för många norrmän att Norge fick sitt eget skriftspråk på 1800-talet?
Danska
- Danska är inte bara modersmål för cirka fem miljoner danskar - det är också ett viktigt andraspråk på Island, Färöarna och Grönland.
- Här måste alla skolelever läsa danska som främmandespråk. Särskilt på Färöarna är danskans ställning stark. Många färöiska ungdomar föredrar till och med att läsa böcker på danska framför att läsa på sitt eget modersmål.
- Danskan är dessutom ett viktigt minoritetsspråk i norra Tyskland. Cirka 50 000 personer har danska som modersmål i den tyska region som kallas Sydslesvig.
Innan du ser filmen
- Vad tycker du kännetecknar det danska språket (uttal, ord och prosodi)?
- Vilka typiska danska ord och uttryck känner du till?
Efter du sett filmen
- Vad är det som gör att talad danska kan vara svårt att förstå för andra i Norden?
- Vilka kan orsakerna vara till att danska dialekter inte har så hög social status som till exempel i Norge?
- Utgångstalet för det danska räknesättet är 20 (et snes). Försök att förklara det danska räknesättet för en klasskompis.
- Vad har du lärt dig om det danska språket i filmen som var nytt för dig?
Finska
- På finska heter finska suomi. Det uttalas ungefär så här: /soåmi/.
- Finskan är inte släkt med svenskan eller till exempel engelskan eller tyskan, utan finskans släktingar är estniska, ungerska och samiska och några andra språk. Finskan tillhör en språkfamilj som heter finsk-ugriska språk.
- Alfabetet är detsamma som det svenska alfabetet, men några bokstäver används mycket sällan i finskan. Sådana är till exempel c, x och z. Å förekommer bara i svenskspråkiga namn.
Filmer om finskan
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/sju-fakta-om-finland
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/kan-du-de-har-finska-orden
Grönländska
Grönländska
- Grönländska - eller kalaallisut, som grönlänningarna själva kallar sitt språk.
- Det talas av ungefär 50 000 människor, och en del av dem är tvåspråkiga med danska som andra språk.
- Grönländskan fördes till Grönland med eskimåer på 1200-talet.
- De första beskrivningarna av grönländskan kommer från 1600-talet.
Föröiska
- Färöiska - føroyskt - är en del av den västnordiska språkfamiljen. Liksom isländska har färöiska utvecklat sig från de gammalnorska dialekterna som nybyggarna under vikingatiden hade med sig från västra Norge.
- Idag talas och skrivs färöiska av 50.000 människor på Färöarna och bland uppskattningsvis 20.000 färöingar i andra länder, framför allt i Danmark.
- Färöiskt uttal har helt egna utmärkande drag, och har t.ex. utvecklat en del diftonger som inte finns på grannspråken.
- Det färöiska språket är närmast släkt med isländska.
Isländska
- Isländska är det officiella språket på Island. Dock är svenskar det folk av de tre som har svårast att förstå isländska, eftersom isländska mest påminner om mycket gammal svenska, för cirka 1000 år sedan.
- Isländska är från början en mycket gammal västnorsk dialekt, men när några Norrmän under sent 800tal flyttade till Island tog dom med sig den dialekten. Den utvecklades sedan separat, oberoende av Norskans egna utveckling, och blev ett eget språk.
- Isländskan undviker låneord, och ersätter dem helst med egna ordbildningar, som till exempel biblotekarie, som heter bókavörður. Det översätts ordagrant till bokvaktare.
- Isländskan har två egna bokstäver: ð och þ. De uttalas som de engelska läspljuden i the respektive think.
- Isländska talas av knappt 300 000 personer,och av dom ca 20 000 utanför island.
Språkkarta
Klicka på länken och testa att trycka på de olika områdena och lyssna på hur man talar på olika ställen i Norden.
http://nordiskesprak.net/svenska/sprakkarta/
Plaff
Klicka på länken och spela spelet Plaff.
https://nordeniskolen.org/sv/spraak-kultur/spel-spraak/plaff/
Rap it up
Klicka på länken och spela spelet Rap it up.
https://nordeniskolen.org/sv/spraak-kultur/spel-spraak/rap-it-up/
Språkquiz
Klicka på länken och gör språkquizet om nordiska språk.
http://nordiskesprak.net/svenska/quiz/
Skapa en dikt
Klicka på länken för att klippa och klistra en dikt på nordiska språk:
https://nordeniskolen.org/sv/spraak-kultur/spel-spraak/klippdiktning/