Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

MISCAREA LUI TUDOR VLADIMIRESCU

Revolutia lui T. Vladimirescu

Inceputul secolului al XIX-lea s-a caracterizat printr-o miscare exceptionala pentru libertate sociala, restructurari interne si afirmare nationala. Generoasele idei ale revolutiei franceze, care sustineau dreptatea si egalitatea sociala. precum si dreptul la autodeterminare a popoarelor oprimate au cuprins intreaga Europa.

La implinirea unui secol de domnii fanariote, societatea romaneasca era impiedicata in dezvoltarea sa fireasca, de existenta unor de institutii si a unei clase politice dominata de coruptie si dorinta de imbogatire rapida prin jefuirea resurselor Principatelor Dunarene, aceasta constituind o permanenta instabilitate.

Mentinerea de catre Poarta a domniilor fanariote pastra un sistem de extorcare fara egal in intreaga noastra istorie; cumpararea domniilor costa sume enorme ; banii se obtineau prin venalitatea functiilor, orice slujba avand pretul sau impozitele indirecte intrau in vistieria domnului.

Conducatorul romanilor la 1821 a fost TudorVladimirescu.

Continutul actiunii politice romanesti de la 1821 este ilustrat in programul revolutiei alcatuit din textele cancelariei lui Tudor.

Se cerea desfiintarea privilegiilor boierimii si obligatia domnitorului numit de catre Poarta de a respecta vointa tuturor celor pe care ii conduce; accesul la functii in stat trebuia sa se faca doar pe baza de merite; se cerea o larga reforma in domeniul justitiei, administratiei, scolar, armata ; se solicita desfiintarea vamilor interne.

Tudor Vladimirescu paraseste in graba Oltenia si se-ndreapta catre Capitala Tarii Romanesti; prin Proclamatia data la 20 martie 1821 de la Cotroceni, unde se afla tabara sa.

Desi la 18 mai, la Golesti s-a ajuns la o intelegere intre Tudor si eteristi, acestia au hotarat sa-l indeparteze de la conducerea pandurilor cu ajutorul unor capitani-panduri, nemultumiti de severitatea cu care pedepsea Tudor pe cei indisciplinati.

Desi inabusita in sange, unul din obiectivele revolutiei de la 1821, revenirea domnilor pamanteni (autohtoni) a fost obtinut, Poarta numind pe Ionita Sandu Sturdza (in Moldova) si pe Grigore Dimitrie Ghica (in Tara Romaneasca).

Regulamentele organice

Protectoratul rusesc s-a manifestat spectaculos în perioada când Principatele îl au guvernator pe generalul Pavel Kiseleff, care modernizeazaă Bucurestiul, Giurgiul, Brăila, organizeazaă sistemul sanitar sşi pune în aplicare Regulamentele Organice.

Principalele prevederi ale Regulamentelor Organice erau:

  • organizarea taţărilor pe baza principiului separaării puterilor în stat;
  • constituirea bugetului statului;
  • refacerea armatei;
  • reorganizarea sistemului fiscal;
  • reformarea justiţiei;
  • paăstrarea privilegiilor boiereşti.

Între anii 1828 şsi 1834, Principatele Române s-au aflat sub ocupatţie militaraă rusaă. În acest timp, douaă comisii boieresti au redactat pentru TŢara Româneascaă sşi Moldova primele legi fundamentale cu rol de Constituţie: Regulamentele Organice.

Regulamentele Organice conţineau prevederi asemănătoare pentru Principate şi au fost aplicate din 1831 în Ţara Românească şi din 1832 în Moldova, menţinându-se, cu unele modificări, până la 1858. Acestea au contribuit la modernizarea celor două state.

Pe baza Regulamentelor Organice au domnit Alexandru Dimitrie Ghica (1834-1842) şi Gheorghe Bibescu (1842-1848) în TŢara RomâneascăA, respectiv Mihail Sturdza (1834-1849), în Moldova (domniile regulamentare).

Desşi, în ansamblu, au avut un rol pozitiv, Regulamentele Organice au contribuit la accentuarea controlului Rusiei asupra Principatelor Române.

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi