Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

CADRUL DE COMPETENȚĂ DIGITALĂ PENTRU CETĂȚENI

INTRODUCERE

Cadrul european de competențe digitale, este reprezentate de eforturile UE de a educa oamenii din punct de vedere digital. Observându-se nevoia unui număr tot mai mare de specialiști în domeniile digitale, comisia europeană dorește ca până în anul 2030, 80% din populația UE să aibă competențe digitale de bază și 20 de milioane de specialiști TIC.

Structură

STRUCTURĂ

Acest document este împărțit în două mari părți. Prima parte este formată din capitolul al II lea, ce prezintă DigiComp 2.2 care evidențiază noile exemple de cunoștințe, abilități și atitudini .Aceste

exemplele ilustrează noi domenii de interes cu scopul de a ajuta cetățenii să se implice cu încredere,

critic și în siguranță în acord cu tehnologiile digitale de zi cu zi, dar și cu tehnologii noi și emergente, cum ar fi sistemele conduse de inteligența artificială .

A doua parte este formată din capitolele III și IV, care includ instrumente pentru monitorizarea dezvoltării competențelor digitale și rapoarte care ajută la implementarea DigComp în diferite contexte, cum ar fi la locul de muncă sau la nivel international.

DIGCOMP ÎN POLONIA

ECDL POLONIA

Ministrul Polonez al Dezvoltării , în calitate de organism care oferă sprijin, a dorit îmbunătățirea competențelor adulților în domeniul Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor (TIC) și al limbilor străine, acesta a abordat problema deficitului de competențe digitale necesare pe piața muncii din Uniunea Europeană, inclusiv în Polonia. Astfel că împreună cu Fondul Social European în domeniul educașiei pentru anii 2014-2020, a lansat în anul 2018, un proiect de dezvoltare bazat pe cadrul DIGCOMP.

Scopul programelor este de a investi în educație, formare generală și profesională pentru competențe și învățarea pe tot parcursul vieții.

Competențele digitale fac parte din competențele cheie necesare pe piața muncii. Acestea includ următoarele abilități:

prelucrarea informatiilor

comunicare ,

crearea de informații digitale,

rezolvarea problemelor,

Competențele digitale de mai sus coincid cu cele 5 domenii de competență ale cadrului DIGCOMP 1.0 - Informare, Comunicare, Creare de conținut, Securitate, Rezolvare a problemelor. Atfel putem observa faptul că exită o legătură foarte mare între proiectul implementat de Ministerul Dezvoltării și cadul dat de CIGCOMP.

competențe

Fundația ECDL este prezentată în studiul DIGCOMP 2.0 drept unul dintre partenerii cheie ai proiectului DIGCOMP, dintr-un grup mai larg de părți interesate , cum ar fi: DIGITALEUROPE, Asociația eSkills for Europe, Telecentre-Europe. Fundația ECDL a susținut inițiative individuale legate de proiectul DIGCOMP și a contribuit direct la dezvoltarea cadrului DIGCOMP.

TITLE

DigiComp 2.2

În DigComp, 5 domenii de competență subliniază ceea ce este digitalul

. Acestea sunt următoarele: Informații și alfabetizarea datelor; Comunicare și colaborare; Creare de continut digital; Siguranță; și Rezolvarea problemelor.

CADRUL DE COMPETENȚĂ DIGITALĂ PENTRU CETĂȚENI

Informații și alfabetizare de date

Comunicare și colaborare

Informații și alfabetizarea datelor

În cadrul acestei etape se obervă o anumită ierarhizare a nevoilor, adică în primă fază se dorește observare nevoilor de informație și localizarea acesteia. După ce am localizat informația trebuie să observăm relevanța sursei acesteia cât și conținutul. În etapa finală ne rămâne să structurăm și să organizăm informația.

Comunicare și colaborare

Comunicare și colaborare

Prin comunicarea și colaborare, înțelegem modul prin care vom folosi produsele tehnologice pentru a comunica în această lume, fiind conștienți de diversitatea culturală și generațională. Este important modul prin care împărtășim conținutul informațional cu alte persoane.

Se subliniază participarea la societate prin digitalul public și privat.

Creare de continut digital

CREEREA CONȚINUTULUI DIGITAL

În această etapă, putem vorbi despre modul prin care crăm conținut digital în diferite forme, pentru a ne exprima prin mijloace digitale. Drepturile de autor cât și licențele au un rol important în această etapă deoarece acestea definesc proprietatea de creere în mediul digital.

Siguranță

Prin siguranță se înțelege modul prin care trebuie să protejăm dispozitivele, conținutul, datele personale și confidenșialitatea în mediul digital. Prin acest concept înșelegem cum trebuie să ne protejăm sănătatea fizică și psihică pentru a putea fi conștienți de tehnologiile digitale.

Siguranță

Rezolvarea tehnică a problemelor

Rezolvarea problemelor

În orice mediu digital apar cu siguranță probleme tehnice, această etapă ne prezintă modul prin care trebuie rezolvate. În primă etapă acestea trebuie identificate și apoi rezolvate, dar în același timp prin rezolvarea problemelor trebuie inovat modul de rezolvare, astfel că în cazul unei alte situații modul de rezolvare să fie ușurat.

RESURSE

RESURSE ȘI ALTE CADRE

Această secțiune oferă un instantaneu al materialului de referință existent

pentru DigComp și ajută la consolidarea publicațiilor lansate anterior.

INSTRUMENTE PENTRU AUTO-REFLECȚIE, MONITORIZARE ȘI

CERTIFICAREA COMPETENȚEI DIGITALE

Prin aceste instrumente se dorește introducrea omului, în mediul digital, făcând mai ușor modul de a-și găsi un loc de muncă. Aceste instrumente sunt:

Europass CV online, Instrument de autoevaluare pe platforma Digital Skills and Jobs, DigCompSat.

CADRE

ALTE CADRE

În cadrul acestui cpitol putem observa alte cadre create pentru a susține digitalizarea și specializarea persoanelor din cadrul UE și nu numai. Aceste cadre sunt: Cadrul MIL al UNESCO a fost inițial

dezvoltat cam în același timp cu cadrul DigComp și ambele au un obiectiv comun de a permite oamenilor care dezvoltă competențe digitale să-și sprijine

șansele de de angajare, Cadrul Digital Kids Asia-Pacific (DKAP) ghidează formarea de competențe digitale, pentru copii cu vârste de peste 15 ani, proiectul se dezvoltă în 4 țări din Asia și Pacific.

Concluzie

CONCLUZIE

Concluzionând, putem spune că acest cadru are un rol foarte important în dezvoltarea competențelor digitale. Putem observa cum structurarea acestor informații sunt ușor de utilizat și de aplicat. Este foarte clar faptul că nevoia de digitalizare, ne definește în mare măsură viața de zi cu zi. Cadrul de față nu doar că ne aduce înainte o metodă de structurare a datelor dar ne și prezintă modul prin care putem să le protejăm, acest lucru fiind foarte important.

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi