Paula Ferragut
Alejandro Donaire
?
1. QUÈ ÉS LA VISTA?
La vista és el sentit que ens permet percebre la llum de l'exterior i interpretar-la per a obtenir informació sobre la mida, la forma, el color, la distància, la posició i el moviment dels objectes.
Els òrgans de la vista són els ulls, que están situats en dues cavitats del crani que anomenam conques orbitàries.
Núm.
NOM
FUNCIÓ
Format per millions d'àxons dels cons i bastons.
NERVI ÒPTIC
1
2
2
Líquid transparent que ocupa espai entre la còrnia i el cristal·lí.
HUMOR AQUÓS
3
CÒRNEA
Part interior de l'escleròtica. És la lent més potent de l'ull.
3
4
5
Orifici central de l'iris. Es tracta d'una obertura dilatable i contràctil de color negre.
PUPIL·LA
4
IRIS
Té moltes fibres musculars. Cada persona el té d'un co.lor diferent.
5
1
6
HUMOR VITRÍ
Líquid gelatinós i transparent que emplena l'espai comprès entre la retina i la cara posterior del cristal·lí
6
Els problemes oculars principals són la miopia, l'ambliopia, i l'astigmatisme.
Están relacionades amb l'enfocament de la imatge, i això es deu a una forma anòmala del globus ocular i de la curvatura de la còrnia.
Fins fa un temps només es podien corregir mitjançant lents convencionals o de contacte. Ara, es fan servir tècniques quirúrgiques bàsiques com per exemple amb raig làser.
La miopia es produeix en ulls que tenen una mida més gran del que és normal, les imatges s’enfoquen davant de la retina i no sobre ella. Això provoca que la visió resulti borrosa en distàncies llunyanes. Pot corregir-se mitjançant l’ús de lents de contacte i/o correcció amb ulleres.
L’astigmatisme és un defecte en la curvatura de la còrnia o en la forma del cristal·lí de l’ull.
Normalment, la còrnia i el cristal·lí de l’ull són regulars i estan corbats de la mateixa manera en totes les direccions. No obstant això, si la còrnia o el cristal·lí no són llisos o no tenen una curvatura regular, els raigs de llum no es reflexen correctament, cosa que dóna lloc al que es coneix com un problema de reflexió.
És una alteració de la visió (un ull veu pitjor que l’altre) produïda per una asimetria en l’ús dels ulls durant els vuit primers anys de vida, etapa de desenvolupament visual.
En definitiva, el nin veu millor amb un ull que amb l’altre.
Per conservar la visió és necessari seguir unes pautes:
?
2. QUÈ ENTENEM PER SALUT?
Salut és un estat de complet benestar físic, psíquic (mental) i social, i no solament l’absència d’afeccions o malalties
2.1. QUÈ ENTENEM PER MALALTIA?
?
La malaltia és l'alteració lleu o greu del funcionament del nostre organisme.
Es parla d’infecció quan un organisme patogen penetra en un individu i és capaç de multiplicar-se, produir elements que poden actuar com un antigen i provocar una resposta immunitària, que és la malaltia infecciosa.
És una enfermetat causada per Mycobacterium tuberculosis, una bactèria que quasi sempre afecta als pulmons, escurable i prevenible.
La tuberculosi es transmet de persona a persona a través de l'aire.
Normalment, la tuberculosi té una evolució lenta (durant mesos o fins i tot anys), però es pot presentar d'una forma aguda i més greu en les persones amb poques defenses. Per la tuberculosis activa, pots prendre antibiòtics fins als nou mesos.
VIH és el virus de inmunodeficiencia humana que causa el SIDA.
Quan una persona s'infecta amb el VIH, el virus ataca i debilita el sistema immunitari. A mesura que el sistema immunitari es debilita, la persona està en risc de contraure infeccions i càncers que poden ser mortals. Aquest virus roman al cos de per vida.
El citomegalovirus és un virus comú. Una vegada que contreus la infecció, el Citomegalovirus roman en el teu cos de per vida. La majoria de les persones no saben que tenen citomegalovirus perquè rarament causa problemes en persones què estan bé.
L'hepatitis és la inflamació de fetge. Inflamació és la inflor d'òrgans que tenen lloc quan es lesionen o s'infecten, i pot danyar el seu fetge. Els símptomes més freqüents són fàtiga, febre, vòmits i malestar abdominal.
Són bacteris que ingressen en el torrent sanguini i viatgen fins al cervell i la medul·la espinal. La meningitis també pot manifestar-se quan els bacteris envaeixen directament les meninges. El símptomes més comuns són mal de cap, febre, i rigidesa en el coll.
Els antibiòtics són cures que s’utilitzen tant en medicina humana com veterinària per al tractament i la prevenció de les malalties infeccioses produïdes per bacteris.
7.1 - CONTRA QUINS MICROORGANISMES ACTUEN?
?
Actuen contra virus i bacteries.
!
5. QUÈ ÉS UN TRANSPLANTAMENT D'ÒRGAN?
Un transplantament és la substitució d'un òrgan malalt per un òrgan procedent d'un donant cadàver, o a vegades d'un donant viu. Els òrgans que es poden trasplantar són els ronyons, el fetge, el cor, els pulmons, el pàncrees i l'intestí.
Entre Març i Maig, en les pitjors ones del Covid-19 els transplantaments varen disminuir. Això suposà que a finals del 2020 les xifres eren inferiors a les del 2019. Es van comptabilitzar en total 4.425 transplantaments: 2.700 de ronyó, 1.034 de fetge, 336 de pulmó, 278 cardíacs, 73 de pàncrees i 4 d'intestí, (un 18,8% menys que al 2019).
El sistema limfàtic és una part del sistema immunològic (les defenses) del nostre cos, que té la funció de protegir l’organisme davant les infeccions o altres malalties.
El sistema limfàtic es compon d’una sèrie de vasos, similars a les venes, per on circula un líquid grogòs, anomenat limfa.
Líquid transparent que recorre els vasos limfàtics i generalment no té pigments. Es produeix després de l'excés de líquid que surt dels capil·lars sanguinis.
Les tres funcions que realitza la limfa són:
• Recol·lectar i dissoldre el líquid intersticial a la sang.
• Defensar el cos contra els organismes patògens.
• Absorbir els nutrients de l’aparell digestiu i transportar-los juntament amb l’oxigen als llocs on no hi ha vasos capil·lars.
El sistema limfàtic està format per:
Realitza tres funcions:
1. Retornar a la sang una gran part del plasma que, a causa de la pressió, ha sortit dels capil·lars sanguinis.
2. Transportar els greixos absorbits a l’intestí, evitant així que arribin massa concentrats al cor.
3. Produir anticossos. Als ganglis limfàtics es generen limfòcits. Els principals ganglis limfàtics es troben al coll, aixelles i engonals.
?
7. QUÈ ENTENEM PER IMMUNITAT?
Definim immunitat com la capacitat que els organismes desenvolupen per rebutjar qualsevol cos estrany que pretengui envair el seu medi intern.
L'immunitat pot ser de dos tipus: innata o adaptiva
Els òrgans que intervenen en la resposta immunitària s'anomenen òrgans limfoides.
N'hi ha de dos tipus:
Davant la invasió de microorganismes, l’organisme presenta tres formes per defensar-se:
La primera barrera a superar és la dels teixits que conformen els òrgans externs, és a dir, la pell.
Si s’aconsegueix superar aquestes barreres es trobarà amb una resposta immunitària innata constituïda per unes cèl·lules anomenades leucòcits o glòbuls blancs.
Si no s’ha superat la infecció, apareix la última resposta, la més eficaç, la resposta immunitària adaptiva, on intervenen unes proteïnes (anticossos) i unes cèl·lules que produeixen anticossos (limfòcits B) o que estimulen i regulen la resposta (limfòcits T).
TRANSTORNS IMMUNITARIS
Les respostes immunitàries formen part d’un sistema integrat, que requereix la regulació i el control dels elements químics que hi intervenen.
Si alguna de les variables del sistema de defensa s’escapa , la resposta immunitària serà defectuosa. De vegades, no pot respondre (immunodeficiència), i en altres ocasions ho fa d’una manera exagerada (hipersensibilitat). Fins i tot, de vegades no és capaç de distingir les substàncies i teixits propis i provoca malalties autoimmunes.
?
La vacunació consisteix en injectar l’antigen amb l'objectiu que el cos fabriqui els anticossos i cèl·lules de memòria, d’aquesta manera es trobarà preparat davant una infecció real i la resposta defensiva serà ràpida i eficaç.
Les vacunes es poden fabricar amb els mateixos patògens vius atenuats (poliomielitis, xarampió, galteres, rubèola, etc...), amb patògens morts (ràbia, còlera, grip, etc...) o amb fragments cel·lulars (meningitis tipus A i C, hepatitis B, etc...).