Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Het project in een aantal stappen:
1. In de les maak je zo veel mogelijk opdrachten met behulp van de bijbehorende atlas.
2. Je houdt het invulblad bij wat je vooraan in je boekje kan vinden.
3. Wat je niet op school af krijgt kan je thuis afmaken. Kijk zelf goed wat je makkelijk thuis kan maken! Atlas vragen kun je het beste op school maken.
4. Na 8 dagen is je invulblad compleet. Deze gegevens ga je vergelijken met het gemiddelde van Nederland. Met behulp van deze informatie ga je een advies schrijven voor thuis, hierin staat hoe je thuis duurzamer kan leven. Het advies schrijven doe je voor één iemand in een groepje van 3! Je hoeft dus niet voor elk lid een advies te schrijven
5. Dit advies verwerk je in een filmpje. Dit filmpje moet aan de eisen voldoen die in het boekje staan.
In les 1 krijg je de tijd om je in te lezen op het onderwerp. Daar is deze Prezi voor. Hierbij maak je de eerste opdrachten uit De Bosatlas van de Energie. Ook krijg je uitleg over het invulblad dat je mee naar huis krijgt. LET OP!! De vragen zijn verdeeld in atlas-vragen en thuis-vragen. Het is de bedoeling dat je de atlas vragen op school maakt, omdat de atlas niet mee naar huis mag. De thuis-vragen zijn bedoeld om thuis te maken als huiswerk.
Duurzaamheid, het woord dat je tegenwoordig veel in het nieuws en om je heen hoort, wat maar is het eigenlijk?
Wanneer iets duurzaam is, kan het heel lang mee, of kan het zelfs niet opraken, zoals de wind. Wanneer iets niet duurzaam is, kan het bijvoorbeeld maar één keer gebruikt worden, zoals een plastic verpakking.
We gaan eerst kijken naar wat wél duurzaam is.
Wat onder andere duurzaam is, is bijvoorbeeld windenergie of zonne-energie. Maar niet alleen energie is duurzaam, ook fietsen is duurzaam omdat er geen brandstoffen zoals benzine voor nodig zijn om te gebruiken.
Ook veel mensen kiezen tegenwoordig voor eten of drinken dat duurzaam geproduceerd is. dit betekent dat het voedsel bijvoorbeeld op een milieuvriendelijke manier gemaakt wordt, en dus het milieu langer mee kan gaan.
Maar wat is dan allemaal niet duurzaam?
Als we het hebben over dingen die niet duurzaam zijn, gaat het over dingen die op kunnen gaan.
Een voorbeeld hiervan is olie. Olie is maar beperkt op Aarde, zodra alle olie op is, is het ook echt op, net zoals een benzinetank van een auto op kan raken.
Als we het hebben over het milieu, dan moeten wij daar ook duurzaam mee omgaan. Maar dit gebeurt lang niet altijd.
Er wordt van veel mensen en bedrijven verwacht dat we voorzichtig met het milieu omgaan. Maar lang niet iedereen doet dit. Dit komt omdat er vaak geld belangrijker gevonden wordt dan het milieu. Mensen die meer om geld geven kappen bijvoorbeeld grote delen van het Amazonegebied in Brazilië of de regenwouden in Borneo.
Deze gebieden groeien heel slecht terug en kunnen daarom als niet-duurzaam gezien worden. Dit is ook de reden dat veel mensen willen dat deze gebieden met rust gelaten worden.
Niet alleen de regenwouden zijn onderdeel van het milieu. Ook onze omgeving hoort daarbij, maar hoe hebben wij daar een effect op?
Wij hebben het grootste effect op onze omgeving via het gebruik van water, gas en elektriciteit. Wanneer wij onnodig veel gebruiken van één van deze drie dingen zijn wij niet duurzaam bezig. Daarom is het belangrijk dat mensen weten dat verspilling ten koste gaat van ons mileu
Het idee van dit project is dat jullie thuis gaan uitzoeken hoe duurzaam jullie zijn op gebied van water, gas en elektriciteit. Je ecologische voetafdruk hoort daar ook bij, dat is namelijk hoeveel van de natuur jij gebruikt om te leven, hoe groter je voetafdruk, hoe meer je verbruikt
Ook kijken jullie hoeveel er verspilt wordt. Gemiddeld verspilt een Nederlander 34 kilo (!) aan eten per jaar, dat is niet niks
Naast duurzaamheid is verspilling ook belangrijk. Je kan zo duurzaam zijn als je wilt, maar als je de energie of producten die je duurzaam geproduceerd hebt weer verspilt, heb je er niks aan.
Verspilling is dan ook het weggooien van spullen of energie dat helemaal niet gebruikt is.
Een voorbeeld hiervan zijn supermarkten die spullen weggooien die slechts één dag over datum zijn of gewoon niet verkocht worden. De verwarming aanzetten in de zomer, wanneer het 30 graden is buiten, is ook een vorm van verspilling.
Wat zijn dan de gevolgen van verspilling?
Er zijn een aantal belangrijke negatieve gevolgen van verspilling
Één daarvan is een grotere afvalberg. Dit houdt in dat de vuilstort bijvoorbeeld onnodig volraakt. Voedsel en andere producten liggen hier te vergaan terwijl ze nog prima gebruikt hadden kunnen worden
In plaats daarvan worden gewoon weer nieuwe producten gemaakt, vaak van niet-duurzame grondstoffen. Het probleem daarbij is dat deze grondstoffen onder andere opraken, verwerkt moeten worden en weer verkocht moeten worden. Dit hele proces zorgt dan ook voor veel meer uitstoot van broeikasgassen zoals CO2
Het verspillen van producten en energie is ook een luxe-probleem. Dit probleem zal je niet vinden in armere gebieden. Mensen in het rijke Europa zijn te gewend dat producten altijd maar beschikbaar zijn en vergeten wat er allemaal moet gebeuren voordat zo'n product eenmaal in de winkel ligt.
Dit geeft dus aan dat de wereld vrij oneerlijk verdeeld is. De rijkere landen hebben producten in overvloed, en kunnen het dus ook verspillen terwijl armere landen vaak alles zo lang mogelijk gebruiken voordat het echt kapot is en weggegooid moet worden
Hier kan je een filmpje kijken over stroom. Want is stroom eigenlijk slecht voor de aarde? Of is groene stroom de oplossing?
Voor les 1 is het de bedoeling dat je Vraag 1 tm 10 maakt van de Bosatlas van de energie. Sommige vragen moet je thuis maken.
Thuis moet je ook het invulblad invullen die voor in het boekje staat. Vraag eventueel of iemand thuis je wilt helpen.
In les 2 krijg je de kans om de opdrachten te maken die te maken hebben met voedsel en water. Bij deze vragen moet je gebruik maken van De Bosatlas van het Voedsel en De Bosatlas van Nederland Waterland. Als huiswerk moet je je invulblad bijhouden die je de vorige les hebt meegekregen. Wanneer je de vragen niet in de les afkrijgt, mag je deze thuis verder afmaken.
Een grote vervuiler en verspiller van de aarde is de voedselindustrie. Deze gigantische industrie verwerkt bijna al het voedsel wat wij deze dagen eten.
Maar wat is precies de voedselindustrie?
De voedselindustrie is eigenlijk een verzamelnaam voor alle fabrieken en bedrijven die op grote schaal allerlei stoffen verwerken naar voedsel. Een voorbeeld is bijvoorbeeld Heinz, de fabriek die tomaten verwerkt tot ketchup.
Onder de voedselindustrie kun je verschillende bedrijfstakken ontdekken. Zo heb je bijvoorbeeld een groep fabrieken voor zuivel, voor vlees, voor groente maar ook bijvoorbeeld voor hele kleine, simpele dingen zoals suiker.
Er wordt dan ook heel erg veel voedsel geproduceerd. Wanneer je in de supermarkt loopt, zal een heel groot deel van de spullen die je ziet ook gemaakt zijn in een fabriek.
Maar waarom wordt er dan zo veel gemaakt?
Zet je geluid wat zachter, dit filmpje is erg luid!
In de westerse wereld, de rijke landen, wordt er ongelofelijk veel voedsel gemaakt. Dit wordt onder andere gedaan omdat er zo veel mensen wonen die het geld er voor hebben om zoveel eten te kopen. Ook zijn er heel veel soorten van hetzelfde te vinden. Alleen al qua koekjes zul je een heel gangpad vol mee kunnen krijgen.
Wanneer er zo veel voedsel te krijgen is, kun je ook garanderen dat er veel weggegooid wordt. De gemiddelde Nederlander gooit wel 34 kilo aan eten weg per jaar! Dat is natuurlijk doodzonde.
Het weggooien van eten is niet alleen zonde van het eten, maar alle moeite die is gedaan om het product op jouw bord te krijgen is ook voor niets geweest.
Gooi jij een Unox soepje weg? Daar zaten producten uit wel 15 landen in. Al die producten moesten door boeren worden verbouwd, getransporteerd worden naar fabrieken en naar de supermarkten, om vervolgens weggegooid te worden.
Wanneer je eten in de prullenbak gooit, verspil je ook een hoop water. Al het eten dat je eet moet ergens worden gemaakt, dit gebeurt vaak op het platteland bij een boer. Gemiddeld voor één persoon aan eten per dag wordt wel 5000 liter gebruikt.
Water is dus ook een belangrijk iets waar je rekening mee wilt houden wanneer het gaat over verspilling.
Water is net zoals aardolie geen onuitputtelijke bron; het raakt op een gegeven moment op. Het is daarom belangrijk dat we zuinig met water omgaan.
Water kun je op allerlei manieren verspillen zonder dat je het doorhebt. Zo kun je soms te lang douchen, de wc te lang door laten trekken, de kraan open laten tijdens het tandenpoetsen, maar ook bijvoorbeeld dingen waar je zelf niks aan kan doen zoals lekkende pijpleidingen.
Voor les 2 is het de bedoeling dat je vraag 1 tm 5 van de bosatlas van het voedsel maakt, en vraag 1 tm 6 van de atlas van het water.
In les 3 brengen we in kaart wat je eigen gezin aan voedsel en energie verspilt heeft. Dit doen we door middel van een Excel bestand. De informatie die we daar uit krijgen verwerken we in grafieken. Wanneer deze af zijn trekken we een conclusie uit de informatie die we gekregen hebben.
in les 4 krijgen jullie te horen hoe je verspilling tegen kan gaan. Met deze informatie, in combinatie met de informatie uit de vorige les kunnen we een advies gaan schrijven voor jou thuis, dit advies wordt in een filmpje verwerkt. Het advies hoeft maar voor één lid van het groepje gemaakt te worden.
Nu je zelf het één en ander weet over het milieu, duurzaamheid en verspilling is het tijd om zelf aan de slag te gaan.
Alle kleine beetje helpen en op deze manieren kun jij zelf ook een positief effect hebben op je omgeving!
De eerste manier is heel simpel. Stop met het gebruiken van wegwerp producten! Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld plastic flesjes en broodzakjes. Je kunt kiezen, zoals veel mensen al gedaan hebben, voor een Dopper. Deze kun je blijven gebruiken en gaat ook heel lang mee. Ook broodtrommels zijn veel beter voor je omgeving dan broodzakjes.
Je kunt ook hele kleine dingen doen, want alle beetjes helpen! Denk aan recyclen, plastic scheiden, een boompje planten, lichten uit doen op plekken waar je niet bent, minder lang douchen, de kraan dicht doen tijdens het tandenpoetsen en ga zo maar door.
Hoewel jullie nog geen auto of scooter mogen rijden, kan je aan deze tip later nog wel aan denken. Pak zo veel mogelijk de fiets! De fiets gebruikt geen fossiele brandstof (benzine) , gaat lang mee en stoot ook geen slechte gassen uit, kortom, de fiets is het perfecte duurzame vervoersmiddel. Als je geluk hebt mag je een elektrische fiets van je ouders lenen als ze die hebben!
Wil je graag minder eten weggooien? Daar zijn ook apps voor zoals Slim Koken. Deze app kan je op allerlei manieren helpen verspilling tegen te gaan. Je kan altijd aan je vader of moeder vragen of ze naar de app willen kijken om duurzamer te leven.
Deze app vindt je op de appstore
Een andere handige app is Too Good To Go. Veel supermarkten, bakkers, slagers en andere voedselwinkels doen mee met deze app. Winkels pakken voedsel in wat niet meer verkocht wordt en zetten dit op de app. Mensen kunnen deze pakketjes met eten voor een hele lage prijs meenemen en wordt het eten alsnog gebruikt! Zeer handig dus!
Deze app vindt je op de appstore
Nu jullie allerlei manieren weten waarop verspilling en duurzaamheid ontstaan en hoe je het kan voorkomen is het tijd voor een advies voor je ouders.
Het advies mag worden geschreven in groepjes van 3. Er hoeft maar één advies geschreven te worden per groepje, kies zelf voor wie je het advies schrijft.
In het advies staat hoe het uitgekozen gezin (1 per groepje!) duurzamer kan leven. Denk bijvoorbeeld aan een advies over dubbel glas in plaats van enkel glas, of minder vlees eten o.i.d.
In les 5 krijg je de informatie die je nodig hebt om te beginnen aan je filmpje.
De eisen van het filmpje staan in je opdrachtenboekje.
Het is de bedoeling dat je je advies gebruikt die je de vorige les geschreven/bedacht hebt.
Windmolens
Groene stroom
Vlees
Klimaat
Energielabels
Kernenergie