Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Petele de ceai
Se tamponeaza locul respectiv cu amoniac diluat (5 ml amoniac in 100 ml apa) sau cu glicerina (10 ml glicerina in 100 ml apa) si apoi cu apa cu otet. Se spala totul cu apa calduta.
Se foloseste o solutie de apa oxigenata (concentratie 10% pentru tesaturi albe si 1% pentru cele colorate). Tesaturile sintetice se curata cu o solutie de alcool etilic 70% (50 ml) si apa (100 ml), dupa care se limpezesc imediat in apa.
Chimia în viaţţţţşta cotidianăăa
Cu un amestec compus din 250ml spirt tehnic si 10ml acid sulfuric se ung partile nichelate (sau cromate) de mai multe ori; in continuare se spala cu apa, apoi cu spirt si se sterg cu o carpa moale.
Chimia are numeroase aplicatii intr-o gospodarie, incepand cu folosirea diverselor produse pentru scoaterea petelor de pe tesaturi sau obiecte casnice si pana la efectuarea unor operatii care se pot executa acasa (prepararea unor solutii contra daunatorilor vegetali, colorarea metalelor, vopsirea tesaturilor, nichelarea si argintarea unor obiecte metalice, argintarea oglinzilor, prepararea sapunurilor, executarea unor fotografii pe diverse materiale.)
Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este folosit de gospodine la gatit pentru afanarea diverselor aluaturi, cum ar fi la clatite, chec, turta dulce, paine dar si in compozitia chiftelelor sau galustelor pentru a iesi mai pufoase. De asemenea poate avea rol si de dezinfectant pentru legumele si fructele pe care le consumam. Se toarna putin bicarbonat in apa in care le spalam pentru a inlatura chimicalele cu care sunt stropite impotriva daunatorilor.
Pentru curatarea si lustruirea metalelor se folosesc , in general, dizolvantii materialelor grase, cum sunt : alcoolul, sapunul, solutiile de carbonat de sodiu sau de potasiu, benzina. Se mai pot folosi substante abrazive (piatra ponce, nisip, sticla pisata, caramida, carbune) sau diversi acizi si baze .
Saramura
Saramura ajuta la conservarea alimentelor. Saramura pentru muraturi reprezinta un amestec alcatuit din 1-2 linguri de sare la 1 litru de apa.
Drojdie uscata
Indicat pentru toate sortimentele de pâine albă, prăjituri şi delicatese. Un produs natural ce ajută la creşterea şi afânarea aluaturilor. Drojdia uscată se amestecă cu făina fără să mai fie nevoie de frământare.
Prin fermentația alcoolică produsă de drojdie se formează dioxidul de carbon care afânează aluatul (fenomenul de dospire). Alcoolul format se evaporă în timpul coacerii.