Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Diaspora si exilul romanesc

Exilul Romanesc

Exilul oamenilor de cultură români începe în perioada 1945-1949, o dată cu prigoana regimului comunist, aflat în faza sa stalinistă, împotriva a tot ce reprezenta „trecut burghezo-moșieresc”. Cei mai mulți oameni de cultură care au părăsit România prin exil au aparținut lumii literelor, unde cenzura opera la modul cel mai concret, pe textul literar, nelăsând o altă posibilitate celor ce doreau să își exprime crezurile artistice și sociale clar și la lumina zilei. Cifrele arată că, în perioada 1972 – 1989, au părăsit teritoriul României peste 200 de oameni de litere, un procent de 12% din toți cei existenți pe teritoriul țării și cu mult mai mare decât în orice țară comunistă a acelei vremi.

Constituirea Romaniei Mari a creat in perioada interbelica conditii noi pentru evolutia

poporului roman,care a continuat sa acorde asistenta fratilor din afara granitelor.

Ultima conflagratie mondiala a adus romanilor marea drama din vara anului 1940, cand au fost cedati aproape 100 000 km2 din teritoriu si 6 800 000 de locuitori, in majoritate romani.

Marea Unire fusese sfaramata, iar romanii ramasi in teritoriile cedate au fost supusi unori crunte represiuni: jafuri,asasinate,deportari. Pe de alta parte,in aceaste zone s-au facut colonizari avand ca scop schimbarea structurii etnice a populatiei.

Altii, mimand vreme ca se simt bine in comunism au ramas in occident la prima ocazie favorabila.

Marea surpriza pt multi dintre romanii exilati, odata ajunsi in tarile democratice, era sa constate simpatiile procomuniste si prosovietice ale occidentalilor.

Diaspora

Diaspora reprezinta denumirea data

membrilor unui grup etnic aflat in afara

granitelor tarii de origine,care isi pastreaza

identitatea nationala.

Pedeapsa constand in izgonirea cuiva in afara granitelor.Exilul poate fi si voluntar,atunci cand o persoana isi paraseste tara din ratiuni

politice ,religioase si economice etc

Este un fapt real ca destul de multi romani traiesc nu numai in statele vecine, ci si in altele mai indepartate. Unii se afla in Rusia, Kazahstan,Kirghistan si in alte republici foste sovietice unde au fost deportati in anii 19940-1941 ori dupa 1994 din ordinul guvernului de la Moscova, altii sunt prizonieri de razboi, care nu s-au mai intors acasa.

Marea lor”aventura” a fost determinata, mai ales, de motive economice- dorinta de atrai o viata mai buna- aceleasi motive care au determinat emigrarea si in unele state europene.

In anii socialismului,guvernele Romaniei nu s-au preocupat de soarta romaniilor din afara granitelor,promovand principiul”neamestecului in treburile interne” ale altor state. Dupa 1899, problema este rualta de statul roman si se infiinteaza de o serie de asociatii si de fundatii.

Constantin Brancusi

Mircea Eliade

Eugen Ionescu

Emil Cioran

Fortati de imprejurari si de evolutia istorica,grupuri de romani traiesc astazi in afara granitelor tarii noastre,costituind minoritati nationale in mai multe state ale lumii.Expresia “Romania este o tara inconjurata de romani” este sustinuta de existenta acestui numar important de conationali ai nostrii care traiesc in statele vecine. Unii se numesc romanii altii moldoveni,valahi,aromani,macedonieni sau meglenoromani.

Existenta lor reprezinta o realitate ce deriva din procesul de etnogeneza care a cuprins o arie mult mai intensa decat suprafata de astazi a Romaniei. Pe de alta parte,de-a lungul timpului,in spatiul romanesc au fost colonizate si populatii de alte origineetnica:secui,sasi,maghiari(Transilvania),svabi(Banat),germani,ucrainieni(Bucovina),rusi,evrei,gagauzi(Basarabia).

Instalarea cu ajutorul sovieticilor a regimului comunist in Romania a produs un exod de proportii, risipindu-I pe multi romani dincolo de granitele firesti ale tarii. Aparea acum o Romanie noua, cea a exilului, formata din oameni animati de o aversiune profunda fata de comunism.

Dupa 1948 se puteau distinge in Occident 3 grupuri de refuziati romani. Primul restrans numeric era format din personalitati precum Emil Cioran, Eugen Ionescu,Constantin Brancusi, Mircea Eliade, George Enescu, unii stabiliti in strainatate dinainte de razboi la care se adaugau multi membri ai misiunii diplomatice care dupa venirea comusimului si plecare regelui au refuzat sa se intoarca in tara.Acestia din urma, cu sprijinmul american au format un guvern in exil condus de Constantin Visoianu, fost ministru de externe. A existat apoi un exil legional,format din membrii Garzii De Fier.

Profesor coordonator: Cociorba Luminita

Proiect realizat de elevele:

Borcea Madalina

Gavrila Alina

Ragea Beatrice

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi