Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Tot ce ne înconjoară şi toate elementele din care suntem formaţi, exceptând hidrogenul şi heliul, plus urme de litiu şi beriliu, a fost produs cândva de stele. Noi am făcut parte cândva dintr-o stea, iar moartea sa a făcut posibilă existenţa noastră.
Povestea naşterii şi dispariţiei stelelor este şi povestea originii elementelor, ca şi a luptei materiei împotriva gravitaţiei, o luptă pe care aceasta din urmă o câştigă întotdeauna.
La începuturile Universului, singurele elemente apărute au fost cele foarte uşoare. Abia după apariţia primelor stele au început a fi produse elemente mai grele, prin nucleosinteză – procesul fuziunii nucleelor din interiorul stelelor.
Prima generaţie de stele s-a stins demult. Densitatea materiei era mai mare, norii de gaz primordial – mai întinşi, iar hidrogenul din belşug, astfel se presupune ca aştrii formaţi au fost mai mari, au ars repede şi au împrăştiat în jur elemente mai grele, creând condiţiile apariţiei următoarei generaţii de stele, mai puţin dramatice.
Clasa Temperatura Culoarea Stelei
O 30,000 - 60,000 K Albastră
B 10,000 - 30 ,000 K Alb- Albăstrui
A 7,500 - 10,000 K Alb
F 6,000 - 7,500 K Alb-Gălbui
G 5,000 - 6,000 K Galben
K 3,500 - 5,000 K Portocaliu
M 2,000 - 3,500 K Roșu
Stelele apar pe cer ca niste puncte luminoase stralucitoare. Un telescop scolar cu diametrul de 8-10 cm ne permite sa observam aproape un milion de s. Practic toate aceste corpuri ceresti fac parte din familie a stelelor legate fizic intre ele prin forte gravitationale, care formeaza sistemul nostru solar numit Galaxie <Calea Lactee>
De obicei, luminozitatea stelelor se exprima in luminozitati solare, luminozitatea Soarelui fiind luata drept unitate
Caracteristicile fizice ale stelelor ce pot fi inregistrate cu ochiul liber sant stralucirea aparenta si culoarea. Stelele reprezinta corpuri ceresti care radiaza lumina proprie ca si Soarele.Stralucirea aparenta a stelelor este exprimata printr-o marime numita magnitudine aparenta.