3. Reactia de oxidare la aldehida formica
Conditii : 400-600°C si catalizatori oxizi de azot
CH4+O2 CH2O + H2O
( aldehida formica )
- Aldeida formica este utilizata la obtinerea novolacului si a bachelitei , la conservarea preparatelor anatomice , formolul fiind o solutie de aldehida formica de concentratie 40%.
2.Reactia de ardere
CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O + Q
CH4 + 2O2 + 8N2 → CO2 + 2H2O + 8N2
Arderea metanului constituie reactia la oxidare a metanului de catre oxigen ; acesta poate sa fie oxigen pur sau oxigenul continut in aer. Reactia de ardere poate fi condusa in doua moduri : ardere completa si ardere incompleta.
Tipurile de reactii:
1.Reactia de halogenare
+Cl2 +Cl2 +Cl2 +Cl2
CH4 —→CH3Cl —→CH 2Cl2 —→CHCl3 —→ CCl4
-HCl -HCl -HCl -HCl
Metanul reactioneaza usor cu clorul si cu bromul , nu reactioneaza cu iodul , iar cu florul reactioneaza violent formand acid fluorhidric si tetrafluorura de carbon .
Cea mai importanta metoda de clorurare a metanului este clorurarea termica. Reactiile de clorurare sunt initiate prin incalzirea reactantiilor la temperaturi de 400-500 0 C.
CH4 + 2Cl2 = C + 4HCl
Schema chimizarii Metanului
Proprietatii chimice:
Metanul este o substanta stabila , putin reactiva in conditii obisnuite. In prezenta unor reactivi energici ca oxigenul sau clorul si in conditii potrivit alese ( de temperatura , presiune si catalizatori) metanul poate fi facut sa reactioneze , ducand la produsi de mare insemnatate practica. Reactiile caracteristice pentru metan sunt reactiile de substitutie.
Proprietati fizice
Metanul este un gaz:
- incolor,
- mai usor decât aerul ,
- insolubil în apa ,
- solubil în alcool ,
- eter ,
- benzen .
Metanul se lichefiaza foarte greu.Din acest motiv , el se transporta de cele mai multe ori prin conducte , sub presiune , in stare gazoasa.
A fost descoperit de A.Volts in 1778 in malul baltilor si a fost numit prima oara gaz de balta. Metanul este cel mai simplu alcan, o hidrocarbura saturata aciclica, primul termen al seriei de hidrocarburi parafinice.
Intrebuintarile metanului sunt multiple si interesante, in special in industria chimica pentru care metanul este una din cele mai valoroase materii prime.
Metanul mai este utilizat drept combustibil dar azi se pune un accent deosebit pe transfornarea lui într-o serie de compusi chimici de o mare importanta practica . Aceasta prelucrare se numeste chimizarea metanului.Este suficient sa precizam ca prin chimizare valoarea unui metru cub de gaz metan creste de circa 30 de ori , ca sa ne dam seama de importanta economica a acestuia.