Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Semnatura digitala are rostul de a asigura autenticitatea provenientei expeditorului, precum si integritatea datelor transmise. Pe de alta parte, semnatura digitala elimina riscul nerecunoasterii transmiterii unor date de catre expeditor - aceasta caracteristica purtand numele de nonrepudiere.

Daca documentul este semnat de X, atunci X este expeditorul cu siguranta. In principiu,nimeni altcineva nu poate semna în locul acestuia. Semnatura digitala este mai sigura chiar decat cea clasica, intrucat o semnatura olografa (scrisa de mana) poate fi reprodusa uneori cu mare acuratete.

De multe ori garantia ca expeditorul este acela care semneaza este mai importanta decat criptarea datelor, caci nu întotdeauna este secret continutul informatiilor. De pilda, o agentie guvernamentala va certifica plata unor impozite. In acest caz, datele din certificare pot fi necriptate, dar e important, pentru a va asigura ca plata s-a facut catre cine trebuie, ca acea certificare sa fie semnata de institutia abilitata. Altfel, e posibil ca banii dumneavoastra sa fi ajuns in alte buzunare...

Algoritmul Hash

Semnatura digitala

In informatica, functiile hash sunt folosite pentru a accelera cautarile în tabele, cum este cazul în bazele de date mari sau compararile de date. Functiile hash nu sunt inversabile. Valoarea unei functii hash este denumita rezumat, valoare hash, cod hash, suma hash sau doar hash.

De asemenea, pot fi folosite drept sume de control sau coduri corectoare de erori (desi nu trebuie confundate cu acestea douã), sau, în criptografie, drept componente în schemele de semnãturã digitalã.

Ali Ghiuve Erdin

Trifan Bogdan Stefan

Dumitriu Alexandru

Ce este criptarea datelor?

Ce este semnatura digitala?

In criptografie, criptarea este procesul de ascundere a informatiei pentru a o face ilizibila fara cunostinte speciale. Criptarea a fost folosita pentru protejarea comuncatiilor de secole, dar doar organizatii sau indivizi cu necesitati de intimitate extraordinare s-au preocupat de a o implementa. In prezent este utilizata in protejarea unei mari varietati de sisteme, precum e-comert, retele de telefonie mobila si ATM-urile bancilor. Criptarea poate fi folosita pentru a asigura discretia si intimitatea, dar si alte tehnici sunt necesare pentru a face comunicatiile sigure, in mod particular verificarea integritatii si autenticitatii unui mesaj; de exemplu, un cod de autentificare a mesajelor sau SEMNATURI DIGITALE.

O functie hash reprezinta un algoritm matematic criptografic care genereaza un checksum (rezumat criptografic) unic pentru fiecare mesaj. Acest checksum se numeste Message Diggest, Diggest sau Hash.

Aplicatii ale functiilor hash:

1. Sistemele de parole.

2. Garantarea integritatii unui fisier, program executabil

3. Semnarea digitala a unui mesaj.

Algoritmi de hashing:

1. MD5 – Message Diggest Version 5

2. SHA1- Secure Hash Algorithm Version 1

3. Whirlpool

4. Tiger

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi