Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

EVALUARE NATIONALA 2015

Limba şi literatura română va fi primul examen scris la Evaluarea Naţională de anul viitor care va demara pe 22 iunie 2014 şi se va desfăşura conform metodologiei de anul trecut. Asta a hotărât Ministerul Educaţiei care a publicat în Monitorul Oficial Ordinul privind organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul 2014-2015.

Concret, la Limba şi literatura română elevii vor trebui să cunoască , obligatoriu, şi speciile literare romanul şi balada, genul dramatic, precum şi propoziţiile subordonate circumstanţiale condiţionale, concesive şi consecutive. La Matematică, întreaga programă de examen este concepută diferit de cea existentă până acum, iar accentul cade pe adaptarea limbajului matematic la situaţii concrete. Noua programă de examen

  • Programa la Limba şi literatura română prevede ca elevii trebuie să cunoasca „trăsăturile specifice genului epic, liric şi dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere”.

SUCCES

EVALUARE NATIONALA

VINE EXAMENUL. VAI DE NOI!

Totodată, şcolarii trebuie să cunoască şi trăsăturile speciilor literare romanul, doina populară, balada populară, pe lângă schiţa, basmul popular, pastelul, fabula si nuvela, care erau trecute şi în programa veche. În plus faţa de vechea programă de examen, apar şi urmatoarele continuturi, pe care absolvenţii de gimnaziu trebuie să le ştie: „semne de punctuaţie: punctul, virgula, două puncte, ghilimelele, linia de dialog, semnul întrebării, semnul exclamării, cratima, punctul şi virgula, linia de pauză; - semne ortografice: cratima, punctul;„ Amintim că, în ultimii ani, au fost frecvente cerinţele de tipul: "explică rolul virgulei în secvenţa..." / "Explică rolul semnului exclamării în secvenţa..."

Elevilor li se poate cere la examen "redactarea unor texte argumentative (susţinerea preferintelor şi a opiniilor)", se arată în noua programă. [Şi această cerintă este una des întalnită în subiectele ultimilor ani. De exemplu: „Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte în care să-ţi prezinţi opinia despre semnificaţia mesajului...”. Programa de examen prevede ca elevii trebuie să cunoască pentru Evaluarea Naţională şi „propoziţia subordonata circumstanţială condiţională, concesiva, consecutivă”, care în programa de examen veche nu era menţionata.

EVALUARE NATIONALA 2015

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi